Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Πυρετός και δέκατα: Πότε πρέπει να πάρουμε αντιπυρετικό;

Πυρετός. Αποτελεί μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού μας σε διάφορα νοσήματα και τις ιογενείς λοιμώξεις και ουσιαστικά, μας δείχνει ότι το σώμα μας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τους ιούς και τα μικρόβια που έχουν εισέλθει σε αυτό.

Με λίγα λόγια, λοιπόν, ο πυρετός και τα δέκατα δεν πρέπει να μας ανησυχούν, μιας και συνιστούν ενδείξεις ότι το ανοσοποιητικό μας λειτουργεί φυσιολογικά.

Την περίοδο που διανύουμε βέβαια και με τον πυρετό και τα δέκατα να περιλαμβάνονται στη λίστα με τα πρώτα και πιο κοινά συμπτώματα της νόσου του Covid-19, το να δούμε τη θερμοκρασία του σώματός μας να ανεβαίνει πέρα από τα φυσιολογικά επίπεδα, μπορεί να μας θορυβήσει. Σε κάθε περίπτωση, αν ο πυρετός δεν είναι υψηλός, επικοινωνούμε με τον γιατρό μας, μένουμε σπίτι και αποφεύγουμε τις μετακινήσεις και τις επαφές με άλλα άτομα, τόσο για τη δική μας προστασία, όσο και των γύρω μας.

Τι μπορούμε να κάνουμε, ωστόσο, για να ανακουφιστούμε από τα ενοχλητικά συμπτώματα του πυρετού, όπως τα ρίγη; Οι περισσότεροι πολύ σωστά προσφεύγουμε στα αντιπυρετικά και δη, εκείνα που περιέχουν παρακεταμόλη. Πότε είναι όμως, καλό να πάρουμε το πρώτο αντιπυρετικό και τι πρέπει να προσέξουμε σε ό,τι αφορά στη δοσολογία, αλλά και τα συστατικά;

Σωστή χρήση και προσοχή στη δοσολογία

Η αλήθεια είναι πως πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι στην περίπτωση εμφάνισης πυρετού ή άλλων συμπτωμάτων που θυμίζουν εκείνα του κορονοϊού, της γρίπης ή του κοινού κρυολογήματος, καταφεύγουν στην αλόγιστη χρήση αντιπυρετικών φαρμάκων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ωστόσο, να φροντίζουμε να διαβάζουμε καλά τις οδηγίες του κάθε φαρμακευτικού σκευάσματος προτού προχωρήσουμε στη λήψη του και να τηρούμε πάντα τις οδηγίες που αφορούν στην προτεινόμενη δοσολογία, ώστε να είμαστε σίγουροι για την ασφάλειά και την ανακούφισή μας.

Πότε είναι όμως καλό να πάρουμε το πρώτο αντιπυρετικό για να ρίξουμε τον πυρετό και να ανακουφιστούμε; Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, να ξεκαθαρίσουμε ότι ο πυρετός συμβάλλει στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων, αφού μέσω των υψηλών θερμοκρασιών ο οργανισμός μας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων και των ιών. Αυτό σημαίνει ότι είναι καλύτερο να μην καταφύγουμε σε αντιπυρετικά από την πρώτη στιγμή και συγκεκριμένα, προτού το θερμόμετρο «αγγίξει» περίπου τους 38 βαθμούς Κελσίου. Στην περίπτωση, βέβαια, που τα ρίγη ή οι πόνοι στο σώμα μας προκαλούν δυσφορία, ακόμη και όταν έχουμε δέκατα -δηλαδή όταν η θερμοκρασία του σώματός μας δεν ξεπερνά τους 37,5°C – τότε μπορούμε να στραφούμε σε ένα αντιπυρετικό με παρακεταμόλη, για να ανακουφιστούμε.

Γιατί επιλέγουμε παρακεταμόλη

Ο λόγος που αναφερόμαστε συγκεκριμένα στην παρακεταμόλη, δεν σχετίζεται μόνο με το γεγονός ότι πρόκειται για την πιο ευρέως διαδεδομένη αναλγητική ουσία παγκοσμίως, που χρησιμοποιείται για την άμεση και ασφαλή ανακούφιση συμπτωμάτων όπως εκείνα του πυρετού, του πονοκεφάλου και μεταξύ άλλων, των νευραλγιών και των οδοντικών πόνων. Αφορά επίσης και σε έρευνες που έχουν δει το «φως» της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, σχετικά με την ανακούφιση των συμπτωμάτων του Covid-19.

Παρά το γεγονός ότι οι εν λόγω έρευνες βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και δεν έχουν καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα, πολλοί είναι οι ειδικοί οι οποίοι συστήνουν τη λήψη αναλγητικών που περιέχουν παρακεταμόλη στην περίπτωση εμφάνισης πυρετού ή συμπτωμάτων που θυμίζουν εκείνα του κορονοϊού, υποστηρίζοντας πως είναι περισσότερο ασφαλή για τους ασθενείς, σε σύγκριση με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAIDs) και συγκεκριμένα, την ιβουπροφαίνη.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν ειδικοί οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η παρακεταμόλη μπορεί να ανακουφίσει αποτελεσματικά από τον πονοκέφαλο και τον πυρετό λόγω κορονοϊού, δίχως να επιδεινώσει τα εν λόγω συμπτώματα και τη γενικότερη κατάσταση του ασθενή1. Αντιθέτως, σε ό,τι αφορά στην ιβουπροφαίνη, φέρεται να υπάρχουν μικρές -για την ώρα- ενδείξεις ότι μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα και τη γενικότερη κατάσταση ενός ασθενούς με Covid-192. Όπως προαναφέραμε, βέβαια, πρόκειται για ενδείξεις και μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ασφαλή αποτελέσματα που να αποδεικνύουν ότι η λήψη ιβουπροφαίνης επιδεινώνει με σιγουριά τα συμπτώματα του κορονοϊού.

Σε κάθε περίπτωση, αν ανεβάσουμε δέκατα ή κάνουμε πυρετό την περίοδο που διανύουμε, είναι σημαντικό να συμβουλευτούμε άμεσα τον γιατρό μας ώστε να μας προτείνει την καλύτερη και ασφαλέστερη λύση για την περίπτωσή μας και φυσικά, να παραμείνουμε σπίτι. Μέχρι να πέσει ο πυρετός, λαμβάνουμε αντιπυρετικά χωρίς να κάνουμε αλόγιστη χρήση και πίνουμε πολύ νερό, ούτως ώστε να κρατάμε ενυδατωμένο τον οργανισμό μας, μιας και ο πυρετός προκαλεί σημαντική απώλεια υγρών.

 

1 A Contemporary Review of Neurological Sequelae of COVID-19, Fiani, Covarrubias, Desai, Sekhon, Jarrah

2 COVID-19 and NSAIDS: A Narrative Review of Knowns and Unknowns, Pergolizzi, Varrassi, Magnusson, LeQuang, Paladini, Taylor, Wollmuth, Breve, Christo (2020)


Πηγή