Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Συστολική πίεση: Η τιμή-στόχος για να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας

Η αποτελεσματική ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και η πρόληψη της υπέρτασης λειτουργούν προστατευτικά όχι μόνο για την καρδιά αλλά και για τον εγκέφαλο, σύμφωνα με μια νέα, εκτενή αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Τα σχετικά ευρήματα, τα οποία παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Alzheimer’s Association, υπογραμμίζουν για μία ακόμη φορά τον σημαντικότατο ρόλο της αρτηριακής πίεσης στην υγεία του εγκεφάλου.

Στο πλαίσιο της μελέτης SPRINT MIND, όπως ονομάζεται, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερους από 9.300 υπερτασικούς ενήλικες, οι οποίοι ακολούθησαν ένα εντατικό πρόγραμμα μείωσης της αρτηριακής τους πίεσης. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εστίασαν στις επιδράσεις που είχε η μείωση της αρτηριακής πίεσης στα συμπτώματα άνοιας που εκδήλωναν οι συμμετέχοντες (λόγω Αλτσχάιμερ, αγγειακής άνοιας ή άλλης μορφής της νόσου), καθώς και στον κίνδυνο εκδήλωσης ήπιας γνωστικής εξασθένησης (mild cognitive impairment, MCI), η οποία θεωρείται προάγγελος της άνοιας.

Η μείωση της συστολικής πίεσης –την οποία συχνά αποκαλούμε και «μεγάλη»– κάτω από το όριο των 120 mm Hg φάνηκε να συνδέεται με 19% μικρότερο κίνδυνο ήπιας γνωστικής εξασθένησης και 15% μικρότερο κίνδυνο ήπιας γνωστικής εξασθένησης και άνοιας συνδυαστικά.

Να σημειωθεί ότι η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας ορίζει την υπέρταση σταδίου 1 όταν η συστολική πίεση βρίσκεται μεταξύ 130 και 139 mm Hg και την υπέρταση σταδίου 2 όταν η συστολική πίεση βρίσκεται στα 140 mm Hg ή και υψηλότερα. Η συστολική πίεση που ξεπερνά τα 180 mm Hg θεωρείται ότι χαρακτηρίζει την επικίνδυνη υπερτασική κρίση. Έτσι, αν και ο στόχος των 130-140 mm Hg θεωρείται ασφαλής για την καρδιά, η συστολική πίεση πρέπει να μειώνεται ακόμη περισσότερο για να εξασφαλιστεί επαρκής προστασία του εγκεφάλου. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα, ο Δρ Κιθ Φάργκο, διευθυντής επιστημονικών προγραμμάτων του οργανισμού Alzheimer’s Association, αναφέρει πως η τακτική μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και η άμεση αντιμετώπιση της υπέρτασης «όχι μόνο μειώνει τον κίνδυνο θανάτου λόγω εγκεφαλικού και εμφράγματος, όπως ήδη γνωρίζουμε, αλλά παράλληλα υποστηρίζει και την υγιή γήρανση του εγκεφάλου».

Πηγή: Reuters

Δείτε κι αυτό:

Έχετε ανεβασμένη πίεση; Δείτε τι πρέπει να βγάλετε από τη διατροφή σας

Υπέρταση: 14+1 τρόποι να την αποφύγετε (pics)

Ανεβασμένη πίεση; Το προβιοτικό που θα σας βοηθήσει να τη ρίξετε!


Πηγή