Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024
Πάνω από το 40% των κρουσμάτων στην Ελλάδα έχουν ηλικία έως 39 ετών

Το Κέντρο Αιμοδοσίας σταματάει τα τεστ κορονοϊού λόγω έλλειψης αναλώσιμων

Με επιστολή του το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας προς τις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών ενημερώνει πως δεν έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει άλλα τεστ για τον κορονοϊό. Στην επιστολή αναφέρεται ότι ξεπεράστηκε το όριο της δυνατότητας προμήθειας των αντιδραστηρίων από το ΕΚΕΑ.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, στο newsbeast.gr λέγοντας: «Το ΕΚΕΑ έχει δυναμικότητα 6.000 τεστ στην ημέρα και τώρα υπάρχει πρόβλημα καθώς λείπουν από τα αντιδραστήρια τα υλικά που απαιτούνται για τα τεστ».

Ο κ. Γιαννάκος σημείωσε πως: «Η έλλειψη δεν είναι λόγω χρημάτων, αλλά επειδή οι εταιρείες βρίσκονται στο εξωτερικό και δεν έχουν προχωρήσει στην προμήθεια των αναλώσιμων. Πρέπει να γίνει γενική διαχείριση για να μην ξεμένει κανένα κέντρο που κάνει τα τεστ και υπάρχει ανησυχία, γιατί αν δεν λυθεί το πρόβλημα με την προμήθεια τότε θα λείψουν τα υλικά και από άλλα κέντρα».

Πλέον τα τεστ του  ΕΚΕΑ θα γίνονται σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, το οποίο θα επιβαρυνθεί κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται συνολικά λιγότερα τεστ για τον κορονοϊό, ενώ τα αποτελέσματά τους θα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να βγουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται το πρόβλημα να έχει λυθεί μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και τότε το Κέντρο Αιμοδοσίας θα μπορεί να εξυπηρετήσει με τη διενέργεια των τεστ.

«Στο ΕΚΕΑ εξετάζονται περίπου 1.000 από τα 13.000 τεστ μοριακού ελέγχου που πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο καθημερινά στη χώρα»

Ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Λόγω της μαζικής επιστροφής από την καλοκαιρινή άδεια των εργαζομένων στις υγειονομικές μονάδες, που υποβάλλονται όλοι σε εργαστηριακό έλεγχο για SARS-CoV-2, δημιουργήθηκε αυξημένος όγκος εργαστηριακών ελέγχων που έπρεπε να διενεργηθούν και πρόσκαιρη έλλειψη αντιδραστηρίων στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), το οποίο εξάντλησε την εβδομαδιαία δυνατότητα διενέργειας μοριακών ελέγχων, που θα αποκατασταθεί στις 8/9.

Κατά συνέπεια, και προκειμένου να εξασφαλίζεται η εντός 24 ωρών λήψη αποτελεσμάτων, αποφασίστηκε η πρόσκαιρη διακοπή αποστολής δειγμάτων στο ΕΚΕΑ και η αποστολή των δειγμάτων σε άλλα συνεργαζόμενα εργαστήρια ελέγχου.

Σημειώνεται ότι στο ΕΚΕΑ εξετάζονται περίπου 1.000 από τα 13.000 τεστ μοριακού ελέγχου που πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο καθημερινά στη χώρα, όπως επίσης ότι το ΕΚΕΑ ολοκληρώνει τον εργαστηριακό έλεγχο όλων των δειγμάτων που του αποστέλλονται εντός 24 ωρών και δεν παρατηρείται ουδεμία καθυστέρηση στη διενέργεια των εργαστηριακών ελέγχων».

*Η φωτογραφία είναι αρχείου


Πηγή