Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Με ποιες αυτοάνοσες παθήσεις συνδέεται

Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα είναι μία από τις συχνότερες συμπιεστικές νευροπάθειες των άνω άκρων, καθώς και ο συχνότερος τύπος νοσημάτων από επανειλημμένες κακώσεις.

Θεωρείται ότι οφείλεται σε συμπίεση του μέσου νεύρου σε κάποιο σημείο της διέλευσής του μέσα από τον καρπιαίο σωλήνα και προκαλεί παραισθησίες, πόνο και άλλα συμπτώματα στην κατανομή του μέσου νεύρου.

Η νόσος αφορά κυρίως στις γυναίκες και λιγότερο στους άνδρες.

Πού οφείλεται το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα;

Οι αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα ποικίλλουν:

  • Στενός σωλήνας: Υπάρχουν ασθενείς, οι οποίοι εμφανίζουν εκ γενετής στενό καρπιαίο σωλήνα
  • Χρόνια καταπόνηση: Άτομα με χειρωνακτικό επάγγελμα προσβάλλονται 3-7 φορές συχνότερα
  • Τραυματισμοί: Ένα κάταγμα περιφερικά της κερκίδαςμπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
  • Φλεγμονές: Η πίεση που ασκείται στους 9 τένοντες που περιβάλλουν το νεύρο
  • Αυτοάνοσα Ρευματικά Νοσήματα: Η φλεγμονή του θυλάκου της άρθρωσης ή των τενόντων, που παρουσιάζουν οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο
  • Το ΣΚΣ είναι συχνό ακόμα και σε ασθενείς με Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο και μερικές φορές η πρώτη εκδήλωση της νόσου
  • Νεφρική ανεπάρκεια: Ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση παρουσιάζουν συχνότερα σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
  • Μεταβολικά νοσήματα-διαταραχές: Παθήσεις όπως ο διαβήτης, ο υπερθυρεοειδισμός, ο υποθυρεοειδισμός, η παχυσαρκία και η κύηση για τις γυναίκες, συνοδεύονται από υψηλή πιθανότητα εκδήλωσης του συνδρόμου.

Πώς εκδηλώνεται το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Κυρίαρχο σύμπτωμα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα είναι η διαταραχή της απτικής αίσθησης που οφείλεται σε περιορισμό ή διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος στον αντίχειρα, το δείκτη, τον μέσο και τον παράμεσο, δηλαδή στις περιοχές οι οποίες νευρώνονται από το μέσο νεύρο, ενώ το μικρό δάκτυλο σπάνια προσβάλλεται, καθώς νευρώνεται από το ωλένιο νεύρο. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να προσβληθούν όλα τα δάκτυλα εάν ταυτόχρονα έχει προσβληθεί και το ωλένιο νεύρο.
Τα συμπτώματα εκδηλώνονται συνήθως το βράδυ.

Διάγνωση

Η διάγνωση της νόσου γίνεται μέσω της κλινικής εξέτασης και αφού αποκλειστούν διάφορες παθήσεις που μοιάζουν με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μπορεί να είναι η πρώτη εκδήλωση ενός αυτοάνοσου ρευματικού ή άλλου νοσήματος ή να είναι μέρος των εκδηλώσεων ενός ήδη γνωστού ή άγνωστου ρευματικού νοσήματος.


Πηγή