Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Σημαντική επίδραση έχει το κόκκινο κρασί στην καρδιά των διαβητικών

Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τουλάχιστον το 68% των διαβητικών 65 ετών και άνω χάνουν τη ζωή τους λόγω καρδιοπάθειας και περίπου το 16% λόγω εγκεφαλικού, ενώ οι ενήλικες με διαβήτη γενικότερα εκτιμάται πως διατρέχουν διπλάσιο έως τετραπλάσιο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από κάποια μορφή καρδιοπάθειας σε σύγκριση με υγιείς ενήλικες.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία θεωρεί τον διαβήτη έναν από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Μινεάπολη υποδεικνύει ότι η ρεσβερατρόλη, μια αντιοξειδωτική ουσία που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί αλλά και στα φιστίκια και στα μούρα, μπορεί να βελτιώσει την υγεία των αιμοφόρων αγγείων σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, σε μεγάλες δόσεις (πιθανότατα σε μορφή συμπληρώματος) η ρεσβερατρόλη θα μπορούσε να αποτελέσει μέτρο αντιμετώπισης της αθηροσκλήρωσης, αφού είναι δυνατό να μειώσει τον βαθμό δυσκαμψίας των αρτηριών.

«Στο πλαίσιο θεραπείας με χρήση ρεσβερατρόλης σε άτομα με διαβήτη παρατηρήθηκε τάση βελτίωσης της δυσκαμψίας. Μεταξύ των ατόμων με μεγαλύτερο βαθμό δυσκαμψίας η ευεργετική επίδραση ήταν μεγαλύτερη» επισημαίνει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Ναόμι Άμπουργκ από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Σε δεύτερη φάση, οι ερευνητές σκοπεύουν να εξετάσουν εάν η παρέμβαση με ρεσβερατρόλη μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των περιστατικών εμφράγματος και εγκεφαλικού σε διαβητικούς. Μέχρι τότε, η Άμπουργκ δηλώνει πως «η γενική σύσταση [προς τους διαβητικούς] είναι η υιοθέτηση μιας διατροφής που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά».

Δείτε κι αυτό:

Ρεσβερατρόλη: Η ουσία που αυξάνει το προσδόκιμο ζωής & πού θα τη βρείτε

Κρυολόγημα: Πώς βοηθά στην αντιμετώπιση ένα ποτήρι… κόκκινο κρασί


Πηγή