Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Στρεπτόκοκκος Α: Ποια είναι τα συμπτώματα, τι συμβαίνει στη Βρετανία που έχει 8 θανάτους

Παγκόσμια ανησυχία έχουν προκαλέσει οι θάνατοι παιδιών από στρεπτόκοκκο Α στη Βρετανία, σημάνοντας συναγερμό για επιδημία.

Ο αριθμός των θυμάτων έχει ανέβει στους επτά, με τους γονείς να βρίσκονται σε εγρήγορση και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα του ο Guardian οι περισσότεροι άνθρωποι που προσβάλλονται από στρεπτόκοκκο δεν νοσούν βαριά, ωστόσο τα εξαιρετικά μεταδοτικά βακτήρια που προκαλούν τη λοίμωξη μπορούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία και να οδηγήσουν ακόμα και στον θάνατο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Οργανισμός Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) εξέδωσε συναγερμό το βράδυ της Παρασκευής μετά την αύξηση των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα, λέγοντας στους γονείς να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό εάν εντοπίσουν συμπτώματα στα παιδιά τους, προκειμένου να αποτρέψουν τη σοβαρή εξέλιξη της λοίμωξης.

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος Α

Τα βακτήρια Strep A μπορούν να προκαλέσουν πολλές διαφορετικές λοιμώξεις. Το βακτήριο βρίσκεται συνήθως στο λαιμό και στο δέρμα και πολλοί άνθρωποι το έχουν χωρίς να το γνωρίζουν και δεν παθαίνουν καμία ζημιά.

Ωστόσο, μπορούν να το μεταδώσουν σε άλλους που μπορεί να αρρωστήσουν. Μεταδίδεται μέσω της στενής επαφής και από το βήχα και το φτέρνισμα. Τα κρούσματα αυξάνονται ιδιαίτερα σε χώρους με συνωστισμό, όπως τα σχολεία.

Οι περισσότερες λοιμώξεις που προκαλούνται από τον στρεπτόκοκκο Α είναι ήπιες, αλλά μπορούν να καταλήξουν με επώδυνα συμπτώματα έως θανατηφόρα. Περιλαμβάνουν τη δερματική λοίμωξη impetigo, την οστρακιά και τον στρεπτόκοκκο στον λαιμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιά είναι τα συμπτώματα

Ο στρεπτόκοκκος στον λαιμό διαφέρει από έναν συνηθισμένο πονόλαιμο και ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί πολύ γρήγορα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο κατά την κατάποση, πυρετό και κόκκινες και πρησμένες αμυγδαλές – μερικές φορές με λευκές κηλίδες ή πύον.

Τα πρώτα σημάδια της οστρακιάς μπορεί να είναι συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης, όπως πυρετός, πονόλαιμος και πρησμένοι αδένες του λαιμού.

Ένα εξάνθημα εμφανίζεται 12 έως 48 ώρες αργότερα. Ξεκινά από το στήθος και το στομάχι και στη συνέχεια εξαπλώνεται. Μια λευκή επίστρωση εμφανίζεται επίσης στη γλώσσα που ξεφλουδίζει, αφήνοντας τη γλώσσα κόκκινη, πρησμένη και καλυμμένη με μικρά εξογκώματα.

Η δερματική λοίμωξη impetigo είναι μια λοίμωξη που ξεκινά με κόκκινες πληγές ή φουσκάλες που στη συνέχεια σκάνε, αφήνοντας κρούστα και χρυσαφένιες κηλίδες.

Πολύ σπάνια, ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια όταν τα βακτήρια εισέλθουν σε μέρη του σώματος που συνήθως είναι απαλλαγμένα από βακτήρια. Αυτό ονομάζεται διεισδυτική στρεπτοκοκκική νόσος της ομάδας Α.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι είναι η διεισδυτική στρεπτοκοκκική νόσος της ομάδας Α

Η διεισδυτική στρεπτοκοκκική νόσος της ομάδας Α μπορεί να γίνει μια απειλητική για τη ζωή λοίμωξη κατά την οποία τα βακτήρια έχουν εισβάλει σε μέρη του σώματος, όπως οι πνεύμονες, το αίμα ή οι μύες.

