Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Πόσο κλαίνε τα μωρά καθημερινά

Το πόσο συχνά κλαίνε τα μωρά κάθε μέρα μελέτησαν Βρετανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντίτερ Βόλκε του Πανεπιστημίου του Γουόργουικ, βάζοντας στο επίκεντρο της μελέτης 8.700 μωρά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μωρά ανά τον κόσμο κλαίνε κατά μέσο όρο περίπου δύο ώρες τη μέρα, κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννησή τους. Όμως, μωρό από μωρό διαφέρει πολύ: κάποια δεν κλαίνε πάνω από μισή ώρα τη μέρα, ενώ μερικά κλαίνε πάνω από πέντε ώρες αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Γενικά τα μωρά φθάνουν στο αποκορύφωμα του κλάματος (δύο ώρες και 15 λεπτά) την έκτη εβδομάδα, ενώ έως τη 12η εβδομάδα της ζωής τους το κλάμα μειώνεται στη μία ώρα και δέκα λεπτά τη μέρα κατά μέσο όρο.

Η μελέτη δείχνει ότι τα μωρά δεν κλαίνε το ίδιο σε όλες τις χώρες. Το περισσότερο κλάμα κάνουν τα μωρά στη Βρετανία, στον Καναδά, στην Ιταλία και στην Ολλανδία, ενώ αντίθετα το λιγότερο στη Δανία, στη Γερμανία και στην Ιαπωνία.

Τα υψηλότερα επίπεδα κολικών -κλάματος για πάνω από τρεις ώρες τουλάχιστον τρεις μέρες την εβδομάδα έχουν τα μωρά στη Βρετανία (το 28% των μωρών κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες), ενώ τα χαμηλότερα στη Δανία (μόλις το 5,5% των μωρών).


Πηγή