Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Τι μπορείτε να κάνετε για τον επιχείλιο έρπη και πότε επιβάλλεται να επισκεφτείτε τον γιατρό σας

Ανησυχείτε για τον επώδυνο έρπη;  Εάν φιλήσετε κάποιον με έρπη ή πίνετε από το φλιτζάνι του, θα μπορούσατε να κολλήσετε και εσείς. Οι πληγές του επιχείλιου έρπητα που ονομάζονται επίσης φουσκάλες πυρετού  είναι μια κοινή ιογενής λοίμωξη.

Οι φουσκάλες πυρετού ή έρπης είναι μια κοινή ιογενής λοίμωξη. Είναι μικροσκοπικές, γεμάτες υγρά φουσκάλες πάνω και γύρω από τα χείλη σας. Αφού σπάσουν οι φουσκάλες, σχηματίζεται μια πληγή που μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες. Αυτές οι πληγές συνήθως επουλώνονται σε δύο έως τρεις εβδομάδες χωρίς να αφήνουν σημάδι.

Ο επιχείλιος έρπης μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με στενή επαφή, όπως το φιλί. Συνήθως προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα τύπου 1 (HSV-1) και λιγότερο συχνά από τον ιό του απλού έρπητα τύπου 2 (HSV-2). Και οι δύο αυτοί ιοί μπορούν να επηρεάσουν το στόμα ή τα γεννητικά σας όργανα και μπορούν να μεταδοθούν με το στοματικό σεξ. Ο επιχείλιος έρπης είναι μεταδοτικός ακόμα και αν δεν είναι ορατές οι πληγές.

Η θεραπεία

Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των εστιών. Τα συνταγογραφούμενα αντιικά χάπια ή οι τοπικές κρέμες μπορούν να βοηθήσουν τις πληγές να επουλωθούν πιο γρήγορα ενώ μπορεί να μειώσουν τη συχνότητα, τη διάρκεια και τη σοβαρότητα μιας μελλοντικής επανεμφάνισης.

Τα συμπτώματα

Ο έρπης συνήθως περνά από διάφορα στάδια:

Μυρμήγκιασμα και φαγούρα: Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται κνησμό, κάψιμο ή μυρμήγκιασμα γύρω από τα χείλη μια μέρα πριν εμφανιστεί ένα μικρό, σκληρό, επώδυνο σημείο και εμφανιστούν φουσκάλες.

Φουσκάλες: Μικρές φουσκάλες γεμάτες με υγρό συνήθως ξεσπούν κατά μήκος του ορίου των χειλιών σας. Μερικές φορές εμφανίζονται γύρω από τη μύτη ή τα μάγουλα ή μέσα στο στόμα.

Υγρό και σχηματισμός κρούστας: Οι μικρές φουσκάλες μπορεί να συγχωνευθούν και στη συνέχεια να σκάσουν, αφήνοντας ανοιχτές πληγές που στάζουν και σχηματίζουν κρούστα.

Τα σημάδια και τα συμπτώματα ποικίλλουν, ανάλογα με το αν αυτό είναι το πρώτο σας ξέσπασμα του έρπη ή μια υποτροπή. Την πρώτη φορά που έχετε έρπη, τα συμπτώματα μπορεί να μην εμφανιστούν έως και 20 ημέρες μετά την πρώτη έκθεση στον ιό. Οι πληγές μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες και οι φουσκάλες μπορεί να χρειαστούν δύο έως τρεις εβδομάδες για να επουλωθούν πλήρως. Οι υποτροπές εμφανίζονται συνήθως στο ίδιο σημείο κάθε φορά και τείνουν να είναι λιγότερο σοβαρές από την πρώτη εστία.

Σε ένα πρώτο ξέσπασμα έρπη μπορεί επίσης να εμφανίσετε:

  • Πυρετό
  • Επώδυνα ούλα
  • Πονόλαιμο
  • Πονοκέφαλο
  • Μυϊκούς πόνους
  • Διογκωμένους λεμφαδένες

Παιδιά κάτω των 5 ετών μπορεί να έχουν έρπη στο στόμα τους και οι βλάβες συνήθως μπερδεύονται με άφθες. Οι πληγές αφορούν μόνο τη βλεννογόνο μεμβράνη και δεν προκαλούνται από τον ιό του απλού έρπητα.

