Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Τι συμβαίνει όταν δεν πίνετε αρκετό νερό

Βασική προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία και απόδοσή του οργανισμού αποτελεί η καλή ενυδάτωσή του.

Έτσι, είναι σημαντικό να εξασφαλίζεται επαρκής πρόσληψη νερού καθημερινά, και μάλιστα πριν από την εμφάνιση του αισθήματος δίψας, που δεν αποτελεί τον καλύτερο δείκτη για την αξιολόγηση των επιπέδων υδάτωσης.

Ειδικότερα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως όταν εμφανίζεται το αίσθημα δίψας έχουμε ήδη χάσει περίπου το 2% του βάρους μας σε νερό, ενώ ακόμη και απώλεια της τάξης του 1% είναι αρκετή για να προκαλέσει αδυναμία συγκέντρωσης και απόδοσης.

Από την άλλη, , επιδεινώνοντας τη δυσκοιλιότητα και επηρεάζοντας τη λειτουργία των νεφρών.

Σε γενικές γραμμές, η ημερήσια πρόσληψη 2 και 2,5 λίτρων υγρών για γυναίκες και άνδρες αντίστοιχα, θεωρείται επαρκής.

Ωστόσο, η παραπάνω σύσταση μπορεί να είναι για κάποιους υψηλή και για άλλους χαμηλή, καθώς οι ανάγκες κάθε ατόμου διαφοροποιούνται ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, το μέγεθος του σώματος και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.

Πώς μπορεί όμως ο καθένας να διαπιστώσει εάν καταναλώνει αρκετά υγρά; Ένας απλός δείκτης είναι η παρακολούθηση του χρώματος των ούρων, το οποίο θα πρέπει να είναι ανοικτό κίτρινο.

Έτσι, όσο πιο σκουρόχρωμα είναι τα ούρα τόσο μεγαλύτερη είναι και η πιθανότητα ανεπαρκούς ενυδάτωσης. Επομένως, φροντίστε να ελέγχετε το χρώμα των ούρων καθημερινά, για να δείτε εάν πρέπει να αυξήσετε την ποσότητα νερού που καταναλώνετε.

Πηγή: neadiatrofis.gr


Πηγή