Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Το εντυπωσιακό ποσοστό μείωσης των θανάτων από καρκίνο τα τελευταία 25 χρόνια

Νέα έρευνα του American Cancer Society δείχνει πως οι θάνατοι από καρκίνο μειώθηκαν κατά 27% τα τελευταία 25 χρόνια, με αποτέλεσμα 2,6 εκατομμύρια λιγότερους θανάτους σε αυτήν την περίοδο.

Για το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα, οι γενικοί θάνατοι από καρκίνο αυξήθηκαν, κυρίως από άνδρες που έχασαν τη ζωή τους από καρκίνο του πνεύμονα, όπως ανέφεραν οι ερευνητές.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1539094592273-0’); });

Αλλά από το 1991, η αιτία θανάτου από καρκίνο μειώνεται σταθερά κατά 1,5% ετησίως έως το 2016, κυρίως λόγω των μακροχρόνιων προσπαθειών και δράσεων για τη μείωση του καπνίσματος, καθώς και στην πρόοδο που σημειώθηκε στην ανίχνευση και θεραπεία καρκίνου σε προγενέστερα στάδια.

«Αυτά είναι καλά νέα, δήλωσε ο Noel Weiss, καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, όπως αναφέρει η WSJ.

«Υπάρχει όπως ακόμα πολύς δρόμος. Ο καρκίνος εξακολουθεί να είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου μεταξύ των Αμερικανών».

Παρά τη σταθερή μείωση των συνολικών ποσοστών θνησιμότητας, οι ερευνητές προέβλεπαν επίσης ότι το 2019 αναμένουν 1,76 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου και σχεδόν 607.000 θανάτους από καρκίνο στις Η.Π.Α.

Οι άνδρες πεθαίνουν κυρίως από καρκίνο σε πνεύμονα, προστάτη και τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ οι γυναίκες πεθαίνουν κυρίως από τον καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού και του παχέος εντέρου, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία επίσης σημείωσε διαφορές στον καρκίνο συχνότητα εμφάνισης και θνησιμότητας μεταξύ των φύλων.

Οι άνδρες είχαν συνολική μείωση 34% στη θνησιμότητα από καρκίνο, σε σύγκριση με 24% για τις γυναίκες, που έχουν χαμηλότερη στο κάπνισμα.

Η επίπτωση του καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται δύο φορές πιο γρήγορα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Η Electra D. Paskett, καθηγήτρια έρευνας καρκίνου στο Πανεπιστημιακό Αντικαρκινικό Κέντρο στο Οχάιο, τόνισε πως ο αριθμός των υποθέσεων προσπαθεί να εξηγήσει τη σύνδεση μεταξύ της παχυσαρκίας και του καρκίνου και μπορεί να ποικίλει ανάλογα τον καρκίνο.

Εν μέσω των καλών ειδήσεων σχετικά με τη μείωση του συνόλου του ποσοστού θνησιμότητας, υπάρχουν και κάποιες ενοχλητικές ενδείξεις, στις οποίες οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Ο καρκίνος της μήτρας έχει αυξηθεί και ένα μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων – περίπου το 60% – αποδίδεται στην παχυσαρκία, σύμφωνα με την Rebecca Siegel, διευθύντρια στην Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου
και επικεφαλής της έκθεσης.

«Μάλλον βλέπουμε μόνο την άκρη του παγόβουνου σχετικά με την επίδραση της επιδημίας της παχυσαρκίας
στα ποσοστά καρκίνου», δήλωσε η κυρία Siegel, ενώ οι τάσεις στον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι «ανησυχητικές, ειδικά εάν συνεχίζουν καθώς οι άνθρωποι γερνούν».

Τα ποσοστά εμφάνισης σε καρκίνους όπως το μελάνωμα, το ήπαρ, ο θυρεοειδής, η μήτρα και το πάγκρεας συνεχίζουν να αυξάνονται.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

localStorage.clear();


Πηγή