Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Σπονδυλική στήλη: Οι εξελίξεις στις Ελάχιστα Επεμβατικές & Διαδερμικές Τεχνικές

Οι Ελάχιστα Επεμβατικές Διαδερμικές τεχνικές στη σπονδυλική στήλη είναι ο νέος, σύγχρονος τρόπος με τον οποίο η χειρουργική επεμβαίνει ώστε να αποκαταστήσει το τραύμα και να μικρύνει τον χρόνο αποθεραπείας του ασθενούς, με σκοπό φυσικά την ταχύτερη επάνοδό του στις υποχρεώσεις του.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι πολλά και σημαντικά, απαιτείται όμως η εφαρμογή της από εξειδικευμένους χειρουργούς, με βαθιά γνώση της μεθόδου, προκειμένου να αποφεύγονται και να ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες μετεγχειρητικών επιπλοκών. Ακολουθούν μια σειρά ερωτήσεων και απαντήσεων που εξηγούν τα πάντα για τις Ελάχιστα Επεμβατικές Διαδερμικές Τεχνικές στη Σπονδυλική Στήλη.

Τι εννοούμε όταν λέμε Ελάχιστα Επεμβατικές Διαδερμικές Τεχνικές στη Σπονδυλική Στήλη;

Οι Ελάχιστα Επεμβατικές και Διαδερμικές Τεχνικές στη Σπονδυλική Στήλη αποτελούν ένα νέο, σύγχρονο τρόπο χειρουργικής επέμβασης στη σπονδυλική στήλη με σκοπό την ελαχιστοποίηση του τραύματος και την ταχύτερη αποθεραπεία και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς. Οι συμβατικές χειρουργικές επεμβάσεις συνοδεύονται συνήθως από εξαιρετικά μεγάλα τραύματα και τραυματισμούς στους ιστούς. Αντιθέτως, οι Ελάχιστα Επεμβατικές και Διαδερμικές Τεχνικές έχουν ως στόχο τη θεραπευτική παρέμβαση στη σπονδυλική στήλη, χωρίς να χρειάζονται μεγάλες αποκολλήσεις και τραυματισμοί του μυϊκού ιστού. Αποσκοπούν στην αποσυμπίεση των νευρικών δομών που πάσχουν και, εφόσον χρειάζεται, στη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης. Συνδυάζονται με την χρήση ρομποτικής τεχνολογίας και πλοήγησης, καθιστώντας την επέμβαση πιο ασφαλή.

Ποιες είναι οι Διαδερμικές Ελάχιστα Επεμβατικές Τεχνικές;

Οι Διαδερμικές Ελάχιστα Επεμβατικές Τεχνικές είναι οι εξής:

• Διαδερμική Οπίσθια Σπονδυλοδεσία
• Διαδερμική Ενδοσκοπική Δισκεκτομή
• Κυφοπλαστική
• Πλάγια Διασωματική Σπονδυλοδεσία
• Οπίσθια/Οπισθοπλάγια Διαδερμική Διατρηματική Σπονδυλοδεσία.

Για την αντιμετώπιση ποιων παθήσεων χρησιμοποιείται η Διαδερμική Σπονδυλοδεσία Ελάχιστης Επεμβατικότητας;

Η Διαδερμική Σπονδυλοδεσία Ελάχιστης Επεμβατικότητας, ως μία από τις πιο σύγχρονες μεθόδους, συνίσταται για την αντιμετώπιση των εξής παθήσεων:

• Αστάθεια της Σπονδυλικής Στήλης
• Κατάγματα της Σπονδυλικής Στήλης
• Οστεοπορωτικά Κατάγματα Σπονδυλικής Στήλης
• Σπονδυλολίσθηση
• Όγκοι Σπονδυλικής Στήλης
• Κήλη Μεσοσπονδυλίου Δίσκου
• Σκολίωση
• Κύφωση.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η τεχνική της Διαδερμικής Σπονδυλοδεσίας έναντι των υπολοίπων τεχνικών;

• Ταχύτητα, απαιτώντας μειωμένο χρόνο νοσηλείας (1 ή 2 ημέρες) και προσφέροντας άμεση ανακούφιση του ασθενή
• Ασφάλεια
• Μικρότερη τομή
• Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα με μικρές τομές δέρματος
• Λιγότερη απώλεια αίματος
• Ελαχιστοποίηση τραυματισμού των ιστών
• Μείωση μετεγχειρητικού πόνου
• Μικρότερο κίνδυνο μετεγχειρητικής φλεγμονής του τραύματος
• Ταχύτερη ανάρρωση και αποκατάσταση
• Άμεση κινητοποίηση του ασθενούς και επιστροφή του στις καθημερινές δραστηριότητες.

