Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Τρεις τροφές που θα σας βοηθούν να χαλαρώσετε

Τρεις τροφές που θα σας βοηθούν να χαλαρώσετε

Με την καθημερινότητα, πλέον, υπό τις παρούσες συνθήκες να είναι γεμάτη με άγχος και ανησυχία περισσότερο από ποτέ, αναζητήστε διέξοδο για χαλάρωση στη σωστή διατροφή. Επιλέγοντας τις σωστές τροφές για να αντιμετωπίσετε το άγχος, θα καταφέρετε να νιώσετε καλύτερα και να βγάλετε προς τα έξω τον ζεν εαυτό σας λίγο περισσότερο.

Ακολουθήστε τις συμβουλές του ειδικού διατροφής και υγείας Joy Bauer (συγγραφέα του Υπερτροφές: 150 Συνταγές για Αιώνια Νιότη- Super Food: 150 Recipes for Eternal Youth) και να είστε σίγουροι ότι θα χαλαρώσετε και θα νιώσετε πολύ καλύτερα.

Βρώμη

Ένα ζεστό μπολ με πλιγούρι βρώμης παρέχει μια σταθερή δόση τρυπτοφάνης, βοηθώντας το σώμα να παράγει τη χημική σεροτονίνη του εγκεφάλου που ενισχύει τη διάθεση. Όλοι οι τύποι βρώμης είναι καταπληκτικοί, αλλά το χοντρό πλιγούρι βρώμης που έχει υποστεί λιγότερη επεξεργασία οδηγεί σε βραδύτερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, κάτι που βοηθά στη σταθεροποίηση της διάθεσής σας.

Επίσης, η βρώμη περιέχει μαγνήσιο, πολύ σημαντικό για τα άτομα με ανεπάρκεια σε μαγνήσιο, καθώς μπορεί να είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη και άγχος.

Ρεβίθια

Τα ρεβίθια είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που χρησιμοποιεί το σώμα για να βοηθήσει στην παραγωγή σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας στον εγκέφαλο. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μείωση της τρυπτοφάνης μπορεί να συνδέεται με το άγχος. Τα ρεβίθια, λοιπόν, προσφέρουν τρυπτοφάνη και υδατάνθρακες με βραδεία καύση, ένα νικηφόρο σύνθετο για την καταπολέμηση του στρες.

Ακόμη, περιέχουν φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β που βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (14,5 g ανά μαγειρεμένο κύπελλο) και φυτικές ίνες (12,5 g ανά μαγειρεμένο κύπελλο) μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των σακχάρων στο αίμα και στη σταθεροποίηση της διάθεσης.

Σολομός

Λίγες τροφές είναι εξίσου αποτελεσματικές με εκείνες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ωμέγα-3, όπως ο σολομός και άλλα λιπαρά ψάρια. Εκτός από την καταπολέμηση της κατάθλιψης, μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά τα υγιή λίπη είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την καταπολέμηση του άγχους. Επίσης, τα ωμέγα-3 βοήθησαν στη μείωση του άγχους κατά 20 τοις εκατό σε νεότερους ενήλικες που βίωναν ένα καθημερινό στρες, το οποίο με την σειρά του προκαλούσε κρίσεις άγχους.

Τα λιπαρά ψάρια είναι, επίσης, πλούσια σε βιταμίνη D, τα χαμηλά επίπεδα της οποίας συνδέονται με την κατάθλιψη, μια κατάσταση που σχετίζεται με το άγχος. Ψήστε, λοιπόν, ένα φιλέτο σολομού ή προσθέστε κομμάτια του σε ζυμαρικά, σαλάτες ή ομελέτες. Και μην ξεχνάτε τις σαρδέλες, οι οποίες αποτελούν, επίσης, μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3.


Πηγή