Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Πόσο στρογγυλή είναι η καρδιά σας; Οι ειδικοί βρήκαν νέο τρόπο εκτίμησης του καρδιακού κινδύνου

Η αξιολόγηση της στρογγυλότητας της καρδιάς μπορεί να αποτελεί ένα νέο τρόπο διάγνωσης των καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι γιατροί χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα κριτήρια όπως το μέγεθος του θαλάμου της καρδιάς και η συστολική λειτουργία για τη διάγνωση και την παρακολούθηση της μυοκαρδιοπάθειας και άλλων καρδιακών παθήσεων. Τώρα υποστηρίζουν ότι το πόσο στρογγυλή είναι η καρδιά, μπορεί να αποτελέσει ακόμη ένα εργαλείο διάγνωσης.

«Η στρογγυλότητα της καρδιάς δεν είναι απαραιτήτως πρόβλημα, μπορεί όμως να είναι ένδειξη προβλήματος», δήλωσε ο εκ των συγγραφέων της μελέτης Shoa Clarke, καρδιολόγος και εκπαιδευτής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στην Καλιφόρνια.

«Τα άτομα με πιο στρογγυλεμένες καρδιές μπορεί να έχουν υποκείμενη μυοκαρδιοπάθεια ή υποκείμενη δυσλειτουργία στις μοριακές και κυτταρικές λειτουργίες του καρδιακού μυός. Εύλογα λοιπόν αναρωτιέται κανείς εάν υπάρχει κάποια χρησιμότητα στην ενσωμάτωση της μέτρησης της σφαιρικότητας στη λήψη κλινικών αποφάσεων», προσθέτει ο Clarke.

Οι ερευνητές εστίασαν στη σφαιρικότητα της καρδιάς επειδή η κλινική εμπειρία έχει δείξει ότι μπορεί να σχετίζεται με καρδιακά προβλήματα.

Ενώ προηγούμενες έρευνες είχαν επικεντρωθεί στη σφαιρικότητα μετά την έναρξη της καρδιακής νόσου, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η σφαιρικότητα μπορεί να αυξηθεί πριν από την εμφάνιση της καρδιακής νόσου.

«Έχουμε καθιερώσει παραδοσιακούς τρόπους αξιολόγησης της καρδιάς, οι οποίοι ήταν σημαντικοί για τη διάγνωση και τη θεραπεία της καρδιακής νόσου. Τώρα, με τη χρήση τεχνικών που μας επιτρέπουν να βλέπουμε με μεγάλη ακρίβεια την καρδιά, έχουμε τη δυνατότητα νέων τρόπων αξιολόγησης της καρδιακής λειτουργίας, που ίσως δεν είχαμε σκεφτεί στο παρελθόν», είπε ο Δρ. Clarke.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα για 38.000 ανθρώπους που συμμετείχαν στη μελέτη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Όλοι τους είχαν κάνει μαγνητική τομογραφία που έδειξε φυσιολογικά ευρήματα.

Μεταγενέστερα ιατρικά δεδομένα έδειξαν ποιοι εξ αυτών ανέπτυξαν ασθένειες, όπως μυοκαρδιοπάθεια (μεγέθυνση της καρδιάς), κολπική μαρμαρυγή (ακανόνιστος καρδιακός παλμός) ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι ερευνητές αυτοματοποίησαν τη μέτρηση της σφαιρικότητας της καρδιάς και διαπίστωσαν ότι όσο πιο στρογγυλή ήταν μια καρδιά, τόσο πιο πιθανό ήταν για ένα άτομο να αναπτύξει καρδιακά προβλήματα στο μέλλον.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να εφαρμοστούν τα ευρήματα στην κλινική πράξη, δήλωσαν οι συγγραφείς.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Med.


Πηγή