Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024

Τεχνητό φως: Για ποια μορφή καρκίνου αυξάνει τον κίνδυνο

Εδώ και δεκαετίες έχει μεταμορφωθεί το νυχτερινό τοπίο, ιδίως στις μεγάλες πόλεις, με τον εκτεταμένο ηλεκτροφωτισμό. 

Διάφορες επιδημιολογικές μελέτες έχουν συσχετίσει τα επίπεδα τεχνητού φωτός τις νύχτες με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα υπαίθριου τεχνητού φωτός αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Κιάν Σιάο της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον, ανέλυσαν στοιχεία για 464.371 άτομα που παρακολουθήθηκαν επί 13 έτη κατά μέσο όρο. Τα 856 εμφάνισαν στην πορεία καρκίνο του θυρεοειδούς.

Η μελέτη ανέλυσε εικόνες δορυφόρων για να εκτιμήσει τα επίπεδα τεχνητού νυχτερινού φωτισμού στους τόπους διαμονής των συμμετεχόντων.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι εκτίθεντο συστηματικά σε περισσότερα φώτα τα βράδια είχαν 55% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς, σε σχέση με εκείνους που ζούσαν στις πιο σκοτεινές περιοχές. Ο κίνδυνος ήταν αναλογικά μεγαλύτερος για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες. Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν τοπικό μη μεταστατικό καρκίνο του θυρεοειδούς, ενώ οι άνδρες πιο προχωρημένη μορφή της νόσου.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη που θα επιβεβαιώσει τα ευρήματά τους και θα φωτίσει τον βιολογικό μηχανισμό που συνδέει το τεχνητό νυχτερινό φως με τον καρκίνο του θυρεοειδούς. Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι το φως καταστέλλει στον οργανισμό την παραγωγή της μελατονίνης, η οποία έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Επίσης, το τεχνητό φως μπορεί να διαταράξει το βιολογικό (κιρκάδιο) ρολόι, κάτι που είναι γνωστό ότι αποτελεί, γενικότερα, παράγοντα κινδύνου για καρκίνο.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Cancer» της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος θυρεοειδούς: Τα βασικά συμπτώματα σε εικόνες

Καρκίνος θυρεοειδούς: Πέντε σημαντικά πράγματα που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε

Καρκίνος θυρεοειδούς: Ποια χημικά προϊόντα είναι επικίνδυνα;


Πηγή