Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς: Πώς συνδέεται με τον εγκέφαλο

Το σύνδρομο Takotsubo που είναι γνωστό και ως μυοκαρδιοπάθεια takotsubo ή σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, μπορεί να προκληθεί από την έντονη συναισθηματική καταπόνηση.

Τα συμπτώματά του περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος και δύσπνοια και μπορούν να εμφανιστούν μετά από ένα γεγονός που προκαλεί υπερβολική λύπη, θυμό ή φόβο, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου ή ένας χωρισμός.

Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο European Heart Journal, εξέτασε το θέμα εκτενέστερα.

Οι ερευνητές της μελέτης, στην οποία συμμετείχαν τόσο νευροεπιστήμονες όσο και καρδιολόγοι, συνέκριναν τις εγκεφαλικές απεικονιστικές εξετάσεις (MRI) 15 ασθενών που υπέφεραν από το σύνδρομο με αυτές και 39 υγιών ανθρώπων.

Οι ειδικοί εστίασαν σε τρεις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τα συναισθήματα, τα κίνητρα και τη μνήμη.

Διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με σύνδρομο Takotsubo εμφάνιζαν κάποια δυσλειτουργία σε αυτές τις περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τόσο την επεξεργασία των συναισθημάτων όσο και τις αυτόματες σωματικές διαδικασίες.

«Αυτό το εύρημα ενισχύει τη θεωρία ότι ο εγκέφαλος εμπλέκεται στον βασικό μηχανισμό του συνδρόμου», δήλωσε ο Christian Templin, καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης και επικεφαλής της μελέτης.

Αν και το εν λόγω σύνδρομο έχει από καιρό συνδεθεί με το συναισθηματικό άγχος, οι ερευνητές πλέον μπορούν να επιβεβαιώσουν τη σύνδεση μυαλού και σώματος.

Δεν είναι σαφές εάν οι ασθενείς που υπέφεραν από το σύνδρομο είχαν ήδη πρόβλημα στην επικοινωνία μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου ή εάν το πρόβλημα προκλήθηκε από το σύνδρομο. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται να υπάρχει μία σχέση μεταξύ του συναισθηματικού και σωματικού πόνου της καρδιάς.

Πηγή: mindbodygreen.com

Διαβάστε επίσης:

Σύνδρομο takotsubo: Τι είναι & τι προκαλεί στην καρδιά

Γυναίκα εκδήλωσε το «σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς» όταν πέθανε ο σκύλος της

Ακόμη και η πολλή χαρά μπορεί να πληγώσει την καρδιά

 


Πηγή