Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Πώς γίνεται σωστά η αυτοεξέταση των όρχεων για καρκίνο (vid)

Για τους άνδρες ηλικίας άνω των 14 ετών, η μηνιαία αυτοεξέταση των όρχεων είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να εξοικειωθούν με αυτήν την περιοχή του σώματός τους και να είναι σε θέση να ανιχνεύσουν εγκαίρως τυχόν καρκινικούς όγκους σε πρώιμο -και ιάσιμο- στάδιο.

Η αυτοεξέταση των όρχεων είναι προτιμότερο να γίνεται μετά από ένα ζεστό μπάνιο ή ντους. Η θερμότητα χαλαρώνει το όσχεο, πράγμα που καθιστά ευκολότερο να εντοπίσετε κάτι αφύσικο.

Πώς γίνεται η αυτοεξέταση των όρχεων

– Εάν είναι δυνατόν, σταθείτε μπροστά από έναν καθρέφτη. Ελέγξτε για τυχόν πρήξιμο στο δέρμα του οσχέου.

– Εξετάστε κάθε όρχι με τα δύο χέρια. Τοποθετήστε το δείκτη και το μεσαίο δάκτυλο κάτω από τον όρχι με τον αντίχειρα επάνω. Τυλίξτε τον όρχι απαλά ανάμεσα στον αντίχειρα και τα δάχτυλα. Κανονικά δεν πρέπει να αισθανθείτε οποιοδήποτε πόνο όταν κάνετε την εξέταση. Μην ανησυχήσετε εάν ένας όρχις φαίνεται ελαφρώς μεγαλύτερος από τον άλλο, αυτό είναι φυσιολογικό.

– Βρείτε την επιδιδυμίδα, τον μαλακό «σωλήνα» πίσω από τον όρχι που συλλέγει και μεταφέρει το σπέρμα. Εξοικειωθείτε στην αίσθηση αφής της επιδιδυμίδας για να μην την εκλάβετε κατά λάθος ως ύποπτο όγκο. Τα καρκινικά εξογκώματα συνήθως βρίσκονται στις πλευρές του όρχεως, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστούν στο μπροστινό μέρος. Εξογκώματα επάνω ή κολλητά στην επιδιδυμίδα δεν είναι καρκινικά συνήθως.

– Αν βρείτε ένα ογκίδιο στον όρχι σας επισκεφτείτε ένα γιατρό, κατά προτίμηση έναν ουρολόγο, αμέσως. Η ανωμαλία μπορεί να μην είναι καρκίνος, αλλά αν είναι καρκίνος των όρχεων, θα εξαπλωθεί, εάν δεν σπεύσετε άμεσα να κάνετε την προβλεπόμενη θεραπεία. Ακόμη και αν είναι κάτι άλλο, όπως μια μόλυνση, πρέπει να δείτε οπωσδήποτε ένα γιατρό. Το να περιμένετε και να ελπίζετε ότι «δεν είναι τίποτα» και «θα περάσει» είναι μεγάλο λάθος!

– Τυχόν όγκοι που δεν είναι προσκολλημένοι ούτε στον όρχι, ούτε και πουθενά αλλού, αλλά μοιάζουν να «αιωρούνται» ελεύθερα μέσα στο όσχεο, δεν είναι καρκίνος των όρχεων. Ακόμα, όμως, και σε αυτή την περίπτωση, πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσετε τον γιατρό σας, για να βεβαιωθείτε.

Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε με τη βοήθεια ενός πλαστικού ομοιώματος οσχέου και όρχεων, πώς ακριβώς γίνεται με τον σωστό τρόπο η αυτοεξέταση για καρκινικούς όγκους.

Διαβάστε επίσης:

Πώς γίνεται σωστά η αυτοεξέταση για καρκίνο του μαστού (vid)

Πόνος στους όρχεις: Δείτε τι μπορεί να τον προκαλεί

Πώς μπορεί το σαπούνι να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία


Πηγή