Ποια είναι η διαφορά της διαδερμικής σπονδυλοδεσίας με την ανοικτή σπονδυλοδεσία;

Όσον αφορά τα υλικά που χρησιμοποιούνται και στις δύο μεθόδους επεμβάσεων, αυτά παραμένουν ίδια. Ωστόσο, η πρώτη διαφορά έγκειται στον τρόπο τοποθέτησής τους. Ο τρόπος με τον οποίο τοποθετούνται τα υλικά κατά τη διαδερμική τεχνική προκαλεί μικρότερη βλάβη στους μυς της σπονδυλικής στήλης.

Παράλληλα, η διαδερμική σπονδυλοδεσία φέρει μικρότερο χειρουργικό τραύμα και επιτυγχάνει καλύτερο αποτέλεσμα με μικρότερο μετεγχειρητικό πόνο, μικρότερη πιθανότητα επιπλοκών και μικρότερο χρόνο αποκατάστασης.

Η ανάπτυξη των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών σπονδυλοδεσίας είναι συνεχής και τείνουν να αντικαταστήσουν πλήρως την ανοιχτή μέθοδο σε πάρα πολλές παθήσεις, ενώ συνδυάζονται άψογα με τεχνικές ρομποτικής τεχνολογίας και πλοήγησης.

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται η Διαδερμική Ενδοσκοπική Δισκεκτομή;

Η διαδερμική ενδοσκοπική δισκεκτομή χρησιμοποιείται για την αφαίρεση της κήλης του μεσοσπονδύλιου δίσκου, κάτι που επιτυγχάνεται με τη βοήθεια του ενδοσκοπίου. Μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα επίπεδα της σπονδυλικής στήλης (οσφυϊκή, θωρακική και αυχενική). Η παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο διαρκεί μέχρι μία μέρα μετά την επέμβαση.

Τι είναι η κυφοπλαστική;

Η τεχνική της κυφοπλαστικής αποτελεί μία άριστη λύση για την αντιμετώπιση του πόνου των σπονδυλικών καταγμάτων οστεοπορωτικής και ογκολογικής αιτιολογίας.

Η παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο διαρκεί μία μέρα. Βασικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι η αντιμετώπιση του άλγους σε μικρό χρονικό διάστημα και η βελτίωση της κινητικότητας και ποιότητας ζωής των ασθενών.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η κυφοπλαστική πρέπει να εφαρμόζεται σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών, ύστερα από προσεκτική μελέτη όλων των παραμέτρων του οστικού μεταβολισμού και της κατάστασης του ασθενούς, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η εμφάνιση επιπλοκών.
Κάθε τεχνική μπορεί να συνδυαστεί με την χρήση ρομποτικής τεχνολογίας και πλοήγησης, καθιστώντας την επέμβαση πιο ασφαλή.

Εξειδίκευση από τον Χειρουργό Σπονδυλικής Στήλης Χρήστο Ζαφείρη

Ο Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης Χρήστος Π. Ζαφείρης αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε την Ειδικότητα της Ορθοπαιδικής Χειρουργικής στο νοσοκομείο ΚΑΤ. Εξειδικεύτηκε στη Χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης στον Καναδά. Έχει εργαστεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Foothills Medical Centre της Alberta, το μεγαλύτερο τμήμα Σπονδυλικής Στήλης (συνδυασμένης Ορθοπαιδικής και Νευροχειρουργικής) του Καναδά (AO Spine North America) και ένα από τα μεγαλύτερα της Βόρειας Αμερικής. Τέλος, διατελεί Αναπληρωτής Διευθυντής Κλινικής Σπονδυλικής Στήλης στο Κέντρο Σκολίωσης Τραύματος και Ογκολογίας Σπονδυλικής Στήλης του Metropolitan General. Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση σχετικά με τη Διαδερμική Σπονδυλοδεσία και τις Ελάχιστες Επεμβατικές και Διαδερμικές Τεχνικές στη Σπονδυλική Στήλη, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον εξειδικευμένο και έμπειρο Χειρουργό Σπονδυλικής Στήλης Χρήστο Π. Ζαφείρη.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ MD MSc PhD

Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης – Ορθοπαιδικός Χειρουργός Αν. Διευθυντής Κλινικής Σπονδυλικής Στήλης Metropolitan General Κέντρο Σκολίωσης Τραύματος και Ογκολογίας ΣΣ
https://spineorthopaedic.gr/

Ιατρείο 1 Metropolitan General, Λεωφ. Μεσογείων 264, Χολαργός Αττικής
210 410 2550

Ιατρείο 2 Βασ. Γεωργίου Α’ & Οδ. Ανδρούτσου 152, Τ.Κ. 185 35, Πειραιάς
210 65 02 845

christospzafeiris@gmail.com


Πηγή