Τετάρτη , 1 Μάιος 2024

Σπιρουλίνα: Σε ποιες παθήσεις βοηθά & πόσο μειώνει τον κίνδυνο θανάτου λόγω Covid

Οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 και έλαβαν σπιρουλίνα, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εκείνους που δεν έλαβαν, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης δοκιμής.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη έλαβαν σπιρουλίνα για έξι ημέρες.

Δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος στην ομάδα της σπιρουλίνας, σε αντίθεση με όσους έλαβαν τυπική θεραπεία, από τους οποίους το 15% πέθαναν.

«Τα συνολικά ευρήματα της παρούσας μελέτης έδειξαν ότι μια εξαήμερη αγωγή με Spirulina platensis σε συνδυασμό με την τυπική θεραπεία COVID-19 ήταν αποτελεσματικότερη στην ανάρρωση των ασθενών σε σύγκριση με την τυπική θεραπεία μόνο», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Η μελέτη διεξήχθη σε δύο ιρανικά νοσοκομεία, όπου 189 ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν για να λάβουν 15,2 γραμμάρια σπιρουλίνας παράλληλα με την τυπική θεραπεία για COVID-19 ή να λάβουν μόνο την τυπική θεραπεία. Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι αυτή η δοσολογία σπιρουλίνας παρείχε ισχυρά αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά οφέλη.

Τόσο στην πειραματική ομάδα όσο και στην ομάδα ελέγχου, οι μισοί ασθενείς βρίσκονταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Από τους 91 συμμετέχοντες στους οποίους ανατέθηκε η λήψη σπιρουλίνας, κάποιοι δεν έλαβαν, αλλά δεν καταγράφηκαν θάνατοι. Από τα 98 άτομα της ομάδας ελέγχου, 46 νοσηλεύονταν, αλλά όχι σε ΜΕΘ. Τέσσερις από αυτούς πέθαναν, καθώς και 11 που νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ. Όλοι οι ασθενείς βρίσκονταν υπό παρακολούθηση για επτά ημέρες.

Οι συγγραφείς παρατήρησαν ότι όσοι συμμετείχαν στην ομάδα της σπιρουλίνας, είχαν σημαντική μείωση των φλεγμονωδών δεικτών στο αίμα και υψηλότερα επίπεδα οξυγόνου.

Και οι δύο ομάδες έλαβαν τη συνήθη θεραπεία, η οποία περιελάμβανε αντιική θεραπεία (remdesivir), κορτικοστεροειδή (δεξαμεθαζόνη) και αντιπηκτικά (ηπαρίνη ή ενοξαπαρίνη). Στους ασθενείς που ανέπτυξαν ταχέως φλεγμονώδη νόσο χορηγήθηκε επίσης tocilizumab ή άλλα στεροειδή για τον έλεγχο της φλεγμονής.

Τι είναι η σπιρουλίνα;

Η σπιρουλίνα ή Arthrospira platensis, είναι ένας τύπος αποξηραμένων γαλαζοπράσινων φυκιών που μπορεί να αναπτυχθεί τόσο σε περιβάλλοντα γλυκού νερού όσο και σε θαλάσσια ύδατα. Συναντάται κυρίως σε αλκαλικές λίμνες τροπικών και υποτροπικών περιοχών.

Η σπιρουλίνα είναι πλούσια σε βήτα καροτίνη, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε και μέταλλα όπως μαγγάνιο, χαλκό, ψευδάργυρο και σελήνιο, όλα σημαντικά για τη διατήρηση της υγείας και ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.

Περιέχει επίσης ένα απαραίτητο λιπαρό οξύ που ονομάζεται γ-λινολενικό οξύ.

Η σπιρουλίνα και άλλες τροφές φυτικής προέλευσης συμβάλλουν στην αποτοξίνωση ασθενών με χρόνιες παθήσεις και δηλητηριάσεις. Η σπιρουλίνα ειδικά, έχει βρεθεί ότι απορροφά βαρέα μέταλλα από το σώμα.

Ο Δρ. Ηλίας Μαζοκοπάκης, διευθυντής εσωτερικής ιατρικής στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης, ήταν ο πρώτος που διεξήγαγε παγκόσμια κλινική δοκιμή για τη χρήση σπιρουλίνας στην COVID-19.

