Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Ποια η σχέση της με την καρδιοπάθεια

Τη χρησιμότητα της έγκαιρης έναρξης αγωγής στους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα για την πρόληψη της αθηροσκλήρωσης και της καρδιοπάθειας, ανέδειξε νέα βρετανική μελέτη.

Στην έρευνα συμμετείχαν 82 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα χωρίς καρδιακά προβλήματα. Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία που αποκάλυψε ότι είχαν αορτική δυσκαμψία.

Οι ασθενείς εμφάνιζαν επίσης ουλές στην καρδιά και αλλοιώσεις στα τοιχώματα του αριστερού κόλπου, κάτι που υποδεικνύει ότι τα καρδιακά προβλήματα άρχισαν πριν τη διάγνωση της αρθρίτιδας.

Μετά την απεικονιστική εξέταση της καρδιάς συνταγογραφήθηκαν στους ασθενείς φάρμακα κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Ένα χρόνο αργότερα, 71 ασθενείς υποβλήθηκαν και πάλι σε μαγνητική τομογραφία, η οποία έδειξε βελτίωση της αγγειακής δυσκαμψίας της αορτής.

Η αγωγή βελτίωσε την αγγειακή δυσκαμψία άσχετα από το πώς ανταποκρίθηκε ο ασθενής στα φάρμακα για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η έγκαιρη έναρξη αγωγής κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας των ασθενών.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ρευματοειδής αρθρίτιδα διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, καθώς συνδέεται με αθηροσκλήρωση, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό επεισόδιο.

O επικεφαλής της έρευνας Sven Plein, δήλωσε ότι ακόμα και στα αρχικά στάδια της νόσου υπάρχει αυξημένη αγγειακή δυσκαμψία σε ανθρώπους χωρίς παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο όπως η υπέρτατη, το κάπνισμα και η υψηλή χοληστερόλη.

Tα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Annals of the Rheumatic Diseases.

Διαβάστε επίσης:

Αρθρίτιδα: Τροφές που πυροδοτούν τη φλεγμονή και πρέπει να αποφεύγετε (εικόνες)

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Τι να κάνετε για να προστατεύσετε τις αρθρώσεις σας (εικόνες)

Κορονοϊός: Πώς επηρεάζει τους πάσχοντες από λύκο και ρευματοειδή αρθρίτιδα


Πηγή