Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Τι δείχνουν οι πυκνοί μαστοί για την υγεία της γυναίκας

Η πυκνότητα των μαστών παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία της γυναίκας.

Το γυναικείο στήθος δεν αποτελείται μόνο από λιπώδη ιστό. Υπάρχει επίσης σε αυτό μη λιπώδης ιστός, ο οποίος περιλαμβάνει τους μαστικούς αδένες, τους γαλακτοφόρους αγωγούς, καθώς και υποστηρικτικούς και ινώδεις ιστούς.

Όταν οι μαστοί είναι «πυκνοί», αυτό σημαίνει ότι διαθέτουν λιγότερο λιπώδη και περισσότερο μη λιπώδη ιστό. Μια γυναίκα δεν μπορεί να καταλάβει αν έχει πυκνούς μαστούς από την όψη τους ή με την ψηλάφηση, αλλά αυτό διαπιστώνεται μόνο με τη μαστογραφία. Οι γυναίκες νεαρής ηλικίας είναι πιο πιθανό να έχουν πυκνούς μαστούς.

Γιατί όμως έχει σημασία αν οι μαστοί είναι πυκνοί;

1. Είναι πιο δύσκολος ο εντοπισμός του καρκίνου: Σε μια μαστογραφία ο λιπώδης ιστός έχει πιο σκούρο χρώμα, ενώ ο πυκνός ιστός αποτυπώνεται με λευκό χρώμα. Λευκό χρώμα έχουν επίσης οι όγκοι του μαστού, επομένως είναι πιο δύσκολο να διακριθούν από τον υγιή ιστό αν υπάρχει αρκετός μη λιπώδης ιστός.

2. Είναι αυξημένος ο κίνδυνος καρκίνου: Οι γυναίκες με πυκνούς μαστούς διατρέχουν αυξημένο εκτιμώμενο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο, χωρίς ωστόσο να είναι απολύτως σαφές το γιατί. Έτσι, ο γιατρός μπορεί να συστήσει σε μια γυναίκα με πυκνούς μαστούς πιο συχνές μαστογραφίες ή επιπρόσθετες εξετάσεις πέραν της μαστογραφίας (π.χ. υπέρηχο ή μαγνητική).

Κάθε γυναίκα πρέπει λοιπόν να συζητά με τον γιατρό της θέματα όπως η πυκνότητα των μαστών αλλά και άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, ώστε να γνωρίζει εάν διατρέχει αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Επίσης, πρέπει να συμβουλεύεται άμεσα τον γιατρό της εάν εντοπίσει κάποια μεταβολή στην όψη ή την υφή του μαστού.

Δείτε κι αυτό:

Συμπτώματα καρκίνου του μαστού: Η φωτογραφία με τα λεμόνια που έγινε viral

Καρκίνος μαστού: Ακόμη και λίγο αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο

Ευρήματα μαστογραφίας: Ποιες εξετάσεις πρέπει να γίνουν στη συνέχεια

Καρκίνος μαστού: Βρέθηκε σε αδύνατες γυναίκες παράγοντας κινδύνου που συνδέεται με την παχυσαρκία


Πηγή