Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Πώς θα περάσουμε με ασφάλεια τις γιορτές των Χριστουγέννων -Ο Joseph Allen, καθηγητής του Χάρβαρντ, εξηγεί | ΥΓΕΙΑ

Πώς να περάσουμε με ασφάλεια τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς εξηγεί ο Joseph Allen, αν. Καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Τα βασικά «όπλα» που έχουμε στη διάθεσή μας, τα οποία είναι αποτελεσματικά σ’ αυτή τη φάση της πανδημίας, είναι δυο, λέει με νόημα: «Ο πλήρης εμβολιασμός και με τις τρεις δόσεις και το συστηματικό τέστινγκ για την Covid-19, πριν από κάθε επαφή με φίλους και γνωστούς».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τα εμβόλια μπορούμε να χαρούμε φέτος τις γιορτές

Σύμφωνα με τον Αμερικανό ακαδημαϊκό, διευθυντή του προγράμματος Healthy Buildings ο οποίος πρόσφατα μίλησε σε κλειστή ενημερωτική εκδήλωση, στην οποία συμμετείχε το iefimerida.gr, «τα εμβόλια, φέτος, σε αντίθεση με το 2020, μας προσέφεραν τη δυνατότητα να γιορτάσουμε». Αυτό ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Allen, σημειώνοντας ότι όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι προστατεύονται σε συντριπτικό βαθμό από σοβαρή νόσηση και θάνατο από την παραλλαγή «Δέλτα», ενώ η προστασία φθίνει έναντι της μετάλλαξης «Όμικρον». Για το λόγο αυτό πρέπει να γίνει η «αναμνηστική δόση».

O Joseph Allen, αν. Καθηγητής Δημόσιας Υγείας και διευθυντής του προγράμματος Healthy Buildings στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ
O Joseph Allen, αν. Καθηγητής Δημόσιας Υγείας και διευθυντής του προγράμματος Healthy Buildings στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ

«Αν γίνει σήμερα ο εμβολιασμός μέχρι τα Χριστούγεννα -και σίγουρα δεν είναι πολύ αργά για το νέο έτος- θα έχετε εξαιρετική προστασία γιατί ουσιαστικά αυτό που κάνει η τρίτη δόση είναι να «ξυπνά» ξανά το ανοσοποιητικό μας σύστημα απέναντι στον ιό. Και η ενεργοποίηση αυτή γίνεται σε διάστημα λίγων μόλις ημερών», τόνισε ο Joseph Allen απευθύνοντας έκκληση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν.

Απαιτείται τέστινγκ λίγες ώρες πριν από τις εορταστικές επαφές και εκδηλώσεις

Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να κάνουν συχνό τέστινγκ, λίγες ώρες πριν την εορταστική εκδήλωση, λέγοντας: «Πριν φύγετε από το σπίτι για να πάτε να δείτε φίλους υψηλού κινδύνου, το τεστ θα σας πει εάν είστε ενεργά μολυσματικοί. Αν είστε πλήρως εμβολιασμένοι και έχετε αρνητικό rapid test γρήγορο τεστ τότε μπορείτε να αισθάνεστε αρκετά σίγουροι ότι δεν έχετε μολυνθεί και επίσης ότι δεν είστε απειλή για κάποιον άλλο, ακόμη και κάποιον που διατρέχει πολύ υψηλό κίνδυνο. Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ αποτελούν χρήσιμα εργαλεία που δε θα πρέπει να παραλείπουμε να χρησιμοποιούμε».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα παιδιά κάτω των 5 ετών διατρέχουν πολύ μικρό κίνδυνο

Μιλώντας για την ασφάλεια των παιδιών κάτω των 5 ετών, για τα οποία δεν έχει εγκριθεί ο εμβολιασμός ο Joseph Allen σχολίασε ότι διατρέχουν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο από τους ενήλικες. «Το προφίλ κινδύνου τους είναι πραγματικά πολύ διαφορετικό. Νομίζω ότι το καλύτερο που έχετε να κάνετε, αν ανησυχείτε, είναι να εμβολιαστείτε όλοι γύρω τους και να φορούν μάσκα όταν βρίσκονται σε χώρους υψηλού κινδύνου», είπε, επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος για τα παιδιά δεν αναμένεται να είναι ο ίδιος με την επικράτηση της μετάλλαξης «Όμικρον». «Στη νότια Αφρική οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για υψηλότερα ποσοστά νοσηλείας παιδιών σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα, αν και πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το πλαίσιο του συνολικού επιπέδου κινδύνου».

Όχι μάσκα σε ένα πλήρως εμβολιασμένο περιβάλλον

Για τη χρήση της μάσκας Αναπληρωτής Καθηγητής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ εξέφρασε την άποψη ότι «σε ένα πλήρως εμβολιασμένο περιβάλλον δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι χρειάζεται να φορούν μάσκα» και παραδέχτηκε ότι οι επιστήμονες για πολλούς μήνες έκαναν λάθος έχοντας θέσει αυστηρές εντολές για τη χρήση της μάσκας όταν ο κίνδυνος ήταν πολύ χαμηλός, όπως την περασμένη άνοιξη και το καλοκαίρι ή και ακόμη και στις αρχές αυτού του φθινοπώρου.

«Επήλθε κόπωση στον κόσμο και η ισχύς αυτού του εργαλείου αποδυναμώθηκε, αποτυγχάνοντας να το επαναφέρουμε την κατάλληλη στιγμή. Αναμένουμε από τους ανθρώπους που δεν κάνουν το εμβόλιο, το οποίο σώζει ζωές, ότι θα συνεχίσουν να φορούν μάσκα παντού και από το σύνολο των πολιτών σε χώρους όπως υπάρχει συγχρωτισμός», κατέληξε.


Πηγή