Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Πόσα λαχανικά πρέπει να τρώτε για να έχετε καλύτερη διάθεση

Γνωρίζατε ότι η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών μπορεί να σας κάνει πιο ευτυχισμένους;

Η αύξηση της καθημερινής πρόσληψης λαχανικών, μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ψυχική σας υγεία. Αρκεί η κατανάλωση μόλις δυόμισι μερίδων καθημερινά για να παρατηρήσετε σημαντική αλλαγή στη διάθεσή σας.

Δεν είναι μυστικό ότι η διατροφή που ακολουθεί κανείς μπορεί να παίξει ρόλο στη διάθεση και την ευεξία.

Σύμφωνα με την ειδικό σε θέματα λειτουργικής ιατρικής Amy Sapola, το να «ακούτε» πώς αισθάνεται το σώμα σας μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, είναι απαραίτητο για τον καθορισμό ενός καλύτερου διατροφικού μοτίβου για τη σωματική και ψυχική σας υγεία. Ακρογωνιαίος λίθος αυτού του πλάνου όμως, πρέπει να είναι τα λαχανικά.

Αναφερόμενη σε μελέτη σε ηλικιωμένους οι οποίοι έτρωγαν δυόμισι μερίδες λαχανικών (συν όσπρια, αβοκάντο και άλλες πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά τροφές φυτικής προέλευσης), τόνισε ότι σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία σε μια κλίμακα ευτυχίας. «Πρόκειται για μικρή μελέτη, αλλά μιλάει για τη σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου και τη δύναμη που έχουν πολύ μικρές αλλαγές. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έτρωγαν 10 ή 20 φλιτζάνια λαχανικά την ημέρα. Έτρωγαν μόλις δυόμισι φλιτζάνια».

Σύμφωνα με άλλη αυστραλιανή μελέτη, που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, η επαρκής κατανάλωση λαχανικών αποτελεί «ασπίδα» ενάντια στο στρες.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι, όσοι καταναλώνουν τρεις με τέσσερις μερίδες λαχανικών ημερησίως, διατρέχουν περίπου 12% μικρότερο κίνδυνο στρες σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν μόλις μία ή καμία μερίδα.

Η μελέτη συμπληρώνει τα υπάρχοντα ερευνητικά δεδομένα που δείχνουν ότι τα λαχανικά, κυρίως τα φυλλώδη με σκούρο πράσινο χρώμα όπως το σπανάκι, ενισχύουν την παραγωγή ωφέλιμων για τη διάθεση ουσιών στον εγκέφαλο (π.χ. σεροτονίνη, ντοπαμίνη) χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυλλικό οξύ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τριών έως τεσσάρων μερίδων λαχανικών την ημέρα συνδέεται κατά μέσο όρο με 12% μικρότερο κίνδυνο στρες σε σχέση με την κατανάλωση μίας ή και καμίας μερίδας. Για όσους έτρωγαν ακόμη περισσότερα λαχανικά (πέντε έως επτά μερίδες ημερησίως) ο κίνδυνος ήταν ακόμη μικρότερος, συγκεκριμένα κατά 14%.

Άλλη μελέτη έδειξε ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σχετιζόταν σημαντικά με καλύτερη ψυχική υγεία στα παιδιά. Η κατανάλωση μόλις δύο μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα, βελτίωσε την ψυχική τους υγεία, ενώ όσα παιδιά κατανάλωναν 5 ή περισσότερες μερίδες που είναι και το επιθυμητό, αποκόμισαν ακόμη μεγαλύτερα οφέλη.

Η μεσογειακή διατροφή προβλέπει την κατανάλωση περίπου 4 φλιτζανιών λαχανικών την ημέρα.

Πώς μπορείτε να προσθέσετε περισσότερα λαχανικά στη διατροφή σας

Σίγουρα, οι σαλάτες και τα ψητά λαχανικά είναι πάντα μια σίγουρη επιλογή όταν θέλετε να αυξήσετε την πρόσληψη.

Μπορείτε επίσης να εντάξετε στη διατροφή σας λαχανικά σε μορφή σκόνης, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βοηθά την πέψη και το μικροβίωμα του εντέρου.

Πηγή: mindbodygreen.com


Πηγή