Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Πόσες θερμίδες πρέπει να «κόψετε» για να προστατευτείτε από καρδιοπάθεια και διαβήτη

Η μείωση των θερμίδων που λαμβάνετε σε ημερήσια βάση από τη διατροφή, μπορεί να έχει θεαματικά οφέλη για την υγεία σας, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η πρόσληψη λιγότερων θερμίδων μειώνει τις πιθανότητες ανάπτυξη διαβήτη και καρδιοπάθειας.

Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 200 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας κάτω των 50 ετών, κάποιοι εκ των οποίων είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος, ενώ άλλοι ήταν υπέρβαροι.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να μειώσουν τις ημερήσιες θερμίδες κατά 25% για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ωστόσο, εκείνοι κατάφεραν να τις μειώσουν κατά μέσο όρο κατά 12%, δηλαδή περίπου κατά 300 θερμίδες την ημέρα.

Ακόμα και αυτή η μείωση είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν περίπου το 10% του αρχικού σωματικού βάρους τους, με το 71% της μείωσης να αφορά σωματικό λίπος.

Αν και πρόκειται για μέτρια απώλεια βάρους, η βελτίωση των δεικτών μεταβολικής υγείας ήταν σημαντική, καθώς μειώθηκε η χοληστερόλη, η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα σακχάρου των συμμετεχόντων.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν μείωση σε ένα δείκτη χρόνιας φλεγμονής, ο οποίος συνδέεται με την καρδιοπάθεια, τον καρκίνο και την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών.

«Υπάρχει κάτι στον περιορισμό των ημερήσιων θερμίδων, ένας μηχανισμός τον οποίο δεν γνωρίζουμε ακόμα, που οδηγεί σε αυτές τις βελτιώσεις», δήλωσε ο κύριος ερευνητής Dr William Kraus, διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Duke, στη Βόρεια Καρολίνα.

«Συγκεντρώσαμε δείγματα αίματος, μυών και άλλων ιστών από αυτούς τους συμμετέχοντες και θα εξακολουθήσουμε να τα μελετάμε για να βρούμε τι μπορεί να είναι αυτός ο μεταβολικός ή μοριακός μηχανισμός» πρόσθεσε.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι ακόμα και μια μικρή τροποποίηση, «μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη για όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά και να ωφελήσει όσους αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο. Αυτό μπορεί να γίνει είτε προσέχοντας τη διατροφή ή ίσως αφαιρώντας κάτι, όπως ένα σνακ μετά το δείπνο».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση The Lancet Diabetes and EndocrinologyTrusted Source.

Πηγή: healthline.com

Διαβάστε επίσης:

Ποια ώρα της ημέρας καίμε τις περισσότερες θερμίδες;

Πόσες θερμίδες καίμε στον ύπνο;

Γιατί οι αδύνατοι είναι πιο υγιείς – Ο ρόλος των βακτηρίων του εντέρου


Πηγή