Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Στο μυαλό του βίαιου ψυχοπαθή

Στο μυαλό του βίαιου ψυχοπαθή

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 1/3 των φυλακισμένων παγκοσμίως για βίαια εγκλήματα υποφέρουν από κάποιας μορφής ψυχοπάθεια, περιορισμένη ενσυναίσθηση δηλαδή και ιδιαιτέρως οξυμένη αντικοινωνική συμπεριφορά.

Κι ενώ οι αιτίες της γενικής εννοιολογικής κατηγορίας «ψυχοπάθεια» είναι περίπλοκες, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει μια τάση: η βία που συνδέεται με την ψυχική ασθένεια ελέγχεται από μια ομάδα γονιδίων που σχετίζονται με τον αυτισμό.

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Molecular Psychiatry», οι ερευνητές εξηγούν πως την ώρα που μια πληθώρα γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ψυχοπάθειας, η πάθηση θεωρείται κατά 50% κληρονομική.

Παίρνοντας γενετικό υλικό από 6 ψυχοπαθείς καταδίκους της Φινλανδίας, οι επιστήμονες εξέτασαν το γενετικό προφίλ των εγκεφαλικών κυττάρων τους και το συνέκριναν κατόπιν με αντίστοιχο υλικό από μη ψυχοπαθείς.

Βρήκαν λοιπόν 4 συγκεκριμένα γονίδια που εξηγούσαν και προέβλεπαν το 92% των ψυχοπαθολογικών συμπτωμάτων τους! Όλα τους είναι γνωστά στη νευροβιολογία, καθώς σχετίζονται με τον αυτισμό.

Οι ερευνητές θεωρούν πως αυτά τα γονίδια συνδέονται με τις δυσκολίες στον σχηματισμό ανθρώπινων επαφών, αλλά και στη σωστή μετάφραση των κοινωνικών σημάτων. Θεωρούν όμως και πως με τα κατάλληλα φάρμακα, θα μπορούσε να ελεγχθεί η δριμύτητα των ψυχοπαθολογικών συμπτωμάτων, αποφεύγοντας έτσι τα βίαια εγκλήματα…

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή