Κορυφαίος δερματολόγος επισημαίνει ένα ελάχιστα γνωστό σύμπτωμα καρκίνου που οι ασθενείς συχνά μπερδεύουν με ορμονική κηλίδα.
Η ορμονική κηλίδα, γνωστή και ως μέλασμα, είναι μια δερματική πάθηση που προκαλεί υπερμελάγχρωση, δηλαδή σκουρόχρωμες κηλίδες στο δέρμα. Αυτές οι κηλίδες συχνά εμφανίζονται σε γυναίκες λόγω των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν κατά την εγκυμοσύνη, την εμμηνόπαυση ή την λήψη αντισυλληπτικών χαπιών.
Η υπερμελάγχρωση οφείλεται στην υπερβολική παραγωγή μελανίνης, μιας χρωστικής που δίνει στο δέρμα το χρώμα του.
Σύμφωνα με τον δερματολόγο Δρ. Daniel Sugai, αν αυτό το «σπυράκι» σχηματίσει εφελκίδα (σκληρό επίστρωμα) και αιμορραγεί, είναι πιθανό να πρόκειται για καρκίνο του δέρματος.
Σε βίντεο που ανάρτησε στο Instagram και έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες προβολές, ο Δρ. Sugai προειδοποίησε ότι η πιο κοινή μορφή καρκίνου του δέρματος, το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, «δεν είναι απαραίτητα ένα εμφανές εξόγκωμα στο πρόσωπο».
Αντίθετα, μπορεί να είναι μια μικρή πληγή που δεν επουλώνεται, ένα εξόγκωμα ή ακόμη και μια επίπεδη, φολιδωτή περιοχή του δέρματος.
Στο βίντεο απαριθμεί τα κοινά συμπτώματα του καρκίνου που παρατηρεί στους ασθενείς του που δεν έχουν προσέξει τα προειδοποιητικά σημάδια.
«Ένα παράπονο που ακούω συχνά από τους ασθενείς είναι ότι “μόλις έπλυνα το πρόσωπό μου και υπάρχει ένα σημείο που συνεχίζει να αιμορραγεί”».
Επομένως, αν υπάρχει στο πρόσωπό σας ένα σημείο που δεν επουλώνεται πλήρως ή είναι πολύ ευαίσθητο ακόμη και σε ήπιες κινήσεις, όπως το πλύσιμο του προσώπου, συμβουλευτείτε οπωσδήποτε τον δερματολόγο σας».
Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα είναι μια ανοιχτή πληγή που δεν επουλώνεται και μπορεί να αιμορραγεί ή να σχηματίζει κρούστα. Η πληγή μπορεί να επιμένει για εβδομάδες ή να φαίνεται να επουλώνεται και μετά να επανέρχεται.
Ο Δρ. Sugai τονίζει ότι αν αυτό το ενοχλητικό σπυράκι δεν εξαφανιστεί μετά από τέσσερις εβδομάδες, μπορεί να είναι καρκίνος και πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Ενώ ένα απλό σπυράκι εξαφανίζεται σε περίπου μια εβδομάδα, μια αλλοίωση λόγω δερματολογικού καρκίνου δεν επουλώνεται από μόνη της.
Για όσους έχουν πιο σκούρα επιδερμίδα, μια μη φυσιολογική ανάπτυξη, θα μεγαλώνει και θα γίνεται πιο σκούρα από το περιβάλλον δέρμα, σύμφωνα με τον δερματολόγο.
Με πιο προσεκτική εξέταση με δερματοσκόπιο, ακόμη και τα πιο μικρά στίγματα μπορεί να είναι καρκίνος του δέρματος.
Η σημαντικότερη συμβουλή που δίνει ο Δρ. Sugai για την αποφυγή του θανατηφόρου καρκίνου είναι η χρήση αντηλιακού.
«Οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι τα πρώτα 20 χρόνια της ζωής είναι τόσο σημαντικά όσον αφορά την προστασία από τον ήλιο, επειδή τα ηλιακά εγκαύματα σε νεαρή ηλικία επηρεάζουν σίγουρα την υγεία του DNA αργότερα στη ζωή. Δεν είναι όμως ποτέ αργά για να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε αντηλιακό. Είναι σημαντικό να μη το παραλείπετε, αν δεν θέλετε να ταλαιπωρείτε την επιδερμίδα σας με μεταλλάξεις του DNA που προκαλούνται από τον ήλιο».
Χρειάζονται μόνο πέντε ηλιακά εγκαύματα, ένας τρομακτικά μικρός αριθμός, για να γίνετε ευάλωτοι σε αυτή την ασθένεια που σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο.
Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα αντιπροσωπεύει περίπου το 70% όλων των καρκίνων του δέρματος.
Σε αντίθεση με τον πιο θανατηφόρο τύπο, το μελάνωμα, αυτοί οι καρκίνοι αναπτύσσονται αργά και οι γιατροί μπορούν σχεδόν πάντα να τους θεραπεύσουν.
Οι ασθενείς συχνά υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης μεγάλου τμήματος της επιδερμίδας τους, προκειμένου να αφαιρεθεί ο καρκίνος, κάτι που μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση.
Οι πιο επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου είναι οι UVB, που προσβάλλουν την εξωτερική στιβάδα της επιδερμίδας και προκαλούν τα περισσότερα ηλιακά εγκαύματα, καθώς και οι ακτίνες UVA, που φτάνουν πολύ πιο βαθιά και συμβάλλουν στη γήρανση.
Και οι δύο είναι υπεριώδεις ακτίνες, που σημαίνει ότι προκαλούν καρκίνο του δέρματος.
Σύμφωνα με την Cancer Research, το 90% των περιπτώσεων καρκίνου του δέρματος στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι άμεσο αποτέλεσμα ηλιακών εγκαυμάτων και χρήσης σολάριουμ, ποσοστό που προκαλεί ανησυχία.
Πηγή: Mail Online
Πηγή