Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Τούρκος δημιουργός του εμβολίου της Pfizer: Αυτός ο χειμώνας θα είναι δύσκολος

Τούρκος δημιουργός του εμβολίου της Pfizer: Αυτός ο χειμώνας θα είναι δύσκολος

Τα νέα για το νέο εμβόλιο των Pfizer και BioNTech γέμισαν με αισιοδοξία κυβερνήσεις, επιστήμονες και αγορές. Σύμφωνα με έναν από τους δημιουργούς του πολυαναμενόμενου εμβολίου, ο αντίκτυπός του θα φανεί στη διάρκεια του καλοκαιριού και η ζωή θα πρέπει να επανέλθει στο φυσιολογικό μέχρι τον επόμενο χειμώνα.

Ο καθηγητής Ουγκούρ Σαχίν, συνιδρυτής της BioNTech, σε συνέντευξή του στο BBC, δηλώνει πως περιμένει ότι το εμβόλιο θα μειώσει τη μετάδοση μεταξύ των ανθρώπων ενώ θα σταματήσει τα συμπτώματα που θα αναπτύσσονταν σε όσους υποβληθούν σε αυτό.

«Είμαι πολύ σίγουρος ότι η μετάδοση μεταξύ των ανθρώπων θα μειωθεί με ένα τόσο αποτελεσματικό εμβόλιο -ίσως όχι στο 90% αλλά ίσως στο 50%- αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμη και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε δραστική μείωση της εξάπλωσης της πανδημίας», σημειώνει.

Μέχρι στιγμής περίπου 43.000 άνθρωποι έχουν πάρει μέρος στα τεστ για το συγκεκριμένο εμβόλιο.

«Αυτός ο χειμώνας θα είναι δύσκολος», σημειώνει, καθώς το εμβόλιο δεν θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στα ποσοστά μολύνσεων αυτόν τον χειμώνα. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν όλα συνεχιστούν με αυτούς τους ρυθμούς, το εμβόλιο θα αρχίσει να μοιράζεται στο «τέλος αυτής της χρονιάς, αρχές της επόμενης».

«Στόχος μας είναι να παραδώσουμε περισσότερες από 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου μέχρι τον Απρίλιο του 2021», σημειώνει ο Ουγκούρ Σαχίν.


Πηγή