Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ρευματοειδής αρθρίτιδα στην εγκυμοσύνη: Οι κίνδυνοι για το παιδί

Οι γυναίκες που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχουν αυξημένες πιθανότητες να γεννήσουν παιδιά με προδιάθεση σε αυτοάνοσες παθήσεις.

Αυτό επισημαίνει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό, «Annals of the Rheumatic Diseases», σύμφωνα με την οποία τα παιδιά των οποίων οι μητέρες πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι πιθανό να έχουν διαφορετικό προφίλ μεθυλίωσης DNA, συγκριτικά με παιδιά που γεννήθηκαν από υγιείς μητέρες.

Η μεθυλίωση είναι μια φυσική, καθοριστικής σημασίας, διαδικασία χημικής τροποποίησης του DNA, που είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική ανάπτυξη αλλά και για την καρκινική παθολογία. Η μεθυλίωση του DNA συμβαίνει κατά το πρώτο διάστημα της εγκυμοσύνης.

Ο επικεφαλής της έρευνας, ρευματολόγος Δρ. Hilal Ince-Askan αναφέρει: «Η μητρική ρευματοειδής αρθρίτιδα έχει συνδεθεί με διάφορες τροποποιήσεις του DNA του παιδιού. Πρόκειται για μια αυτοάνοση πάθηση, η παρουσία της οποίας στη μητέρα, αυξάνει τον κίνδυνο αυτοάνοσων παθήσεων στο παιδί εξαιτίας του ότι φαίνεται να παρεμβαίνει στη διαδικασία θεμελίωσης του DNA του».

Οι έγκυες που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης ή ακόμα και μετά το θηλασμό, σταματούν την φαρμακευτική αγωγή για την νόσο, ακολουθώντας τις συμβουλές του γιατρού, ενώ αρκετές από αυτές αναφέρουν ότι η νόσος δεν επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη.

Ο Δρ. Charles H. Weaver ο οποίος ειδικεύεται στην ογκολογία και στην ρευματολογία επισημαίνει ότι αυτού του είδους οι έρευνες προσθέτουν επιπλέον άγχος σε μια εν δυνάμει μητέρα που πάσχει από ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δεν αποδεικνύουν με βεβαιότητα εάν αυτή η τροποποίηση στη διαδικασία μεθυλίωσης του DNA του παιδιού, προκλήθηκε από την ασθένεια ή από τα φάρμακα που λαμβάνει η μητέρα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου.

Οι ερευνητές συνιστούν να διερευνηθούν περαιτέρω τα πιθανά αποτελέσματα και οι επιπτώσεις τόσο της δραστηριότητας της πάθησης όσο και της χρήσης τυποποιημένων και υψηλού κινδύνου φαρμάκων, στην υγεία του παιδιού.

Πηγή: healthdaily.com

Διαβάστε επίσης:

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Παράγοντες που την προκαλούν & επιδεινώνουν τα συμπτώματα (εικόνες)

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα συνδέεται με προβλήματα στην εγκυμοσύνη

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Το μπαχαρικό που προκαλεί υποχώρηση των συμπτωμάτων


Πηγή