Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Τι να προσέχετε στη διατροφή των γιορτών αν είστε διαβητικοί

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι αυτή την εποχή όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, τονίζουν οι ειδικοί, καθώς τα εορταστικά γεύματα μπορούν να τους βλάψουν.

Ο λόγος είναι ότι τα φαγητά των γιορτών είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

«Για τους ανθρώπους που δεν ελέγχουν καλά το σάκχαρό τους κατά τη διάρκεια της χρονιάς, οι γιορτές μπορούν να κάνουν την κατάσταση πολύ χειρότερη», δηλώνει η δρ. Laila Tabatabai, ενδοκρινολόγος στο Νοσοκομείο «Houston Methodist Hospital» και προσθέτει: «Κάποιος, ο οποίος κάνει έξυπνες επιλογές, μπορεί να τρώει ό,τι θέλει και να διατηρεί το σάκχαρό του σε φυσιολογικά επίπεδα».

Σύμφωνα με την δρ. Tabatabai, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 «θα πρέπει να καταναλώνουν 2-3 εορταστικές τροφές, για παράδειγμα κάποιο ιδιαίτερο επιδόρπιο, που δεν βρίσκουν τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου και να μη δοκιμάζουν τα πάντα».

Συστήνει, επίσης, να αποφεύγουν τους λευκούς υδατάνθρακες, όπως τα ζυμαρικά, το ψωμί, το ρύζι και τις πατάτες, αντί αυτών να προτιμούν τα προϊόντα ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι, τα φρούτα και τα λαχανικά και φυσικά να καταναλώνουν μικρές μερίδες.

Ειδικά για εκείνους, που θέλουν να πιουν αλκοόλ, επισημαίνει ότι «…λίγα αλκοολούχα ποτά δεν δημιουργούν πρόβλημα, αρκεί να εναλλάσσονται με νερό ή σόδα.

Επίσης, οι χυμοί και τα αναψυκτικά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, διότι αποτελούν κρυφές πηγές σακχάρων».

Πηγή: vita.gr


Πηγή