Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Τσίχλες χωρίς ζάχαρη: Τα απρόσμενα οφέλη υγείας

Ίσως έχετε ακούσει ότι “ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα”. Οι απλές, εφαρμόσιμες συμβουλές διατροφής είναι πάντα ευπρόσδεκτες!

Φυσικά, τα μήλα είναι θρεπτικά, αλλά δεν υπάρχουν μελέτες που να επαληθεύουν ότι στην κυριολεξία τα μήλα μειώνουν τις επισκέψεις στον γιατρό. Είναι, προφανώς, μια γενικότερη παρακίνηση για υγιεινή διατροφή και όχι κάτι κυριολεκτικό.

Μια νέα έρευνα όμως που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Nutrition Association έρχεται να δείξει κάτι αληθινά χειροπιαστό: υπάρχει σαφής συσχέτιση ανάμεσα στην υγιεινή διατροφή και στο να τρώτε τσίχλες χωρίς ζάχαρη!

Συγκεκριμένα, ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου Tufts βασίστηκε σε δεδομένα από την διαρκή αμερικανική Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή (NHANES), ένα σημαντικό εργαλείο που χρησιμοποιεί τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) για την καλύτερη κατανόηση των συνθηκών υγείας και της διατροφικής κατάστασης των Αμερικανών.

Τα δεδομένα από την NHANES είναι επίσης μια ανεκτίμητη πηγή για την έρευνα της επιστημονικής κοινότητας σε θέματα όπως η μέτρηση των επιπέδων μολύβδου στο αίμα, οι αξιολογήσεις της παιδιατρικής ανάπτυξης και η ασθματική πνευμονική λειτουργία.

Τα βασικά οφέλη που παρέχουν οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη

Οι ερευνητές του Tufts εντόπισαν τρία σημαντικά αποτελέσματα από το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη.

Πρώτον, το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη συνδέεται με μια καλύτερη διατροφή. Οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι μάσησαν τσίχλα χωρίς ζάχαρη τις προηγούμενες 24 ώρες ανέφεραν επίσης μια διατροφή που τηρούσε πιο πιστά τις εθνικές διατροφικές οδηγίες σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν μάσησαν τσίχλα.

Συγκεκριμένα, το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη σχετίζεται με μειωμένη πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης και λιγότερα σνακ μέσα στην ημέρα. Η επιστήμη προτείνει ότι το μάσημα τσίχλας ενισχύει τον μεταβολισμό και -ακόμα καλύτερα- μειώνει την όρεξη για σνακ (ιδιαίτερα γλυκά σνακ) μεταξύ των γευμάτων.

Δεύτερον, το μάσημα τσίχλας πριν από το φαγητό έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα γεύματα με πολλές θερμίδες και την πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων, βελτιώνοντας έτσι τη συνολική διατροφή του ατόμου.

Τέλος, επειδή το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη σχετίζεται με λιγότερα ζαχαρούχα γεύματα και λιγότερα σνακ, βλέπουμε ότι βοηθά και στη δημιουργία πιο υγιεινών συνηθειών τρόπου ζωής, δηλαδή καλύτερες επιλογές τροφών και οι πιο υγιεινές δίαιτες.

Η τσίχλα δεν είναι μια φυσικά κάποια… μαγική λύση για καλύτερη υγεία. Ωστόσο, η εν λόγω μελέτη είναι η πιο πρόσφατη που δείχνει τα σημαντικά οφέλη που μπορεί να έχουν οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη. Και όχι μόνο για τη διατροφή και τη λιγότερη πρόσληψη ζάχαρης, αλλά για τη γενική υγεία σας.

Άλλες μελέτες δείχνουν ότι η τσίχλα χωρίς ζάχαρη προστατεύει το σμάλτο των δοντιών και μειώνει σημαντικά την τερηδόνα. Αυτό είναι σημαντικό, διότι η στοματική νόσος σχετίζεται με μια σειρά από σοβαρές χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η παχυσαρκία. Συνδέεται επίσης με προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Πηγή: sciencealert.com


Πηγή