Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Πώς εξαπλώνονται μολύνσεις από την επιφάνεια κοπής στην κουζίνα – Τι να κάνετε

Η ταπεινή σανίδα κοπής, είτε πλαστική, είτε ξύλινη, είτε γυάλινη, είναι βασικό στοιχείο σε κάθε κουζίνα.

Τούτου λεχθέντος, εάν δεν φροντίζονται σωστά, αυτές οι επιφάνειες κοπής μπορούν γρήγορα να γίνουν πολύ πιο προβληματικές, φιλοξενώντας ορισμένα από τα ενοχλητικά βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.

Αναρωτιέστε πόσα βακτήρια μπορούν να βρεθούν στην μέση επιφάνεια κοπής σπιτικής κουζίνας; “Αρκετά έως πολλά” είπε ο μικροβιολόγος του πανεπιστημίου της Αριζόνα, δρ. Charles Gerba:

“Συνήθως υπάρχουν περίπου 200 φορές περισσότερα βακτήρια κοπράνων στην μέση επιφάνεια κοπής απ’ ό,τι σε ένα κάθισμα λεκάνης τουαλέτας”! Τα βακτήρια συνήθως προέρχονται συνήθως από προϊόντα ωμού κρέατος.

Το αν θα κολλήσουν στην επιφάνεια κοπής και θα καταλήξουν να σας προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση εξαρτάται από δύο βασικά πράγματα: τη διασταυρούμενη μόλυνση και τον καθαρισμό της επιφάνειας. Αν και συνήθως πιστεύεται ότι κάποιες επιφάνειες κοπής είναι πιο ασφαλείς από άλλες, η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί ανεξάρτητα από το αν η επιφάνεια είναι κατασκευασμένη από πλαστικό ή από ξύλο.

Διασταυρούμενη μόλυνση

Διασταυρούμενη μόλυνση είναι όταν βακτήρια από ένα τρόφιμο ή μια επιφάνεια εξαπλώνονται σε άλλα τρόφιμα και άλλες επιφάνειες. Σε αυτήν την περίπτωση, θα μπορούσε να συμβεί εάν χρησιμοποιείτε μία και μόνο επιφάνεια κοπής για την επεξεργασία όλων των ειδών τροφών, όπως το να κόβετε ωμό κρέας και μετά φαγητά που δεν πρόκειται να μαγειρευτούν, όπως ψωμί ή λαχανικά.

Μια μελέτη σε 70 νοικοκυριά από την Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου (FSA) διαπίστωσε ότι σε 25 περιπτώσεις, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν ξύλο κοπής για να προετοιμάσουν κρέας, ψάρι ή πουλερικά και δεν το καθάριζαν πριν ετοιμάσουν άλλη ομάδα τροφίμων.

Ο κίνδυνος διασταυρούμενης μόλυνσης δεν έγκειται μόνο στην προετοιμασία του φαγητού στην ίδια επιφάνεια: η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι σε αρκετές περιπτώσεις, οι άνθρωποι βάζουν τα πιάτα, τις κατσαρόλες και τα σκεύη τους πάνω στην ακάθαρτη επιφάνεια.

Για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση από σανίδες κοπής (ιδιαίτερα εάν δεν έχετε τον χρόνο να τις πλύνετε μεταξύ των χρήσεων), η Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων των ΗΠΑ (FSIS) συνιστά τη χρήση τουλάχιστον δύο ξεχωριστών σανίδων:

  • μία αποκλειστικά για την κοπή ωμού κρέατος, πουλερικών και θαλασσινών και
  • μία αποκλειστικά για λαχανικά και ψωμί

Καθαρισμός σανίδας κοπής

Εάν δεν καθαριστούν επαρκώς, οι σανίδες κοπής μπορεί να έχουν επιβλαβή βακτήρια στην επιφάνεια ανεξάρτητα από το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένες.

Το απλό ξέβγαλμα με νερό δεν θα κάνει κάτι. Η μελέτη της FSA διαπίστωσε ότι από τις 140 περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι ετοίμαζαν κρέας, ψάρι ή πουλερικά σε ξύλο κοπής, στο 20% των περιπτώσεων οι χρήστες έκαναν μόνο ένα γρήγορο ξέβγαλμα με νερό, αυξάνοντας τον κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης (από το νερό που πιτσιλιέται σε άλλες επιφάνειες).

Αντίθετα, η FSIS προτείνει ότι όλοι οι τύποι σανίδων κοπής πρέπει να πλένονται με ζεστό, σαπουνόνερο κάθε φορά που χρησιμοποιούνται και να ξεπλένονται με καθαρό νερό, ακολουθούμενο είτε από στέγνωμα στον αέρα είτε με καθαρό χαρτί κουζίνας. Οι τυπικές πετσέτες κουζίνας είναι μια… όαση αναπαραγωγής βακτηρίων.

Μετά από αυτό, οι σανίδες μπορούν επίσης να απολυμανθούν με αραιωμένο διάλυμα χλωρίνης και να αφεθούν σε ηρεμία για αρκετά λεπτά, προτού ξεπλυθούν και στεγνώσουν.

Είναι επίσης σημαντικό να παρακολουθείτε για σχηματισμό ρωγμών, αυλακώσεων ή φθορών πάνω στις επιφάνειες κοπής. Αυτές μπορεί τελικά να γίνουν τόσο βαθιές που θα συγκρατούν βακτήρια ανεξάρτητα από το πόσο προσεκτικά καθαρίζετε! Οπότε φροντίστε να πετάτε κάθε επιφάνεια κοπής που θα φτάσει σε αυτό το σημείο φθοράς.

Πηγή: iflscience.com


Πηγή