Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

ΣΜΝ: Τα τρία στάδια του HIV και τα συμπτώματα της ιογενούς λοίμωξης

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ζουν με HIV σε όλον τον κόσμο. Ωστόσο, ένας στους 16 ανθρώπους που έχουν την πάθηση δεν γνωρίζουν ότι νοσούν. Καθώς ο ιός πολλαπλασιάζεται μέσα στο σώμα, οι άνθρωποι τείνουν να μην βιώνουν συμπτώματα. Μάλιστα οι νοσήσαντες μπορούν να παραμείνουν ασυμπτωματικοί μεταδίδοντας όμως τον ιό για έως και 15 χρόνια.

Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω σεξουαλικής επαφής, επομένως ο τακτικός έλεγχος της σεξουαλικής υγείας κρίνεται απαραίτητος. Να σημειωθεί πως ιός HIV αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος και θα μπορούσε να μετατραπεί σε AIDS (σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας).

Τα συμπτώματα του AIDS

  • Γρήγορη απώλεια βάρους
  • Επαναλαμβανόμενος πυρετός ή νυχτερινές εφιδρώσεις με δέκατα
  • Ακραία και ανεξήγητη κούραση
  • Παρατεταμένο πρήξιμο των λεμφαδένων στις μασχάλες, τη βουβωνική χώρα ή το λαιμό
  • Διάρροια που διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα
  • Πληγές του στόματος, του πρωκτού ή των γεννητικών οργάνων
  • Πνευμονία
  • Κόκκινες, καφέ, ροζ ή πορφυρές κηλίδες πάνω ή κάτω από το δέρμα ή μέσα στο στόμα, τη μύτη ή τα βλέφαρα
  • Απώλεια μνήμης, κατάθλιψη και άλλες νευρολογικές διαταραχές.

AIDS και καρκίνος

Τα άτομα με AIDS διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διάφορους καρκίνους όπως το σάρκωμα Kaposi, το λέμφωμα Burkitt, το πρωτοπαθές λέμφωμα εγκεφάλου και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας.

Μονόδρομος η εξέταση για HIV

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι εξετάσεων HIV και περιλαμβάνουν τις εξετάσεις που ακολουθούν:

Εξέταση αντισωμάτων: Η εν λόγω εξέταση αναζητά αντισώματα HIV στο σίελο ή το αίμα. Η δε εξέταση αντισωμάτων μπορεί να καθορίσει εάν έχετε HIV 3 έως 12 εβδομάδες μετά την αρχική μόλυνση.

Εξέταση αντισώματος/αντιγόνου HIV: Αυτή η εξέταση εντοπίζει αντισώματα και αντιγόνα του HIV στο αίμα. Η εν λόγω εξέταση συνήθως εντοπίζει τον ιό μέσα σε 2 έως 6 εβδομάδες από τη μόλυνση.

HIV ιικό φορτίο: Η συγκεκριμένη εξέταση μετρά την ποσότητα του ιού HIV στο αίμα. Μπορεί να εντοπίσει τον ιό ταχύτερα από τις εξέτασης αντισωμάτων και αντισώματος/αντιγόνου, όμως είναι δαπανηρή. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση λοιμώξεων HIV.

Πώς μεταδίδεται ο ιός HIV

Ο ιός HIV ζει στο αίμα και σε ορισμένα σωματικά υγρά, συμπεριλαμβανομένων των κολπικών υγρών και του σπέρματος. Mεταδίδεται κατά κύριο λόγο με τη σεξουαλική επαφή. Το πρωκτικό σεξ θεωρείται πιο επικίνδυνο, επίσης ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και μέσω του στοματικού σεξ, αν υπάρξει εκσπερμάτωση μέσα στο στόμα, ή αν το άτομο έχει κάποιο πρόβλημα υγείας που προκαλεί ανοιχτές πληγές στο στόμα.

Μεταδίδεται επίσης με τη χρήση κοινής βελόνας ανάμεσα σε χρήστες ναρκωτικών, με τη μετάγγιση, με την μετάδοση από τη μητέρα στο έμβρυο ή κατά τον θηλασμό καθώς και με διαδερμική έκθεση με χρησιμοποιημένη σύριγγα από οροθετικό ασθενή. Να σημειωθεί ωστόσο πως η πρώιμη θεραπεία οροθετικών ατόμων με αντιρετροϊκά έχει προστατέψει το 96% των συντρόφων τους από το να μολυνθούν.

Ο ιός HIV δεν μεταδίδεται με:

  • Σάλιο, ιδρώτας ή δάκρυα
  • Δάγκωμα
  • Επαφή με αδιάσπαστο, υγιές δέρμα
  • Με φτέρνισμα
  • Με κοινή χρήση λουτρών, πετσετών ή μαχαιροπίρουνων
  • Χρησιμοποιώντας τις ίδιες τουαλέτες ή πισίνες
  • Με ανάνηψη από στόμα σε στόμα
  • Δεν υπάρχει κίνδυνος από έκθεση σε κόπρανα, ρινικές εκκρίσεις, φλέματα, σάλιο ή εμετό από ένα μολυσμένο άτομο, εκτός εάν εμπεριέχουν αίμα

Πώς ο ιός HIV προκαλεί βλάβη στο ανοσοποιητικό σύστημα

Ο ιός συνδέεται με κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται κύτταρα λεμφοκυττάρων CD4. Αυτά τα κύτταρα είναι υπεύθυνα για την προστασία του σώματος από παθογόνα.

Ωστόσο, όταν ο ιός έχει μολύνει τα κύτταρα, κάνει άφθονα αντίγραφα του εαυτού του, σκοτώνοντας τα κύτταρα CD4 στη διαδικασία.

Αυτή η καταστροφική διαδικασία συνεχίζεται μέχρι ο αριθμός των cd4 κυττάρων να είναι τόσο χαμηλός που το ανοσοποιητικό σύστημα σταματά να λειτουργεί.

Σήμερα, τα αντιρετροϊκά φάρμακα μπορούν να ληφθούν για να σταματήσουν την αναπαραγωγή του ιού και την αναστολή της δημιουργίας ιϊκών αντιγράφων.

Τα άτομα που διαγιγνώσκονται με HIV δεν θα είναι σε θέση να είναι αιμοδότες ή να κάνουν δωρεά οργάνων.

Η διά βίου νόσηση μπορεί επίσης να έχει αντίκτυπο στην ψυχική υγεία, αν και πλέον παρέχεται και ψυχολογική υποστήριξη στους πάσχοντες.

Πώς μπορείτε να προφυλαχθείτε

Η χρήση προφυλακτικού ελαττώνει τον κίνδυνο σημαντικά. Ένα εμβόλιο που θα παρέχει προληπτική προστασία από το HIV/AIDS είναι το μεγάλο στοίχημα στις έρευνες για την ασθένεια γι’ αυτό και οι κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο αυτό συνεχίζονται. Αν έχετε μολυνθεί η χρήση αντιρετροϊκών φαρμάκων έχει αλλάξει δραστικά την θεραπεία ανθρώπων, που έχουν μολυνθεί με HIV, ακόμη και πριν από το ξεκίνημα του AIDS.

Συμπερασματικά θα λέγαμε πως η έγκαιρη διάγνωση της ύπαρξης του HIV για τον περιορισμό της εξάπλωσης της ασθένειας, και αποδοτικός χειρισμός της θεραπείας για τη βελτίωση του ασθενούς είναι μονόδρομος.


Πηγή