Δευτέρα , 17 Ιούνιος 2024

Το να καμπουριάζετε δεν πλήττει την σπονδυλική στήλη αλλά την… μνήμη!

Το καμπούριασμα θεωρείται παραδοσιακά ως μια κακή στάση σλωματος, με κάποιους να ισχυρίζονται ότι βλάπτει τη σπονδυλική σας στήλη και θα προκαλέσει πόνο.

Όμως, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, έχει διεξαχθεί μια πληθώρα αυστηρών κλινικών μελετών, που έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ του καμπουριάσματος και του πόνου στη σπονδυλική στήλη.

Δεν υπάρχουν επίσης στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα άτομα που καμπουριάζουν είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από πόνους στην πλάτη ή στον αυχένα.

Επίσης, δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το να καμπουριάζετε ενώ κάθεστε στο γραφείο σας ή ενώ χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας προκαλεί βλάβη στη σπονδυλική στήλη. Ακόμη και οι πιο πρόσφατες οδηγίες της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για την εργασία με οθόνες δίνουν λιγότερη έμφαση σε κάποια “ιδανική” στάση σώματος στον σταθμό εργασίας του καθενός.

Αντίθετα, τονίζουν τη σημασία της υιοθέτησης άνετων στάσεων, της αλλαγής των θέσεων σας, της αποφυγής άβολων στάσεων (όπως κάμψη της πλάτης ή του λαιμού) και των τακτικών διαλειμμάτων από την ίδια στάση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όλες αυτές οι συμβουλές θα βοηθήσουν στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης πόνου και μυϊκής κόπωσης.

Εάν αισθάνεστε πόνο στην πλάτη ή στον αυχένα, το πιθανότερο είναι πως η στάση που υιοθετείτε όταν περπατάτε ή κάθεστε πιθανότατα δεν φταίει τόσο, όσο ίσως σας έχουν κάνει να πιστεύετε. Αντίθετα, πιθανώς σχετίζεται περισσότερο με άλλα χαρακτηριστικά της ζωής, όπως το πόσο αγχωμένοι ή σωματικά δραστήριοι είστε και αν είχατε στο παρελθόν πόνο στην πλάτη.

Υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος για τον οποίο το καμπούριασμα δεν βλάπτει τις σπονδυλικές μας στήλες και αυτός είναι επειδή οι σπονδυλικές μας στήλες είναι σχεδιασμένες να επιτρέπουν μια ευρεία γκάμα διαφορετικών κινήσεων, από την άρση βαρών έως το… limbo dancing.

Οι σπονδυλικές μας στήλες δεν πρόκειται να καταστραφούν από ολιγόωρο κάθισμα, ακόμα κι αν το μόνο που κάνουμε είναι να πατάμε πλήκτρα. Και ενώ τα θρανία όρθιας στάσης είναι δημοφιλή, η παρατεταμένη ορθοστασία δεν είναι πιο άνετη για τη σπονδυλική στήλη από το παρατεταμένο κάθισμα.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας σας,, τόσο για να κάνετε το σώμα σας να αισθάνεται πιο άνετα, όσο και για να αυξήσετε την παραγωγικότητά σας και τη θετική αίσθηση ευεξίας είναι να διακόψετε τις παρατεταμένες περιόδους στο γραφείο σας με διαλείμματα για περπάτημα, τέντωμα, ορθοστασία ή καθιστή θέση.

Πώς το καμπούριασμα επηρεάζει την μνήμη

Αλλά υπάρχει ένας τομέας όπου το καμπούριασμα έχει σίγουρα αρνητικό αποτέλεσμα. Το καμπούριασμα έχει συνδεθεί με μειωμένη ανάκληση πληροφοριών και εικόνων από μνήμη, καθώς και με χειρότερη διάθεση σε σύγκριση με το να κάθεσαι σε όρθια θέση. Αυτά τα προβλήματα μνήμης και διάθεσης αποδεικνύεται ότι βελτιώνονται γρήγορα όταν μετακινείστε από μια θέση με καμπυλωτή σπονδυλική στήλη σε μια όρθια στάση.

Αλλά εκτός από αυτό, τα στοιχεία δείχνουν συντριπτικά ότι δεν υπάρχει κάποια μοναδική, ιδανική, καλή στάση. Οι διαφορές στη στάση της σπονδυλικής στήλης δεν σχετίζονται με τον πόνο. Μάλιστα, η στάση του σώματος ποικίλλει φυσικά από άτομο σε άτομο και μπορεί ακόμη και να διαφέρει ανάλογα με τη φυλή, το φύλο ή και τη διάθεση.

Έτσι, αν καμπουριάζετε γενικά, να είστε σίγουροι ότι δεν είναι τόσο κακό για εσάς αλλά το ίδιο με οποιαδήποτε άλλη στάση σώματος υιοθετείτε. Οι άνετες στάσεις είναι ασφαλείς και το να καμπουριάζετε δεν είναι από μόνο του επικίνδυνο. Το πρόβλημα έγκειται στο να μην εναλλάσσετε τακτικά στάση σώματος.

Συνολικά, η ανθρώπινη σπονδυλική στήλη έχει σχεδιαστεί για να κινείται και όχι να είναι στατική για μεγάλες περιόδους. Γι’ αυτό η κίνηση και η αλλαγή της στάσης σας κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι σημαντική για την μείωση της κόπωσης και της επακόλουθης δυσφορίας.

Εάν δεν μπορείτε να μετακινηθείτε και περνάτε όλη την ημέρα καμπουριασμένοι σε μια καρέκλα ή πολυθρόνα μπροστά στον υπολογιστή, αυτό μπορεί να σας προκαλέσει κάποια ενόχληση, αλλά στην πραγματικότητα δεν βλάπτει τη σπονδυλική σας στήλη.

Πηγές: theconversation.com


Πηγή