Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Τι σημαίνουν οι αριθμοί SPF στο αντηλιακό και τι πρέπει να γνωρίζετε για να είστε ασφαλείς στον ήλιο

Αναρωτιέστε ποιος δείκτης προστασίας (SPF) είναι κατάλληλος για εσάς; Ενημερωθείτε από τις συμβουλές των δερματολόγων και κάντε τη σωστή επιλογή για εσάς και όσους αγαπάτε. 

Είναι καλοκαίρι και μαζί του έρχονται όλες αυτές οι διασκεδαστικές, καλοκαιρινές υπαίθριες δραστηριότητες που δεν θέλουμε να χάσουμε. Ο ήλιος είναι ευεργετικός για το δέρμα και την υγεία αρκεί να ακολουθούμε όλοι μας μια ασφαλή ρουτίνα για την προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες. Επιβάλλεται να επενδύσουμε σε ένα καλής ποιότητας αντιηλιακό, αλλά ποιο είναι το κατάλληλο για μας και τι σημαίνει ο αριθμός που είναι δίπλα στον δείκτη προστασίας SPF;

Τι ακριβώς είναι το SPF;

Το SPF, για συντομία «Sun Protection Factor», δηλώνει πόσο αποτελεσματικό είναι ένα αντηλιακό στην επιδερμίδα από τις ακτίνες UVB. Οι ακτίνες UVB είναι γνωστό ότι προκαλούν βλάβη στο δέρμα, που σημαίνει στην καλύτερη περίπτωση ένα ηλιακό έγκαυμα μέχρι καρκίνο του δέρματος.

Ο αριθμός SPF του αντηλιακού ενημερώνει για το πόσο χρόνο έχουμε στη διάθεσή μας πριν το δέρμα μας αντιδράσει στις ακτίνες του ήλιου. Οι αντιδράσεις περιλαμβάνουν ένα ήπιο κοκκίνισμα μέχρι ένα σοβαρό ηλιακό έγκαυμα. Για παράδειγμα, εφαρμόζοντας ένα αντηλιακό με SPF 30 στο δέρμα μας, αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί 30 φορές περισσότερο χρόνο για να καεί από ό, τι αν δεν φορούσαμε κανένα απολύτως αντηλιακό.

Ωστόσο, η ετικέτα SPF ενός αντηλιακού προϊόντος δεν μπορεί να καθορίσει το χρόνο έκθεσης του δέρματός μας στον ήλιο. Αυτό εξαρτάται στην πραγματικότητα από τον τύπο του δέρματός μας, την ποσότητα αντηλιακών που έχουμε εφαρμόσει, την ένταση του ηλιακού φωτός και την βαθμολογία SPF του αντηλιακού μας.

Πώς αντιδρούν οι διαφορετικοί τύποι δέρματος στην έκθεση στον ήλιο;

Κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του τύπο δέρματος. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που ζουν σε κρύα κλίματα, με λιγότερες ηλιόλουστες ημέρες και συννεφιασμένο ουρανό συχνά έχουν λευκότερο δέρμα. Στον αντίποδα οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές υψηλής έκθεσης στον ήλιο συχνά αναπτύσσουν μεγαλύτερη ποσότητα μελανίνης, γεγονός που τους κάνει σκουρόχρωμους.

Τα άτομα με τους πιο ανοιχτόχρωμους τόνους δέρματος τείνουν να είναι πιο ευάλωτα σε βλάβες από τον ήλιο. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο επιρρεπείς στο ηλιακό έγκαυμα και έχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος. Τα άτομα με πιο σκούρους τόνους δέρματος συνήθως έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος και ηλιακού εγκαύματος, καθώς δεν είναι τόσο ευαίσθητο το δέρμα τους στο φως του ηλίου. Ωστόσο, οι άνθρωποι όλων των τόνων του δέρματος θα πρέπει να εξακολουθούν να εφαρμόζουν αντιηλιακό για να αποφευχθεί οποιαδήποτε βλάβη από τις ακτίνες UVB και UVA στην επιδερμίδα τους.

antiiliako

Πόσο αντηλιακό πρέπει να χρησιμοποιούμε;

Μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά η ποσότητα αντηλιακών που εφαρμόζετε στην επιδερμίδα σας είναι στην πραγματικότητα ένας μεγάλος παράγοντας που συμβάλλει στο πόσο χρόνο μπορείτε να περάσετε με ασφάλεια εκτεθειμένοι στον ήλιο.

Κατά γενικό κανόνα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε περίπου 2 χιλιοστόγραμμα αντηλιακών ανά εκατοστό του δέρματός σας για να καλυφθεί και να προστατευθεί επαρκώς. Και τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Ως μέσος ενήλικας, χρειάζεστε περίπου 2 κουταλιές της σούπας αντηλιακό για να καλύψετε τις εκτεθειμένες περιοχές του προσώπου και του σώματός σας, με σχεδόν το ένα τρίτο του να πηγαίνει στο πρόσωπό σας.

