Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Τα πόδια ασθενών με κορονοϊό μπορεί να παραμείνουν μωβ ακόμη και πέντε μήνες αφότου αναρρώσουν

Τα πόδια ασθενών με κορονοϊό μπορεί να παραμείνουν μωβ ακόμη και πέντε μήνες αφότου αναρρώσουν

Μέχρι και πέντε μήνες μπορεί να παραμείνουν μωβ τα πόδια ατόμων που νόσησαν από κορονοϊό, αλλά στη συνέχεια ανέρρωσαν, σύμφωνα με νέα μελέτη. Φαίνεται πως το χρώμα αυτό θα παραμένει για ένα σημαντικό διάστημα, για να θυμίζει όλα τα… σημάδια που άφησε στο σώμα του ατόμου ο κορονοϊός.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, η φλεγμονή στα δάχτυλα των ποδιών που προκαλείται από την Covid-19 μπορεί να οδηγήσει σε κόκκινο ή μοβ δέρμα, πρήξιμο και φουσκάλες. Το σύμπτωμα αναπτύσσεται συνήθως μέσα σε μια εβδομάδα από τη μόλυνση και συνήθως «χάνετα» εντός 15ημέρου.

Αλλά σε μερικούς ανθρώπους, το δερματικό αυτό πρόβλημα παίρνει μια διαφορετική τροπή, που χαρακτηρίζεται ως «Long Covid» και διαρκεί έως και μήνες.

Η συγκεκριμένη μελέτη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Daily Mail, διεξήχθη από ερευνητές στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH).

Οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα διεθνές μητρώο για ζητήματα που αφορούν το δέρμα και έχουν να κάνουν με την Covid-19 τον Απρίλιο του 2020, σε συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση Δερματολόγων και την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας.

Οι γιατροί που εισήγαγαν ασθενείς στο μητρώο, ενημερώθηκαν τον Ιούνιο και τον Αύγουστο για τη διάρκεια των συμπτωμάτων στο δέρμα λόγω κορονοϊού. Σύμφωνα με τα στοιχεία, καταγράφηκαν σχεδόν 1.000 περιπτώσεις ασθενών σε 39 χώρες.

Περίπου οι μισοί από τους ασθενείς στο μητρώο αναφέρθηκαν ότι είχαν «δάκτυλα Covid» και περίπου το 16% από αυτούς χρειάστηκε να νοσηλευτεί για την ασθένεια αυτή. Όσοι παρουσίασαν αυτά τα συμπτώματα, είχαν διάρκεια περίπου 10-15 ημερών.

Ωστόσο, έξι ασθενείς τα παρουσίασαν για τουλάχιστον 60 ημέρες, ενώ δύο ασθενείς είδαν το πρόβλημα να διαρκεί περισσότερο από 130 ημέρες.

Και ένας από τους ερευνητές προειδοποίησε ότι μερικοί εξακολουθούν να πάσχουν από «δάκτυλα Covid» 150 ημέρες αργότερα, που ισοδυναμεί περίπου με πέντε μήνες.


Πηγή