Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Συμπτώματα καρκίνου των ωοθηκών: Το διακριτικό σημάδι στην πλάτη σας που δείχνει «καρκινικά κύτταρα»

Τα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο να εντοπιστούν και μπορεί να συγχέονται με άλλα προβλήματα υγείας. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια, καθώς όσο νωρίτερα διαγνωστεί ο εν λόγω καρκίνος, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας των θεραπειών.

Όταν πρωτοεμφανιστεί ο καρκίνος των ωοθηκών, μπορεί να μην προκαλέσει εμφανή συμπτώματα. Επίσης, όταν εμφανίζονται συνήθως αποδίδονται σε άλλες, πιο κοινές παθήσεις. Όπως αναφέρει η Mayo Clinic τα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στην πλάτη.

Η Mayo Clinic εξηγεί ότι οι γιατροί γνωρίζουν ότι ο καρκίνος των ωοθηκών ξεκινά όταν τα κύτταρα μέσα ή κοντά στις ωοθήκες αλλάζουν το DNA τους. Συγκεκριμένα, οι κυτταρικές αλλαγές πολλαπλασιάζονται γρήγορα, δημιουργώντας μια μάζα (όγκο) καρκινικών κυττάρων.

Ο δε καρκίνος των ωοθηκών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνου στις γυναίκες.

Τα σημάδια που πρέπει να σας προβληματίσουν και να σας οδηγήσουν στον γιατρό

  • Η ανάγκη να κλάψετε έντονα ή πιο συχνά από το συνηθισμένο, είναι ένα πιθανό σημάδι καρκίνου των ωοθηκών (κατάθλιψη), σύμφωνα με το Target Ovarian Cancer.
  • Το επίμονο φούσκωμα, η γρήγορη αίσθηση κορεσμού, η απώλεια όρεξης και ο πυελικός ή κοιλιακός πόνος είναι επίσης σημάδια που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοηθούν.
  • Περιστασιακά μπορεί να υπάρχουν και άλλα συμπτώματα. Αυτά περιλαμβάνουν αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, όπως διάρροια ή δυσκοιλιότητα, καθώς και αίσθημα έντονης κόπωσης.
  • Μερικοί άνθρωποι θα χάσουν βάρος, και η απώλεια κιλών σχετίζεται επίσης με τον καρκίνο των ωοθηκών.
  • Επίσης, οποιαδήποτε αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση θα πρέπει πάντα να διερευνάται από γιατρό.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Ο καρκίνος των ωοθηκών «χτυπάει» κυρίως γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει και νεότερες σε ηλικία.
  • Θα προτείναμε να επισκεφτείτε έναν γενικό γιατρό εάν αισθάνεστε έντονο φούσκωμα ιδιαίτερα περισσότερες από 12 φορές το μήνα.
  • Εάν έχετε άλλα συμπτώματα καρκίνου των ωοθηκών που δεν υποχωρούν, θα πρέπει επίσης να επισκεφτείτε έναν γιατρό.
  • Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών και ανησυχείτε ότι μπορεί να διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσετε, θα πρέπει επίσης να ζητήσετε τη συμβουλή του θεράποντος γιατρού σας.
  • Καθώς πολλά από αυτά τα συμπτώματα ίσως συγχέονται με άλλες παθήσεις είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε τους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο των ωοθηκών.
oothikes.jpg

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο

Η Cancer Research UK εξηγεί ότι υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών.

Ο κίνδυνος καρκίνου των ωοθηκών αυξάνεται κατακόρυφα από τα 45 περίπου χρόνια και ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε άτομα ηλικίας μεταξύ 75 και 79 ετών.

Το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου των ωοθηκών, όπως ο βλεννογόνος καρκίνος των ωοθηκών. Συνεπώς όσο περισσότερο καπνίζετε, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος.

Φυσικά το να έχετε έναν ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου δεν σημαίνει ότι θα πάθετε οποσδήποτε καρκίνο των ωοθηκών.

Η έρευνα για τον καρκίνο λέει ότι υπάρχουν επίσης παράγοντες που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών όπως η λήψη του αντισυλληπτικού χαπιού. Συγκεκριμένα, μελέτες έχουν δείξει ότι όσο περισσότερο παίρνετε το χάπι, τόσο περισσότερο μειώνεται ο κίνδυνος νόσησης. Η δε μείωση του κινδύνου διαρκεί για αρκετά χρόνια αφού σταματήσετε να παίρνετε αντισύλληψη.


Πηγή