Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Πόσες ώρες μπορεί να οδηγεί συνεχόμενα ένας διαβητικός που κάνει ινσουλίνη

Πώς επηρεάζει η κακή υγεία την οδηγική συμπεριφορά και την ασφάλεια στον δρόμο

Με μεγαλύτερη σύνεση και περισσότερη προσοχή οδηγούν όσοι πιάνουν το τιμόνι και βρίσκονται σε καλή υγεία, η οποία αποτελεί  παράγοντα όχι μόνο για τη βελτίωση του επιπέδου ζωής, αλλά και για την ασφαλή οδήγηση και τη σωστή συμπεριφορά στο δρόμο.

Αντίθετα, όταν η υγεία μας δεν είναι καλή και έχουμε πολύ μεγάλο άγχος, τότε πολλές φορές παραβαίνουμε τον ΚΟΚ, δεν έχουμε νηφαλιότητα κατά τη διάρκεια της οδήγησης και είμαστε περισσότερο νευρικοί, με όλες τις αρνητικές συνέπειες, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η υγεία είναι «η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας». Η σημαντικότητα της καλής υγείας έχει μεγάλο αντίκτυπο στους επαγγελματίες οδηγούς οι οποίοι σε συχνά χρονικά διαστήματα υποχρεούνται να περάσουν ιατρικές εξετάσεις, ώστε να διαπιστώνεται η ικανότητά τους να οδηγούν πάντα με ασφάλεια.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η πρόληψη δεν είναι όμως υποχρέωση μόνο των επαγγελματιών οδηγών, αλλά και των απλών οδηγών που βγαίνουν καθημερινά στον δρόμο. Κάθε οδηγός, οποιασδήποτε ηλικίας και ανεξαρτήτως οχήματος, είναι απαραίτητο να εξετάζεται τακτικά ώστε να προλαμβάνονται δύσκολες και κάποιες φορές δυσάρεστες καταστάσεις.

Μία από τις πιο ευάλωτες ομάδες, η οποία πρέπει να προσέχει ακόμη περισσότερο την υγεία της, είναι αυτή των μεγαλύτερων σε ηλικία οδηγών, των οποίων η φυσική κόπωση έρχεται γρηγορότερα, όπως και η αντίδραση των αντανακλαστικών μειώνεται σημαντικά με την πάροδο του χρόνου.

Είναι γεγονός ότι άνθρωποι άνω των 70 ετών ίσως να ταλαιπωρούνται από παθήσεις στην όραση, στην ακοή, ακόμη και παθήσεις που μπορεί να επηρεάζουν την ικανότητα συγκέντρωσής τους. Είναι λοιπόν αναγκαίο να μεριμνούν έγκαιρα για την υγεία τους, είτε οδηγούν είτε όχι, ώστε να βελτιώνεται το επίπεδο της ζωής τους εν γένει, αλλά και να μην κινδυνεύουν να εμπλακούν σε τροχαία δυστυχήματα που μπορεί να αποβούν μοιραία.

Καλή υγεία, σημαίνει και σωματική και ψυχική υγεία. Ιδιαίτερα την τόσο δύσκολη περίοδο που διανύουμε με την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον πλανήτη, ο κόσμος διακατέχεται από έντονο στρες και ψυχολογική πίεση. Παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας στους δρόμους, είναι σημαντικό να διατηρούμε την καλή ψυχολογική μας κατάσταση, γιατί όταν είναι αναγκαίο να οδηγήσουμε ή να βγούμε στον δρόμο ως πεζοί, η ψυχική ηρεμία είναι απαραίτητη και για την προστασία της δικής μας ζωής και των υπόλοιπων χρηστών του δρόμου.


Πηγή