Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Το «μυστικό» για να τρώνε τα παιδιά σας πιο υγιεινά

Μια νέα μελέτη στο Journal of Nutrition Education and Behavior ανακάλυψε μία εύκολη στρατηγική που θα μπορούσε να πείσει τα παιδιά να κάνουν καλύτερες διατροφικές επιλογές.

Στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν τον καλύτερο τρόπο για να καταναλώνουν πιο υγιεινά τρόφιμα τα παιδιά ηλικίας 3 έως 6 ετών, οι ερευνητές στο Washington State University Vancouver εξέτασαν 98 οικογένειες και σέρβιραν στα παιδιά τους ντομάτες, πιπεριές, φακές και κινόα.

Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης των έξι εβδομάδων, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν παρουσίαζαν υγιεινά τρόφιμα, τα οποία επεξηγούσαν με μία διατροφική φράση, τα παιδιά ήταν πιο πιθανό να τα δοκιμάσουν και να τα καταναλώσουν ξανά.

Τι ακριβώς είναι όμως μία διατροφική φράση; Είναι μία φιλική προς το παιδί αλλά επιστημονικά ακριβής πρόταση που μπορεί χρησιμοποιήσει κανείς όταν εισάγει ένα νέο είδος τροφής. Στη μελέτη για παράδειγμα χρησιμοποιήθηκαν φράσεις όπως «Τα φρούτα και τα λαχανικά σας βοηθούν να μην αρρωστήσετε» και «Η πρωτεΐνη σας βοηθά να μαθαίνετε».

Οι ερευνητές βρήκαν ότι αυτές οι συγκεκριμένες φράσεις ήταν πιο αποτελεσματικές στα μικρά παιδιά, σε αντίθεση με ασαφές προτάσεις όπως «τα λαχανικά είναι καλά για εσάς», οι οποίες δεν είναι εύκολα κατανοητές.

«Οι συζητήσεις για το γεύμα μπορεί να είναι μία αφορμή για να ενθαρρύνουμε την εξερεύνηση των τροφίμων και να αναπτύξουμε υγιεινές διατροφικές συμπεριφορές στα μικρά παιδιά», δήλωσε η Jane Lanigan, επικεφαλής της μελέτης και ακαδημαϊκή διευθύντρια της ανθρώπινης ανάπτυξης στο WSU Vancouver. «Οι γονείς και οι πάροχοι παιδικής φροντίδας θα ωφεληθούν από τη μάθηση και τη χρήση κατάλληλων για την ανάπτυξη μηνυμάτων διατροφής κατά την εισαγωγή νέων τροφών».

Πηγή: mindbodygreen.com

Διαβάστε επίσης:

Παιδική παχυσαρκία: Οδηγίες για αποφυγή περιττών κιλών

Η μεσογειακή πυραμίδα της παιδικής διατροφής


Πηγή