Το αντηλιακό πρέπει επίσης να εφαρμόζεται ξανά κάθε 2 ώρες για σωστή κάλυψη και να εφαρμόζεται πάντα τουλάχιστον 15 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο. Επίσης, υπάρχει συνήθως ένα χρονικό πλαίσιο 30 λεπτών πριν από την έκθεση στο νερό για αδιάβροχο αντηλιακό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι εφαρμόζουν πολύ λιγότερη ποσότητα αντηλιακού από ό, τι χρειάζονται πραγματικά. Αυτό τους οδηγεί να αμφισβητήσουν την αποτελεσματικότητα του αντηλιακού προϊόντος αφού παθαίνουν ηλιακό έγκαυμα.

Χρειαζόμαστε αντηλιακό τις συννεφιασμένες μέρες;

Ακόμα και όταν είναι συννεφιασμένος ουρανός ο ήλιος είναι ακόμα εκεί, και οι ακτίνες του ηλίου διεισδύουν μέσα από το στρώμα του όζοντος. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εξακολουθούμε να εφαρμόζουμε αντιηλιακό στο σώμα μας.

Το ίδιο ισχύει και για περιοχές που έχουν χιόνι καθώς αντανακλά τις ακτίνες του ήλιου, ρίχνοντάς τες απευθείας στο σώμα.

SPF

Τι σημαίνουν οι διαφορετικοί αριθμοί SPF;

Μόλις κατανοήσουμε τους διαφορετικούς παράγοντες που επηρεάζουν την έκθεση στον ήλιο και τους κινδύνους του, μπορούμε να προσδιορίσουμε την βαθμολογία SPF που χρειάζεται το δέρμα μας. Η χαμηλότερη διαθέσιμη βαθμολογία SPF είναι 15, η οποία παρέχει κάποια μικρή προστασία.

Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα προϊόν με ελάχιστο SPF 30 ειδικά αν είμαστε ανοιχτόχρωμοι ή έχουμε ευαίσθητο δέρμα.

Ακολουθεί μια ανάλυση των πιο κοινών αριθμών SPF:

SPF 15

Το SPF 15 είναι το πιο βασικό επίπεδο προστασίας από το ηλιακό φως. Ωστόσο, εξακολουθεί να παρέχει 93% προστασία από τις ακτίνες UVB.

Με άλλα λόγια, εάν 100 φωτόνια φωτός διεισδύσουν στο δέρμα όταν δεν υπήρχε στρώμα αντηλιακής κρέμας, ένα στρώμα αντηλιακών SPF 15 θα μπλοκάρει περίπου 93 από αυτά τα φωτόνια και θα επιτρέψει μόνο σε 7 από αυτά να περάσουν.

SPF 30

Ακολουθώντας το ίδιο παράδειγμα, ένα στρώμα SPF 30 στο δέρμα μπλοκάρει το 97% των ελαφρών φωτονίων και επιτρέπει μόνο σε 3 από αυτά να διεισδύσουν στο δέρμα. Έτσι, ένα αντηλιακό SPF 30 μπλοκάρει το 97% των ακτίνων UVB.

Το SPF 30 θα πρέπει να προσφέρει διπλάσια προστασία αλλά στην πραγματικότητα παρέχει μόνο 4% περισσότερη προστασία από το προϊόν SPF 15.

SPF 50

Το SPF 50, επιτρέπει μόνο σε περίπου 2% των φωτονίων να εισχωρήσουν στο δέρμα. Αυτό σημαίνει ότι μπλοκάρει περίπου το 98% αυτών και παρέχει μόνο 1% περισσότερη προστασία από τις ακτίνες UVB από το SPF 30.

SPF 100

Ο FDA εκτιμά ότι τα SPFs άνω των 60 είναι παραπλανητικά και δεν προστατεύουν περισσότερο από τα ηλιακά εγκαύματα. Όταν πρόκειται για ένα αντιηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 100, παίρνετε πραγματικά μόνο 1 επιπλέον ποσοστό προστασίας από το SPF 50. Συνεπώς φτάνει το 99%, αφήνοντας το 1% των φωτονίων να εισχωρήσει στο δέρμα.

Τι είναι το ευρύ φάσμα;

Τα αντηλιακά προϊόντα με ετικέτα «ευρέος φάσματος» είναι τα καλύτερα για χρήση εάν θέλετε να προστατεύσετε πλήρως το δέρμα σας από το ευρύ φάσμα των ακτίνων UV. Γενικά, τα αντηλιακά προϊόντα ευρέος φάσματος θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον το ένα τρίτο της ποσότητας προστασίας SPF για τις ακτίνες UVA, όπως κάνει με τις ακτίνες UVB.


Πηγή