Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Πώς η Ενδομητρίωση επηρεάζει τη Γονιμότητα και την Εγκυμοσύνη

Η ενδομητρίωση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη.

Η ενδομητρίωση είναι η κατάσταση στην οποία ο ενδομητριωσικός ιστός, που καλύπτει τη μήτρα και ο οποίος διασκορπίζεται κατά την εμμηνόρροια, αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα. Όταν αυτή η ανάπτυξη συμβαίνει έξω από την μήτρα, ο ιστός μπορεί να προκαλέσει επίπονα εμφυτεύματα, συνήθως στις ωοθήκες, στους φαλλοπιανούς πόρους και στους συνδέσμους που στηρίζουν τη μήτρα. Άλλα πιθανά σημεία για ενδομητριακές αναπτύξεις είναι η κύστη, το έντερο και ο κόλπος.

Ας δούμε όμως πώς μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη:

Γονιμότητα και Ενδομητρίωση

Ανωμαλίες στην περίοδο: Γυναίκες με ενδομητρίωση μπορεί να έχουν ανωμαλίες στην περίοδό τους, πράγμα που δυσκολεύει τον προσδιορισμό της ωορρηξίας και τη σύλληψη.

Φραγμένες σάλπιγγες: Η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία ινώδους ιστού και φλεγμονή, που μπορεί να φράξει ή να βλάψει τις σαλπίγγες. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τη μεταφορά των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων, μειώνοντας τις πιθανότητες για τη σύλληψη.

Δυσλειτουργία της ωοθήκης: Ορισμένες γυναίκες με ενδομητρίωση μπορεί να έχουν δυσλειτουργία της ωοθήκης, πράγμα που σημαίνει ότι οι ωοθήκες τους ενδέχεται να μην απελευθερώνουν ωάρια με τακτικό τρόπο ή καθόλου, μειώνοντας τις πιθανότητες σύλληψης.

Προβλήματα εμφύτευσης: Η παρουσία ενδομητριακού ιστού έξω από τη μήτρα μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση ενός γονιμοποιημένου ωαρίου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένες πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης.

Φλεγμονή: Η ενδομητρίωση μπορεί να δημιουργήσει ένα φλεγμονώδες περιβάλλον που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων και να δυσκολέψει την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πόνος: Ο πόνος που σχετίζεται με την ενδομητρίωση μπορεί να καθιστά τη σεξουαλική επαφή δυσάρεστη ή οδυνηρή, με αποτέλεσμα τη μείωση της ικανότητας ή της επιθυμίας των ζευγαριών να έχουν τακτική επαφή, επηρεάζοντας έτσι τη γονιμότητα.

Αυξημένος κίνδυνος αποβολής: Οι γυναίκες με ενδομητρίωση μπορεί να έχουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο αποβολής, αν και οι ακριβείς λόγοι για αυτό δεν έχουν διευκρινιστεί.

Εγκυμοσύνη και Ενδομητρίωση

Η σύλληψη μπορεί να καθυστερήσει: Λόγω των προκλήσεων που συνδέονται με τη γονιμότητα από την ενδομητρίωση, γυναίκες με αυτή την κατάσταση μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να συλλάβουν.

Ανακούφιση του πόνου κατά την εγκυμοσύνη: Πολλές γυναίκες με ενδομητρίωση βιώνουν μείωση των συμπτωμάτων τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πιθανώς λόγω των ορμονικών αλλαγών που καταστέλλουν την ανάπτυξη του ενδομητριακού ιστού.

Πιθανή επιστροφή των συμπτωμάτων: Ενώ η εγκυμοσύνη μπορεί να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο που σχετίζεται με την ενδομητρίωση, τα συμπτώματα ενδέχεται να επανέλθουν μετά τον τοκετό, ειδικά εάν μια γυναίκα δεν θηλάζει.

Αυξημένος κίνδυνος κάποιων επιπλοκών: Οι γυναίκες με ενδομητρίωση μπορεί να έχουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο ορισμένων επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη, όπως πρόωρο τοκετό.

Συμβουλευτείτε Ειδικό: Εάν έχετε ενδομητρίωση και σκοπεύετε να μείνετε έγκυος ή αν αντιμετωπίζετε προβλήματα γονιμότητας, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό στην αναπαραγωγική ιατρική. Μαζί θα αναπτύξετε ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας που μπορεί να περιλαμβάνει θεραπείες γονιμότητας όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) ή χειρουργικές επιλογές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με την ενδομητρίωση.

Καλό είναι να γνωρίζετε όμως ότι ενώ η ενδομητρίωση μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη, πολλές γυναίκες με αυτή την κατάσταση, με την κατάλληλη ιατρική διαχείριση και υποστήριξη, καταφέρνουν να έχουν επιτυχείς εγκυμοσύνες.

Παναγιώτης Ψαθάς MD, PhD – Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος – Ιατρός Αναπαραγωγής, Ιδρυτικό μέλος της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life – ΙΑΣΩ https://ppsathas.com


Πηγή