Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Πυρετός v/s υπερθερμία: Δείτε τη διαφορά

O πυρετός είναι ένα από τα συχνότερα συμπτώματα και αφορά στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων υποδηλώνει την ύπαρξη φλεγμονής στο σώμα και κυρίως κάποιο λοιμώδες νόσημα.

Όταν η λοίμωξη προσβάλλει κάποια περιοχή του σώματος, π.χ. το ανώτερο αναπνευστικό (κρυολόγημα), τους πνεύμονες (πνευμονία), την καρδιά (περικαρδίτιδα, ενδοκαρδίτιδα), το ήπαρ (ηπατίτιδα), το έντερο (γαστρεντερίτιδα), ο οργανισμός αντιδρά παράγοντας θερμότητα ως αποτέλεσμα των μεταβολικών διεργασιών που συντελούνται στους ιστούς.

Ο πυρετός προκαλεί εξάντληση και κακουχία και πρέπει να αντιμετωπίζεται όταν ξεπερνά τους 38,5 βαθμούς C. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να διερευνάται η αιτία που τον προκαλεί.

Όταν δεν είναι υψηλός ή διαρκεί λίγες ημέρες και υποχωρεί εύκολα με τη λήψη απλών αντιπυρετικών, κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται σε κοινή ιογενή λοίμωξη που φυσιολογικά θα παρέλθει.

Τι είναι η υπερθερμία

Η υπερθερμία είναι μια άλλη κατάσταση στην οποία η θερμοκρασία του σώματος είναι πάλι αυξημένη σε σχέση με τα φυσιολογικά επίπεδα, αλλά όχι ως αποτέλεσμα ανύψωσης του φυσιολογικού θερμοστάτη του υποθαλάμου όπως συμβαίνει με τον πυρετό.

Στην περίπτωση της υπερθερμίας η αύξηση της θερμοκρασίας οφείλεται σε αδυναμία του οργανισμού να αποβάλει την περίσσεια θερμότητας όπως π.χ. στη θερμοπληξία, στον βαρύ υπερθυρεοειδισμό και έπειτα από λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων (παρεμπόδιση εφίδρωσης).

Η υπερθερμία αποτελεί επείγουσα κατάσταση και μπορεί κανείς να την υποψιαστεί με την προσεκτική λήψη του ιατρικού ιστορικού.

 

Διαβάστε επίσης:

Πυρετός: Τι πρέπει να κάνετε και τι όχι – Πότε να συμβουλευτείτε γιατρό

Τι τρώμε όταν έχουμε κρυολόγημα ή πυρετό


Πηγή