Πότε να επισκεφτείτε έναν γιατρό

Οι εν λόγω πληγές εξαφανίζονται χωρίς θεραπεία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν:

  • Έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
  • Ο έρπης δεν επουλώνεται μέσα σε δύο εβδομάδες
  • Τα συμπτώματα είναι σοβαρά
  • Έχετε συχνές υποτροπές επιχείλιου έρπητα
  • Νιώθετε ερεθισμό στα μάτια σας

Αιτίες

Ο επιχείλιος έρπης προκαλείται από ορισμένα στελέχη του ιού του απλού έρπητα (HSV). Ο HSV-1 προκαλεί συνήθως έρπητα. Ο HSV-2 είναι συνήθως υπεύθυνος για τον έρπητα των γεννητικών οργάνων. Αλλά και οι δύο τύποι μπορούν να εξαπλωθούν στο πρόσωπο ή στα γεννητικά όργανα μέσω στενής επαφής, όπως το φιλί ή το στοματικό σεξ. Τα κοινά σκεύη φαγητού, τα ξυράφια και οι πετσέτες μπορεί επίσης να μεταδώσουν τον HSV-1.

Ο επιχείλιος έρπης είναι πιο μεταδοτικός όταν έχετε φουσκάλες που στάζουν, επειδή ο ιός εξαπλώνεται εύκολα μέσω της επαφής με μολυσμένα σωματικά υγρά, αλλά μπορείτε να μεταδώσετε τον ιό ακόμα κι αν δεν έχετε φουσκάλες. Πολλοί άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό που προκαλεί έρπητα δεν αναπτύσσουν ποτέ συμπτώματα.

epixeilios-erpis-vs-aftha.jpg

Οι αιτίες μιας υποτροπής

  • Ιογενής λοίμωξη ή πυρετός
  • Ορμονικές αλλαγές, όπως αυτές που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση
  • Στρες
  • Κούραση
  • Έκθεση στο ηλιακό φως και τον άνεμο
  • Αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα
  • Τραυματισμός στο δέρμα

Παράγοντες κινδύνου

Σχεδόν όλοι κινδυνεύουν από έρπητα. Οι περισσότεροι ενήλικες φέρουν τον ιό που προκαλεί επιχείλιο έρπη, ακόμα κι αν δεν είχαν ποτέ συμπτώματα.

Κινδυνεύετε περισσότερο από επιπλοκές από τον ιό εάν έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα από καταστάσεις και θεραπείες όπως:

  • HIV/AIDS
  • Ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα)
  • Κάνετε χημειοθεραπεία
  • Λαμβάνετε φάρμακα κατά της απόρριψης για μεταμοσχεύσεις οργάνων

Επιπλοκές

Σε μερικούς ανθρώπους, ο ιός που προκαλεί έρπητα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως:

Ακροδάχτυλα: Τόσο ο HSV-1 όσο και ο HSV-2 μπορούν να εξαπλωθούν στα δάχτυλα. Αυτός ο τύπος μόλυνσης αναφέρεται συχνά ως λευκός έρπης. Τα παιδιά που πιπιλίζουν τους αντίχειρές τους μπορεί να μεταφέρουν τη μόλυνση από το στόμα τους στους αντίχειρές τους.

Μάτια: Ο ιός μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει μόλυνση των ματιών. Οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν ουλές και τραυματισμό, που μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα όρασης ή απώλεια της όρασης.

Ευρέως διαδεδομένες περιοχές του δέρματος: Τα άτομα που πάσχουν από μια δερματική πάθηση που ονομάζεται ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα τους ο έρπητας.

Πρόληψη

Ο γιατρός σας μπορεί να σάς συνταγογραφήσει ένα αντιιικό φάρμακο για να το λαμβάνετε σε τακτική βάση, εάν εμφανίζετε έρπητα πάνω από εννέα φορές το χρόνο ή εάν διατρέχετε υψηλό κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών. Εάν το φως του ήλιου φαίνεται να πυροδοτεί τις υποτροπές σας, εφαρμόστε αντηλιακό στο σημείο όπου τείνει να εκραγεί ο έρπης.

Για να αποφύγετε τη διάδοση του έρπητα σε άλλα άτομα ή σε άλλα μέρη του σώματός σας, μπορείτε να δοκιμάσετε μερικές από τις ακόλουθες συμβουλές:

  • Αποφύγετε τα φιλιά και την επαφή με το δέρμα με άτομα όταν υπάρχουν φουσκάλες. Ο ιός εξαπλώνεται πιο εύκολα όταν οι φουσκάλες διαρρέουν υγρό.
  • Αποφύγετε την κοινή χρήση αντικειμένων. Σκεύη, πετσέτες, lip balm και άλλα προσωπικά αντικείμενα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό όταν υπάρχουν φουσκάλες.
  • Κρατήστε τα χέρια σας καθαρά. Όταν έχετε έρπη, πλύνετε προσεκτικά τα χέρια σας πριν αγγίξετε τον εαυτό σας και άλλους ανθρώπους, ειδικά τα μωρά.

Πηγή