Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Πόνος στις αρθρώσεις: Τι είναι και πώς να τον αντιμετωπίσετε φυσικά

Η αρθρίτιδα είναι μια πάθηση που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο καθώς και ένα μεγάλο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού. Πράγματι, οι πόνοι στις αρθρώσεις και τα κινητικά προβλήματα που προκαλούν υπονομεύουν την ποιότητα της ζωής περίπου 2,5 εκατομμυρίων Ελλήνων.

Τι είναι, όμως, η αρθρίτιδα και πώς μπορεί να την αντιμετωπίσει κάποιος με φυσικούς τρόπους;

Με τον όρο αρθρίτιδα εννοούμε τη φλεγμονή σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις. H πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα και δεν πρέπει να συγχέεται με ένα πολύ συχνό φλεγμονώδες ρευματικό νόσημα, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, μια χρόνια φλεγμονώδη, αυτοάνοση και εξελικτική νόσο που προσβάλλει τις αρθρώσεις, αλλά και διάφορα άλλα όργανα.

Πώς και γιατί προκαλείται;

Τα αίτια πίσω από την εμφάνιση της οστεοαρθρίτιδας δεν είναι γνωστά αλλά συνδέεται συχνά με κληρονομικούς παράγοντες. Ωστόσο, μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι η μηχανική καταπόνηση στις αρθρώσεις κρύβεται πίσω από κάθε είδος οστεοαρθρίτιδας.

Φυσική αντιμετώπιση του πόνου

Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί θεραπεία για την καταπολέμηση της συγκεκριμένης νόσου, ωστόσο υπάρχουν πολλές φυσικές λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν όσους υποφέρουν από πόνους στις αρθρώσεις να αισθανθούν καλύτερα και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους. Η αλλαγή του τρόπου ζωής των ασθενών, σε συνδυασμό με την άσκηση, μπορούν να λειτουργήσουν ιδιαίτερα αποτελεσματικά.

Προσοχή στο βάρος

Τα άτομα που υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα πρέπει να προσέχουν το βάρος τους, καθώς τα παραπανίσια κιλά ασκούν μεγάλη πίεση στις αρθρώσεις. Μάλιστα, από τη συγκεκριμένη πάθηση προσβάλλονται πιο συχνά τα γόνατα, τα ισχία και οι αρθρώσεις που σηκώνουν μεγάλο βάρος. Χάνοντας το περιττό βάρος τα άτομα αυτά μπορούν να απαλύνουν τον πόνο τους, να βελτιώσουν την κατάστασή τους και να αποφύγουν τυχόν μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον.

Άσκηση

Σύμμαχός σας στη «μάχη» κατά της οστεοαρθρίτιδας θα αποτελέσει και η χαμηλής έντασης άσκηση. Γυμναστείτε με τη βοήθεια ενός ειδικού προκειμένου να μην επιβαρύνετε τις αρθρώσεις σας και σύντομα θα δείτε βελτίωση. Να θυμάστε, ωστόσο, ότι το τρέξιμο δεν συνιστάται στην περίπτωσή σας. Τώρα το καλοκαίρι αξίζει να δοκιμάσετε το κολύμπι ή την αεροβική άσκηση στο νερό. Άλλωστε, η υγεία των αρθρώσεων είναι σημαντική για την αποφυγή προβλημάτων όπως η δυσκαμψία και ο πόνος.

Οι «σωστές» τροφές

Υπάρχουν και ορισμένες τροφές που μπορούν να κάνουν καλό στις αρθρώσεις σας, όπως για παράδειγμα τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Πλούσιες πηγές των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο τόνος, ο σολομός, οι σαρδέλες και η πέστροφα.

Φυσικά συμπληρώματα διατροφής

Μία ακόμη φυσική και αποτελεσματική λύση είναι η κατανάλωση ειδικών συμπληρωμάτων διατροφής τα οποία έχουν μελετηθεί για την ανακούφιση από τον πόνο στις αρθρώσεις.

Το SUPERFOODS® OSTEOAID περιέχει ΝΕΜ® (Natural Eggshell Membrane) και κυκλοφορεί τώρα στην Ελλάδα. Το ΝΕΜ® είναι η πολυδύναμη μεμβράνη από το κέλυφος του αυγού, η οποία συμβάλλει στην υγεία των χόνδρων και των αρθρώσεων, συντελώντας στη διατήρηση της ευελιξίας τους και προάγει την άνεση στην καθημερινή κίνηση.


Πηγή