Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Τον καρδιοχειρουργό Rene Favaloro τιμάει η Google με το σημερινό της doodle

Τον καρδιοχειρουργό Rene Favaloro τιμάει η Google με το σημερινό της doodle

Τον Δρ. René Favaloro, που εισήγαγε την χειρουργική επέμβαση παράκαμψης στεφανιαίας αρτηρίας στην κλινική πράξη, τιμά η Google με το σημερινό της doodle.

Γεννημένος στην πόλη La Plata σαν σήμερα το 1923, ο René Gerónimo Favaloro, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, πέρασε τα πρώτα 12 χρόνια της ιατρικής του σταδιοδρομίας ως γιατρός στην αγροτική κοινότητα του Jacinto Arauz.

Δημιούργησε ένα χειρουργείο, εκπαίδευσε τις δικές του νοσοκόμες, ίδρυσε μια τοπική τράπεζα αίματος και εκπαίδευσε τους ασθενείς σχετικά με τον τρόπο πρόληψης των κοινών παθήσεων. Η εμπειρία τον άφησε με διαχρονική πεποίθηση ότι η υγειονομική περίθαλψη αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, ανεξάρτητα από τις οικονομικές συνθήκες.

«Το “εμείς” είναι πιο σημαντικό από το “εγώ”. Στην ιατρική, οι πρόοδοι είναι πάντοτε το αποτέλεσμα πολλών προσπαθειών που έχουν συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια», έγραφε ο ίδιος.

Το 1962 ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να εξασκήσει στην Κλινική του Κλίβελαντ, όπου εργάστηκε μαζί με τον Mason Sones, πρωτοπόρο της cineangiography – την ανάγνωση και ερμηνεία των στεφανιαίων και κοιλιακών εικόνων. Αφού μελέτησε αγγειογραφήματα στη Βιβλιοθήκη Sones, ο Δρ. Favalaro ήταν πεπεισμένος ότι ο εμβολιασμός παράκαμψης στεφανιαίας αρτηρίας θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία.

Στις 9 Μαΐου 1967 ο Δρ. Favaloro εγχείρησε μια 51χρονη γυναίκα με μπλοκάρισμα στη δεξιά στεφανιαία αρτηρία. Προσκολλώντας σε μια μηχανή καρδιάς-πνεύμονα, σταμάτησε την καρδιά της και χρησιμοποίησε μια φλέβα από το πόδι της για να ανακατευθύνει τη ροή του αίματος γύρω από το μπλοκάρισμα. Η ιστορική επέμβαση ήταν επιτυχής και έκτοτε η διαδικασία έσωσε αμέτρητες ζωές κατά τη διάρκεια του τελευταίου μισού αιώνα.

Επιστρέφοντας στην Αργεντινή στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο Δρ. Favaloro ίδρυσε το Ίδρυμα Favalaro στο Μπουένος Άιρες. Το κέντρο εξυπηρετεί ασθενείς βάσει των ιατρικών αναγκών τους και όχι την ικανότητά τους να πληρώνουν και διδάσκει τις καινοτόμες τεχνικές του Dr. Favaloro σε γιατρούς σε όλη τη Λατινική Αμερική.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή