Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Τα οφέλη της φιλίας για την ψυχική και σωματική υγεία

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι φίλοι μπορούν να προσφέρουν συναισθηματική υποστήριξη και συμβουλές. Μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε δύσκολες στιγμές. Ζωή χωρίς φίλους, είναι μία ζωή μισή γι΄ αυτό μην απογοητεύεστε αν ξαφνικά μείνατε μόνοι. Είναι ευκαιρία να κάνετε μια προσπάθεια να κερδίσετε τον χαμένο χρόνο και να επενδύσετε στην εύρεση φίλων που θα σας δώσουν χαρά, δύναμη και κέφι να παλέψετε τις δυσκολίες της καθημερινότητάς σας. 

Οι φιλίες μπορούν να έχουν βαθύ αντίκτυπο στη σωματική και ψυχική υγεία. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η αλληλεπίδραση φίλων μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της ορμόνης του στρες (κορτιζόλη) κατά περισσότερο από 30%. Κατά την διάρκεια των ετών, γνωρίζουμε πολλά και διαφορετικά άτομα με τα οποία είτε κάνουμε παροδική παρέα, είτε κτίζουμε σχέσεις αμοιβαίας αγάπης και εκτίμησης που κρατούν για πάντα.

Οι φίλοι βοηθούν να αντιμετωπίσετε το άγχος και τον πόνο

Οι φίλοι μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε την κατάθλιψη. Η μοναξιά είναι πάντοτε κακός σύμβουλος και η επικοινωνία με έναν φίλο που σας αγαπά και σας νοιάζεται είναι ευεργετική. Η μοναξιά είναι ένα μεγάλο πρόβλημα της εποχής. Περίπου το 25% των Αμερικανών αναφέρουν ότι είναι μόνοι, ενώ εκτιμάται ότι πάνω από το 70% των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο αισθάνονται μοναξιά.

Τα άτομα με στενές φιλίες έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, αλλά αυτά τα οφέλη είναι πιο έντονα μεταξύ εκείνων με ισχυρές κοινωνικές σχέσεις. Ένας αληθινός φίλος σας αποδέχεται και σας αγαπάει όπως είστε με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα σας και σας δίνει τη δυνατότητα να είστε ο εαυτός σας. Άλλωστε ο αληθινός φίλος είναι δίπλα μας στα εύκολα, και στα δύσκολα χωρίς καν να του το ζητήσουμε καθώς το νιώθει ακόμη και από τον τόνο της φωνής μας.

Οι φίλοι συμβάλουν στο να παραμείνετε προσηλωμένοι στους στόχους σας

Μια μελέτη εξέτασε άτομα που κινδύνευαν από διατροφική διαταραχή. Στρατολόγησε ανθρώπους και τους ανατέθηκε είτε να συνεχίσουν να ακολουθούν τη συνήθη διατροφή τους (μετά από μια περίοδο προσαρμογής) είτε να λάβουν ένα μικρό χρηματικό ποσό (50 δολάρια) εάν άλλαζαν τη διατροφή και τις συνήθειες τους.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έλαβαν χρήματα ήταν πιο πιθανό να ακολουθήσουν τη διατροφή τους και ήταν πιο πιθανό να συνεχίσουν να λαμβάνουν χρήματα.

Είχαν επίσης λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς από εκείνους που δεν έλαβαν τα χρήματα. Για τον εγκέφαλό σας, το φαγητό είναι ακριβώς όπως κάθε άλλη δραστηριότητα.

Ωστόσο, αν προσπαθείτε να ανακτήσετε τη φόρμα σας, οι φίλοι μπορούν να σας βοηθήσουν ψυχικά, να σας ενθαρρύνουν ή ακόμη και να πάτε μαζί γυμναστήριο. Αποτελούν δηλαδή ακριβώς το ίδιο κίνητρο όπως είναι η χρηματική αμοιβή.

filoi.jpg

Οι φίλοι μπορούν να παρέχουν την αίσθηση του ανήκειν

Η αίσθηση του ανήκειν μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε τις δεξιότητές σας, να δικτυωθείτε και να δεθείτε με τους άλλους και να γίνετε πιο ανθεκτικοί και ανεξάρτητοι ως οντότητες.

Η αίσθηση ότι είστε μέρος μιας ευρύτερης κοινότητας σας επιτρέπει επίσης να αισθάνεστε συνδεδεμένοι με την κατοικία σας, επηρεάζοντας θετικά την ποιότητα της ζωής και της ευημερίας σας. Επίσης, το γέλιο και τα αστεία μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα ενέργειάς σας.

1643645667227-261238486-filos.jpg

Γιατί οι φιλίες είναι τόσο σημαντικές

Οι φίλοι είναι συχνά ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή μας. Μπορούν να μας κρατήσουν λογικούς, να μας κάνουν να νιώθουμε λιγότερο μόνοι και να μας βοηθήσουν να είμαστε πιο ευτυχισμένοι και υγιείς από πολλές απόψεις. Σε μια μελέτη περισσότερων από 200 ατόμων, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια διαπίστωσαν ότι τα άτομα με τους στενότερους φίλους ήταν 50% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρακολούθησης 12 ετών. Επίσης τα άτομα με στενές φιλίες είχαν χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, οστεοπόρωσης και κατάθλιψης.

Αν χάσατε τους φίλους σας έχετε τις εξής επιλογές για να κάνετε νέες γνωριμίες:

  • Ενταχθείτε σε μία εθελοντική δράση
  • Γίνετε μέλος σε μία οργάνωση
  • Ελάτε σε επαφή με παλιούς φίλους
  • Διευρύνετε τις επαφές σας
  • Περπατήστε στη γειτονιά σας
  • Κάντε ταξίδια
  • Παρακολουθήστε ένα σεμινάριο

Εν κατακλείδι το κλειδί για την εμβάθυνση της σύνδεσής μας με άλλους ανθρώπους έχει να κάνει με τις αληθινές αυθεντικές φιλίες. Γι΄ αυτό αξίζει να επενδύσετε στην ανθρώπινη επαφή και να σταματήσετε να περνάτε ώρες ατέλειωτες στο σπίτι βλέποντας τηλεόραση ή σπαταλώντας ενέργεια στα social media. Ασχοληθείτε με ένα χόμπι σας, γραφτείτε σε ένα γυμναστήριο, μάθετε μια ξένη γλώσσα, κανονίστε να συμμετέχετε σε μια εκδρομή. Είναι οι πιο απλοί τρόποι για να αναπτύξετε νέες φιλίες και να δικτυωθείτε. Να θυμάστε ωστόσο πως για να έχει μια φιλία γερά θεμέλια απαιτεί αμοιβαία αγάπη, σεβασμό, εμπιστοσύνη, κατανόηση, αποδοχή, προσπάθεια και φροντίδα χωρίς εγωισμούς.


Πηγή