Δύο από τις πιο σοβαρές αλλά σπάνιες μορφές διεισδυτικής νόσου είναι η νεκρωτική απονευρωσίτιδα και το σύνδρομο στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ.

Η νεκρωτική απονευρωσίτιδα είναι επίσης γνωστή ως «σαρκοφάγος νόσος» και μπορεί να εμφανιστεί εάν μολυνθεί μια πληγή. Τα σημάδια της νεκρωτικής απονευρωσίτιδας περιλαμβάνουν πυρετό – άνω των 38C – έντονο πόνο και πρήξιμο και ερυθρότητα στο σημείο της πληγής.

Το στρεπτοκοκκικό σύνδρομο τοξικού σοκ είναι μια ταχέως εξελισσόμενη λοίμωξη που προκαλεί χαμηλή αρτηριακή πίεση ή σοκ και βλάβη σε όργανα όπως τα νεφρά, το ήπαρ και οι πνεύμονες. Τα πρώιμα σημεία και συμπτώματα του τοξικού σοκ μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, ζάλη, σύγχυση, εξάνθημα και κοιλιακό άλγος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο στρεπτόκοκκος Α

Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο Α, όπως η οστρακιά και η δερματική λοίμωξη impetigo, αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά. Μετά από 24 ολόκληρες ώρες θεραπείας, οι περισσότεροι δεν είναι πλέον μεταδοτικοί.

Όποιος πιστεύει ότι έχει διεισδυτική στρεπτοκοκκική νόσο της ομάδας Α πρέπει να αναζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια. Είναι πιθανό να χρειαστούν αντιβιοτικά, άλλα φάρμακα και εντατική ιατρική φροντίδα.

Γιατί ο στρεπτόκοκκος Α αποτελεί πρόβλημα τώρα

Οι γιατροί στη δημόσια υγεία δηλώνουν ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κυκλοφορεί ένα νέο στέλεχος. Η αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων είναι πολύ πιθανό να σχετίζεται με τις μεγάλες ποσότητες των κυκλοφορούντων βακτηρίων και την αυξημένη κοινωνική ζωή, λένε.

«Βλέπουμε μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων στρεπτόκοκκου Α φέτος απ’ ό,τι συνήθως», δήλωσε ο δρ Κόλιν Μπράουν, αναπληρωτής διευθυντής του Οργανισμού Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), σε δήλωση του στο Guardian.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το βακτήριο προκαλεί συνήθως μια ήπια λοίμωξη που προκαλεί πονόλαιμο ή οστρακιά και μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, το βακτήριο αυτό μπορεί να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια – που ονομάζεται διεισδυτικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (iGAS).

«Αυτό εξακολουθεί να είναι ασυνήθιστο, ωστόσο είναι σημαντικό οι γονείς να προσέχουν τα συμπτώματα και να απευθύνονται σε γιατρό το συντομότερο δυνατό, ώστε το παιδί τους να μπορεί να θεραπευτεί και να μπορέσουμε να αποτρέψουμε την εξέλιξη της λοίμωξης. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μιλήσει με έναν γιατρό εάν το παιδί σας παρουσιάζει σημάδια επιδείνωσης μετά από μια κρίση οστρακιάς, πονόλαιμο ή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος».

Οι μικροβιολόγοι πιστεύουν ότι επειδή τα παιδιά τα τελευταία δύο χρόνια δεν ήρθαν σε επαφή με κόσμο μπορεί να έχει προκαλέσει πτώση της ανοσίας σε επίπεδο πληθυσμού, η οποία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το Ηνωμένο Βασίλειο να αντιμετωπίσει αύξηση της μετάδοσης, ιδίως μεταξύ των παιδιών σχολικής ηλικίας.


Πηγή