Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024

Πώς να μειώσετε τα προβλήματα ύπνου κατά την εμμηνόπαυση

Οι γυναίκες περνούν συνήθως από την εμμηνόπαυση μεταξύ 45-55 ετών.

Είναι μια φυσική βιολογική διαδικασία που σηματοδοτεί το τέλος του αναπαραγωγικού κύκλου μιας γυναίκας. Αυτή η μετάβαση μπορεί να οδηγήσει σε πολλά συμπτώματα, όπως εξάψεις, άγχος και δυσκολία στον ύπνο.

Η δρ. Stephanie Faubion, διευθύντρια της Mayo Clinic Women’s Health και ιατρική διευθύντρια της North American Menopause Society, λέει ότι κάποιες απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να κοιμούνται καλά κατά την εμμηνόπαυση.

Ύπνος κατά την εμμηνόπαυση: Τι αναφέρει το βίντεο

Είναι δύσκολο να κοιμηθείτε καλά, όταν αντιμετωπίζετε εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα που βιώνουν οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση.

“Είχα κάποτε ασθενή μια γυναίκα ότι ίδρωσε τόσο πολύ που το στρώμα του κρεβατιού της μούσκευε και ανέπτυξε μούχλα. Οπότε, αυτό είναι ένα πραγματικά σημαντικό πρόβλημα και μπορεί να διαταράξει τον ύπνο”, λέει η δρ. Faubion.

Λέει ότι οι ορμονικές διακυμάνσεις μπορεί να επηρεάσουν τον κύκλο του ύπνου και μερικές φορές να προκαλέσουν αϋπνία. Οι αλλαγές στη διάθεση και το άγχος επίσης θα κρατήσουν κάποιες γυναίκες ξύπνιες τη νύχτα.

“Γνωρίζουμε ότι η ορμονική θεραπεία τείνει να βοηθάει σε πολλούς από αυτούς τους παράγοντες και βοηθά στη βελτίωση του ύπνου”, λέει η δρ. Faubion.

Το να θεσπίσετε μια ρουτίνα στις ώρες ύπνου είναι ζωτικής σημασίας για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Απλά πράγματα, όπως ο περιορισμός της καφεΐνης και του χρόνου μπροστά σε οθόνες, μπορεί να διευκολύνουν τον ύπνο.

“Όπως το να ασκείστε αρκετά (όχι ακριβώς πριν τον ύπνο) και το να αποφεύγετε ένα βαρύ γεύμα ακριβώς πριν τον ύπνο είναι μερικά από τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε”, λέει η δρ. Faubion.

Συμβουλές για καλύτερο ύπνο κατά την εμμηνόπαυση

  • Αποφύγετε τα βαριά γεύματα πριν τον ύπνο
  • Ελαχιστοποιήστε την έκθεση στο φως πριν τον ύπνο
  • Αποφύγετε τον μεσημεριανό υπνάκο μετά τις 3 μ.μ
  • Μην ασκείστε πριν κοιμηθείτε
  • Θεσπίστε ένα χαλαρωτικό τελετουργικό πριν τον ύπνο
  • Κρατήστε τα ηλεκτρονικά και τις οθόνες (τηλεόραση, κινητά τηλέφωνα, tablet, laptop) έξω από την κρεβατοκάμαρα
  • Τηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου

Πηγή