Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Το binge drinking απειλή για την καρδιά των νέων

Οι νέοι που επιδίδονται στην επεισοδιακή υπερκατανάλωση αλκοόλ, συνήθεια ευρύτερα γνωστή ως binge drinking, παρουσιάζουν παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως υπέρταση και ανεβασμένη χοληστερόλη, που αυξάνουν τις πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAHA της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Μαριάν Πιάνο από τη Σχολή Νοσηλευτικής του αμερικανικού Πανεπιστημίου Βάντερμπιτ, κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό έπειτα από ανάλυση στοιχείων που αφορούσαν 4.710 ανθρώπους ηλικίας 18-45 ετών, εκ των οποίων ορισμένοι δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ, άλλοι δήλωσαν ότι επιδίδονταν περιστασιακά στην επεισοδιακή υπερκατανάλωση αλκοόλ (το πολύ 12 φορές τον χρόνο) και άλλοι ήταν συστηματικοί binge drinkers (πάνω από 12 φορές τον χρόνο). Ποσοστό 25,1% των αντρών και 11,8% των γυναικών ήταν περιστασιακοί και ποσοστό 29% των αντρών και 25,1% των γυναικών συστηματικοί binge drinkers.

Ως επεισοδιακή υπερκατανάλωση αλκοόλ ορίζεται η κατανάλωση έξι ή και περισσότερων ποτών σε διάστημα μερικών ωρών, για παράδειγμα σε μία βραδινή έξοδο μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Οι ερευνητές κατέγραψαν βασικές παραμέτρους της καρδιαγγειακής υγείας των συμμετεχόντων –πίεση, χοληστερόλη, σάκχαρο κ.ά.– και διαπίστωσαν ότι μεταξύ των αντρών το binge drinking συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα συστολικής πίεσης και μάλιστα αν είναι συχνό επηρεάζει αρνητικά και τη χοληστερόλη. Στις γυναίκες, η επεισοδιακή υπερκατανάλωση αλκοόλ συνδέθηκε με υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Υπό το φως των παραπάνω, οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ δεν είναι μόνο οι προφανείς, όπως ο αυξημένος κίνδυνος ατυχημάτων, αλλά επεκτείνονται μεταξύ άλλων και στην καρδιαγγειακή υγεία. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα, παράγοντες κινδύνου όπως η υπέρταση πριν την ηλικία των 45 ετών συνδέονται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου λόγω καρδιαγγειακής αιτίας.

Δείτε όλα τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο στη ροή ειδήσεων του Newsbomb.gr


Πηγή