Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Πώς μπορείτε να συρρικνώσετε το λίπος της κοιλιάς σε 5 μόλις βήματα

Για να μειωθεί το κοιλιακό λίπος πρέπει να απαρνηθείτε τα γλυκά και τους πολλούς υδατάνθρακες και να ακολουθήσετε μια διατροφή βασισμένη περισσότερο στις πρωτεΐνες, τα λαχανικά και τα φρούτα. Επίσης, θα πρέπει να αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα. Οι ασκήσεις που εξειδικεύονται στην εστίαση της κοιλιάς καθώς και το περπάτημα θα σάς βοηθήσουν ώστε να κατακτήσετε ευκολότερα τον στόχο σας.

Αν θέλετε να κάψετε το λίπος της κοιλιάς γρηγορότερα, ασκηθείτε τουλάχιστον δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα. Επίσης, μειώστε τις θερμίδες και ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα διατροφής που δεν βασίζεται στις στερήσεις αλλά στην υιοθέτηση ενός υγιεινού διατροφικού πλάνου που θα θωρακίσει την υγεία σας ενώ θα σάς επιτρέψει να νιώσετε χορτάτοι, άρα και λιγότερο επιρρεπείς στο να κάνετε ατασθαλίες.

Το κοιλιακό λίπος είναι επιβλαβές για την υγεία

Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία συνδέεται με μια σειρά σοβαρών παθήσεων υγείας, αλλά το κοιλιακό λίπος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Η αυξημένη περίμετρος της μέσης (πάνω από 89 εκατοστά στις γυναίκες και πάνω από 102 εκατοστά στους άνδρες) προμηνύει συσσώρευση υψηλού κοιλιακού λίπους. Τo κοιλιακό λίπος ή αλλιώς σπλαχνικό λίπος, περιβάλει τα όργανα όπως το συκώτι, το έντερο, το πάγκρεας και επηρεάζει την ορθή τους λειτουργία. Το κοιλιακό λίπος είναι μεταβολικά ενεργό και θεωρείται υπεύθυνο για μία σειρά προβλημάτων υγείας δημιουργώντας σε βάθος χρόνου φλεγμονή. Συγκεκριμένα, το υπερβολικό λίπος της κοιλιάς μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επίσης, αυξάνει τα τριγλυκερίδια και μειώνει την καλή χοληστερόλη του οργανισμού. Το υπερβολικό σπλαγχνικό λίπος αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης αντοχής στην ινσουλίνη που μπορεί με τη σειρά της να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2 . Επιπλέον, και ο κίνδυνος καρκίνου φαίνεται να είναι ορατός σε κάποιες περιπτώσεις.

Τι μπορείτε να κάνετε; Επειδή τα πάντα είναι στο χέρι του ανθρώπου και η θέληση και η πειθαρχία κάνουν θαύματα αν «γυρίσετε την πλάτη» στον ανθυγιεινό τρόπο ζωής που μέχρι σήμερα είχατε σε λίγους μήνες η υγεία σας θα καλυτερεύσει ενώ και η εξωτερική σας εικόνα θα μεταμορφωθεί. Δεν χρειάζεται ούτε πανικός, ούτε και ακραίες ενέργειες. Αυτό που χρειάζεται είναι αγάπη για το κορμί σας και διάθεση να κάνετε ένα «δώρο ζωής» στον εαυτό σας.

Υιοθετήστε μια υγιεινή διατροφή

Η απόλαυση μιας υγιεινής, ισορροπημένης, θρεπτικής διατροφής είναι το κλειδί για να απαλλαγείτε από το λίπος της κοιλιάς. Επιλέξτε σύνθετους υδατάνθρακες και τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες έναντι απλών υδατανθράκων που βρίσκονται σε ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά, ειδικά αυτά που περιέχουν φρουκτόζη. Από όλους τους υδατάνθρακες, η φρουκτόζη μπορεί να προσθέσει τα περισσότερα εκατοστά στη μέση.

Three senior people in gym

Ασκηθείτε

Η άρση βαρών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να επαναφέρετε τη φόρμα σας, να βελτιώσετε τη συνολική σας υγεία και να απαλλαγείτε από το λίπος της κοιλιάς. Ο συνδυασμός της προπόνησης με βάρη και της καρδιαγγειακής άσκησης λειτουργεί καλά για την απώλεια βάρους. Συγκεκριμένα, η προπόνηση με βάρη βοηθά στην οικοδόμηση μυών, οι οποίοι καίνε λίπη και επιταχύνουν το μεταβολισμό. Επιπλέον, οι μύες καίνε περισσότερες θερμίδες από το λίπος, οπότε η οικοδόμηση μυών βοηθά να καίμε περισσότερο σε ηρεμία, γεγονός που θα βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

kapnisma.jpg

Κόψτε μια για πάντα το κάπνισμα

Το κάπνισμα σε πολλές περιπτώσεις αυξάνει την περίμετρο της κοιλιάς. Συγκεκριμένα, ο καπνός επηρεάζει την κατανομή του λίπους μέσω ορμονών όπως η κορτιζόλη που αυξάνουν την εναπόθεση κοιλιακού λίπους. Στις γυναίκες, η νικοτίνη έχει αντι-οιστρογόνα αποτέλεσμα που ευνοεί επίσης τη συσσώρευση κοιλιακού λίπους. Ένα από τα αποτελέσματα αυτών των ανεπιθύμητων ορμονικών επιδράσεων είναι ότι το κάπνισμα αυξάνει πραγματικά τον κίνδυνο διαβήτη κατά 44% σε σύγκριση με τους μη καπνιστές, ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην άμεση επίδραση της νικοτίνης, στα παγκρεατικά κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη, καθώς και στη συλλογή κοιλιακού λίπους, η οποία προκαλεί αντίσταση στην ινσουλίνη.

1643645955485-379108780-agxos-7.jpg

Μειώστε το στρες

Υπάρχει ένα μεγάλο εύρος μελετών και ερευνών που συνδέουν το χρόνιο στρες με το λίπος της κοιλιάς καθώς και άλλα προβλήματα υγείας. Όλοι οι άνθρωποι έχουν άγχος, αλλά μερικοί εξ΄ αυτών μπορεί να εκκρίνουν περισσότερη κορτιζόλη από άλλους η οποία και ενοχοποιείται για το σπλαχνικό λίπος. Η άσκηση και ο διαλογισμός είναι εξαιρετικοί τρόποι για να διαχειριστείτε καλύτερα το άγχος, επομένως εντάξτε τα στη ζωή σας.

1643644997035-914235173-ypnos.jpg

Κοιμηθείτε πολύ

Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για κάθε πτυχή της υγείας καθώς και για τη δημιουργία ενός επίπεδου στομαχιού. Ο ποιοτικός ύπνος είναι εξίσου σημαντικός με τη διατροφή και την άσκηση. Η έλλειψη ύπνου έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία, τον διαβήτη, τα καρδιακά προβλήματα και αυξάνει ακόμη και την πιθανότητα να κολλήσετε ένα κοινό κρυολόγημα. Να θυμάστε πως 7 με 8 ώρες ύπνου είναι απαραίτητες για όλους τους ενήλικες ενώ δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα.


Πηγή