Στη δοκιμή του, 102 ανεμβολίαστα άτομα λάμβαναν έξι γραμμάρια σπιρουλίνας για έξι μήνες, ενώ 84 συμμετέχοντες στην ομάδα ελέγχου δεν λάμβαναν κάτι.

Από όσους λάμβαναν σπιρουλίνα, λιγότερο από το 14% προσβλήθηκαν από COVID-19 -που προκλήθηκε από την παραλλαγή Delta κατά τη διάρκεια της μελέτης- και είχαν ήπια συμπτώματα. Δύο χρειάστηκαν νοσηλεία λόγω προβλημάτων στο έντερο. Στην άλλη ομάδα, περίπου το 74% προσβλήθηκαν από COVID-19 και παρουσίασαν ήπια συμπτώματα, ενώ το 20% από αυτούς χρειάστηκαν νοσηλεία.

Άλλα οφέλη για την υγεία

Η σπιρουλίνα έχει επίσης αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων λιπιδίων και χοληστερόλης στο αίμα.

Η ομάδα του Δρα Μαζοκοπάκη δοκίμασε τη σπιρουλίνα σε Έλληνες ασθενείς με υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα. Οι συμμετέχοντες έπαιρναν καθημερινά ένα γραμμάριο σπιρουλίνας. Μετά από τρεις μήνες, οι συμμετέχοντες είχαν μειώσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης στο αίμα. Η αρτηριακή πίεση και το βάρος των συμμετεχόντων παρέμειναν αμετάβλητα.

Η σπιρουλίνα είναι και ηπατοπροστατευτική. Ο Δρ. Μαζοκοπάκης εξέτασε τη σπιρουλίνα σε ασθενείς με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος και παρατήρησε μείωση των δεικτών που σχετίζονται με παθήσεις του ήπατος.

Μελέτη σε ασθενείς με καρδιοπάθειες διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα σπιρουλίνας θα μπορούσαν να μειώσουν τα τριγλυκερίδια και την «κακή» χοληστερόλη.

Μελέτες για τον καρκίνο σε ζώα έδειξαν ότι χάμστερ που έλαβαν συμπλήρωμα σπιρουλίνης και β-καροτίνης είχαν μειωμένη ανάπτυξη όγκων. Μελέτη παρακολούθησης σε ανθρώπους, έδειξε ότι το 45% των ασθενών είχαν πλήρη υποχώρηση της λευκοπλακίας (παχιές και λευκές πλάκες που δεν μπορούν να αποκολληθούν, σχηματίζονται στο εσωτερικό των μάγουλων, στο κάτω μέρος του στόματος ή στη γλώσσα) μετά τη λήψη σπιρουλίνας για ένα χρόνο.

Πιθανές παρενέργειες

Στην ιρανική μελέτη, οι ερευνητές δεν παρατήρησαν παρενέργειες, αλλά σημείωσαν ότι είναι δύσκολο για τους ασθενείς να τηρήσουν ένα καθημερινό σχήμα υψηλής δόσης σπιρουλίνας. Για να φτάσουν τα 15 γραμμάρια σπιρουλίνας, οι ασθενείς έπρεπε να καταναλώνουν 19 κάψουλες την ημέρα.

Οι παρενέργειες από τη σπιρουλίνα μπορεί να περιλαμβάνουν κράμπες, φούσκωμα, ναυτία, πονοκεφάλους και αϋπνία. Τα άτομα που είναι αλλεργικά στη σπιρουλίνα μπορεί να εμφανίσουν εξανθήματα, ενώ η μολυσμένη σπιρουλίνα μπορεί να επιδεινώσει τις αυτοάνοσες παθήσεις και να οδηγήσει σε αραίωση του αίματος.

Είναι σημαντικό να λαμβάνονται ποιοτικά συμπληρώματα σπιρουλίνας, καθώς συχνά είναι νοθευμένη και μολυσμένη με διάφορα βαρέα μέταλλα. Η σπιρουλίνα του γλυκού νερού μπορεί να είναι μολυσμένη με τοξίνες που παράγονται από άλλα κυανοβακτήρια του γλυκού νερού στο περιβάλλον.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Frontiers in Immunology.


Πηγή