Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Το τατουάζ στέκει εμπόδιο στην ανίχνευση καρκίνου του δέρματος

Στις μέρες μας, η μόδα του τατουάζ είναι πιο διαδεδομένη από ποτέ.

Εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο επιλέγουν να «δημιουργούν» στο δέρμα τους με μελάνη διαφόρων χρωμάτων σαν μέσο προσωπικής έκφρασης. Ωστόσο, δεν μπορούμε παρά να ρωτήσουμε: το τατουάζ είναι ασφαλές;Μας απαντάει ο δερματολόγος Dr. Τζερμιάς, εξειδικευμένος στα LASER και Επιστημονικός Διευθυντής στα Δερματολογικά Κέντρα IQ (Intensive Quality) Skin Clinics.

Σύμφωνα με το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (JRC), το 12% των Ευρωπαίων και το 24% των Αμερικανών στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των εφήβων, έχουν κάνει τατουάζ στο δέρμα τους. Μερικές φορές, το ποσοστό είναι υψηλότερο στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες, ιδίως στις νεαρές ηλικίες. Οι εκτιμήσεις αυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο τους ερευνητές και ειδικά η σχέση που μπορεί να υπάρχει μεταξύ τατουάζ και καρκίνου του δέρματος.

Αν και δεν έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ τους, η νέα τάση να καλύπτει κάποιος όλο και μεγαλύτερο τμήμα του δέρματος με τατουάζ μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Όταν περιοχές του δέρματος σκεπάζονται με την μελάνη του τατουάζ, κυρίως σκουρόχρωμη, είναι δύσκολη η παρακολούθηση οποιασδήποτε πιθανής αλλαγής στην επιδερμίδα, σε έναν υπάρχοντα σπίλο (ελιά) ή ακόμη και ο εντοπισμός ενός νέου σπίλου. Οι αλλαγές αυτές αποτελούν βασικά προειδοποιητικά σημάδια πιθανής εμφάνισης μελανώματος ή άλλης μορφής καρκίνου του δέρματος.

Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό όλοι οι σπίλοι, τα εκ γενετής σημάδια, ακόμη και προϋπάρχουσες μελαγχρωματικές βλάβες του δέρματος να μην καλύπτονται από κανένα τατουάζ για να μην δυσχεραίνεται η δερματολογική ανίχνευση και η παρακολούθηση πιθανών αλλαγών τους. Άτομα με πολλούς σπίλους ή ανοιχτόχρωμο δέρμα καλό είναι να αποφεύγουν να κάνουν τατουάζ. Ακόμη περισσότερο όσοι έχουν κληρονομική προδιάθεση για εμφάνιση μελανώματος. Επίσης, αν σε κάποιον έχει αφαιρεθεί μελάνωμα από κάποια περιοχή, δεν πρέπει ποτέ να την καλύψει με τατουάζ για να μπορεί να υπάρξει άμεση αντίδραση από τον δερματολόγο σε περίπτωση υποτροπής.

Όλοι ανεξαιρέτως, πριν και μετά από τον σχεδιασμό ενός τατουάζ, πρέπει οπωσδήποτε να ελέγχουν το δέρμα τους, μία με δύο φορές το χρόνο. Αν το μελάνωμα αντιμετωπιστεί σε αρχικό στάδιο, σχεδόν πάντα θεραπεύεται. Η αυτόματη ολόσωμη χαρτογράφηση δέρματος είναι η πιο αξιόπιστη εξέταση για πρόληψη από καρκίνο του δέρματος. Την κάνουμε με ειδική ψηφιακή συσκευή προηγμένης ιατρικής τεχνολογίας σε συνδυασμό με λεπτομερή δερματοσκόπηση. Με την εξέταση αυτή εντοπίζονται όλοι οι νεοεμφανιζόμενοι σπίλοι καθώς και όλες οι μεταβολές σε υπάρχοντες σπίλους ή άλλες βλάβες του δέρματος. Έτσι, κινητοποιείται η προσοχή μας σε όλα τα ύποπτα σημεία, τα οποία εξετάζουμε με λεπτομέρεια και καθορίζουμε την θεραπεία που θα ακολουθήσουμε. Με βάση τα πλεονεκτήματα της ολόσωμης χαρτογράφησης δέρματος, καταλαβαίνουμε πόσο χρήσιμη εξέταση είναι στις περιπτώσεις δέρματος με τατουάζ, όπου πιθανά ύποπτα σημεία δεν είναι άμεσα ορατά.

Τέλος, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως μία διαδικασία αφαίρεσης τατουάζ μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία. Αυτό μπορεί να συμβεί με διάφορους τρόπους, όπως: Αν η αφαίρεση τατουάζ γίνει με LASER από κάποιον επαγγελματία που δεν είναι δερματολόγος ειδικός στα LASER… Αν δεν εφαρμοστεί το κατάλληλο LASER… Αν η εφαρμογή του LASER για την αφαίρεση τατουάζ γίνει σε περιοχή του δέρματος που μπορεί να υπάρχει προκαρκινική ή καρκινική βλάβη και δεν έχει γίνει εκ των προτέρων λεπτομερής δερματολογικός έλεγχος.

Home

Αρχική


Πηγή