Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Συναυλίες: Μπορεί ο φωτισμός να προκαλέσει επιληπτική κρίση;

Ο στροβοσκοπικός φωτισμός στα μουσικά φεστιβάλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης επιληπτικών κρίσεων, όπως προειδοποιούν οι ερευνητές.

Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι ακόμη και άτομα που δεν έχουν διαγνωστεί με επιληψία μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη μιας ομάδας Ολλανδών ερευνητών πραγματοποιήθηκε με αφορμή την περίπτωση ενός 20χρονου, χωρίς ιστορικό επιληψίας, που κατέρρευσε ξαφνικά κατά τη διάρκεια ενός φεστιβάλ.

Η Εταιρεία Επιληψίας δήλωσε ότι τα φεστιβάλ θα πρέπει να περιορίζουν το φωτισμό στα συνιστώμενα επίπεδα. Η επιληψία είναι μία κατάσταση που επηρεάζει τον εγκέφαλο, ενώ υπάρχουν πολλοί τύποι και μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία. Περίπου το 3% των ατόμων με επιληψία είναι φωτοευαίσθητα, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιληπτικές κρίσεις τους προκαλούνται από αναλαμπές, φώτα που τρεμοπαίζουν ή προβαλλόμενα μοτίβα.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής επειδή σε αυτά χρησιμοποιείται συχνά στροβοσκοπικός φωτισμός. Εξέτασαν στοιχεία για ανθρώπους που χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη μεταξύ των 400.000 επισκεπτών σε μουσικά φεστιβάλ στην Ολλανδία. Οι αριθμοί περιελάμβαναν 241.000 άτομα, που εκτέθηκαν σε στροβοσκοπικό φωτισμό. Από αυτά, τριάντα άτομα είχαν επιληπτική κρίση, σε σύγκριση με εννέα που παρακολούθησαν τις συναυλίες με το φως της μέρας.

Η ομάδα, με επικεφαλής τον Newel Salet του ιατρικού κέντρου VU στο Άμστερνταμ, δήλωσε ότι άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης επιληπτικών κρίσεων. «Ανεξάρτητα από το αν τα στροβοσκοπικά φώτα είναι αποκλειστικά υπεύθυνα ή αν η στέρηση του ύπνου και/ ή η κατάχρηση ουσιών παίζουν επίσης κάποιο ρόλο, τα μεγάλα φεστιβάλ (ηλεκτρονικής μουσικής), ειδικά αυτά που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας, ευθύνονται για τις επιληπτικές κρίσεις σε κάποιους ανθρώπους», προσθέτουν.

Τέλος, συμβουλεύουν οποιονδήποτε με φωτοευαίσθητη επιληψία είτε να αποφύγει τέτοια φεστιβάλ είτε να λαμβάνει προληπτικά μέτρα, όπως να κοιμάται αρκετά, να μην κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών και να μη στέκεται κοντά στη σκηνή .

Πηγή: bbc.co.uk

Διαβάστε επίσης:

Πρώτες βοήθειες: Τι πρέπει να κάνετε αν κάποιος πάθει επιληπτική κρίση


Πηγή