Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Σύψας: Ίσως να έχουμε και κάθε χειμώνα κορονοϊό - Θα κάνω πρώτος το εμβόλιο

Σύψας: Ίσως να έχουμε και κάθε χειμώνα κορονοϊό – Θα κάνω πρώτος το εμβόλιο

Στην κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα με την πανδημία του κορονοϊού αναφέρθηκε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega. Μεταξύ άλλων, παρότρυνε τον κόσμο «να περάσουμε τις γιορτές με τους ανθρώπους που  μένουμε στο ίδιο σπίτι», ενώ για το εμβόλιο επισήμανε πως «θα το κάνω πρώτος».

Ωστόσο, για τον ίδιο τον ιό είπε πως ίσως να μην απαλλαχθούμε από αυτόν και πως πιθανόν να τον έχουμε «κάθε χειμώνα».

Αρχικά ο κ. Σύψας είπε για τις εικόνες συνωστισμού που επικρατούν στους δρόμους τις τελευταίες ημέρες εν μέσω γιορτών: «Δεν σας κρύβω ότι με ανησυχεί πολύ αυτή η κατάσταση, τι θα δούμε στις 10 ή 15 Ιανουαρίου. Είναι πολύ σημαντικό να αυτοσυγκρατηθούμε λιγάκι, να μην βγαίνουμε έξω και να στερήσουμε από τον κορονοϊό το “οξυγόνο” του. Το “οξυγόνο” του ιού είναι οι συγκεντρώσεις. Εάν συνεχίσουμε με τις εικόνες αυτών των ημερών, τον Ιανουάριο θα έχουμε πρόβλημα».

«Το πιο σωστό για να μην έχουμε διασπορά είναι να περάσουμε τις γιορτές με τους ανθρώπους που μένουμε στο ίδιο σπίτι. Μην μπλέκουμε με αριθμούς», επισήμανε. «Είναι κρίμα να βάζουμε σε κίνδυνο όλη αυτήν την προσπάθεια, με τα τόσο σκληρά μέτρα από τις 7 Νοεμβρίου μέχρι σήμερα. Έχουμε μια πολύ καλή αποκλιμάκωση στην πίεση του συστήματος υγείας», πρόσθεσε.

Για το άνοιγμα των σχολείων με πιθανή ημερομηνία  την 8η Ιανουαρίου, υπογράμμισε πως είναι κάτι για το οποίο κανείς δεν μπορεί να είναι σήμερα σίγουρος και πως πρόκειται για μια απόφαση, η οποία θα καθοριστεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία που θα είναι διαθέσιμα λίγες μέρες πριν.

«Θα το δείξουν τα επιδημιολογικά στοιχεία στις 4-5 Ιανουαρίου αν θα ανοίξουν τα σχολεία. Γι’ αυτό θα πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί μια προσπάθεια, ο καθένας μόνος του και όλοι μαζί, ώστε εκείνες τις ημέρες το άνοιγμα των σχολείων να είναι εφικτό. Προτεραιότητα μας είναι το άνοιγμα των δημοτικών και κλιμακωτά θα ανοίξουν και οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με φόντο την πρεμιέρα των εμβολιασμών για την Ελλάδα στις 27 Δεκεμβρίου ο κ. Σύψας μεταξύ άλλων σημείωσε: «Κάθε παρενέργεια του εμβολίου καταγράφεται» και πρόσθεσε πως σταδιακά το εμβόλιο είναι απόλυτα ασφαλές, και πολύ πιο ασφαλές από όλα όσα έχουμε κάνει στην παιδική μας ηλικία. Είναι η μόνη διέξοδος, ένα θείο δώρο που θα μας βγάλει από την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε».

Μάλιστα, τόνισε πως θα το κάνει από την πρώτη ημέρα, μόλις το εμβόλιο είναι διαθέσιμο στο νοσοκομείο του. «Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό θα έρθει σε εμάς στις 4 Ιανουαρίου», ανέφερε.

Για τη μετάλλαξη του κορονοϊού, ανέφερε πως είναι αρκετές αυτές που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής. «Τα στοιχεία που έχουμε για την Ελλάδα, είναι πως τα στελέχη τώρα, είναι τα ίδια με εκείνα που κυκλοφορούσαν τον Μάρτιο. Ωστόσο, δεν έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με χειρότερη νόσηση, ή αυξημένο κίνδυνο θανάτου, ή κίνδυνο επαναλοίμωξης».

Όσον αφορά το πόσο κρατάει η ανοσία από το εμβόλιο, ανέφερε ότι ενδεχομένως του χρόνου ξανακληθούμε να κάνουμε το εμβόλιο, ή να κληθούμε και νωρίτερα, ενδεχομένως για να αντιμετωπίσουμε στελέχη του ιού». Όπως είπε, θα έχει τη μορφή που έχει τώρα η εποχική γρίπη και θα μας «επισκέπτεται» κάθε χειμώνα.

Ωστόσο, προέβλεψε πως δεν θα ζήσουμε ξανά τα όσα ζούμε τον τελευταίο χρόνο, μιας και πλέον υπάρχει το εμβόλιο.


Πηγή