Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Υπάρχει διατροφή για καλύτερη γονιμότητα; H απάντηση είναι ναι!

Πολλές γυναίκες αναρωτιούνται ποια είναι η καλύτερη διατροφή για να βελτιστοποιήσουν τις πιθανότητες να συλλάβουν παιδί.

O Δρ Κωνσταντίνος Κωσταράς, MD, PhD, Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος Αναπαραγωγής, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών & Αντιπρόεδρος του Institute of Life – ΙΑΣΩ επισημαίνει ότι «η διατροφή είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να συμμετέχετε ενεργά στην βελτίωση αυτών των πιθανοτήτων».

Παράλληλα, ξεκαθαρίζει την όποια σύγχυση σχετικά με την ιδανική διατροφή για τη γονιμότητα, τονίζοντας την αξία της μεσογειακής διατροφής και προτείνοντας μια λίστα τροφών, που μπορούν να βελτιώσουν την αναπαραγωγική σας υγεία.

Θρεπτικότητα

Είναι φυσικό να αισθάνεστε μπερδεμένες από τις αντιφατικές πληροφορίες που συλλέγετε, καθώς προσπαθείτε να καταλάβετε τι να τρώτε για να αυξήσετε τις πιθανότητες σύλληψης.

Μία μεστή προσέγγιση είναι μια αντιφλεγμονώδης, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή, που αποτελείται από τροφές ολικής αλέσεως, όπως συμβαίνει στην μεσογειακή διατροφή. Η μεσογειακή διατροφή αποτελείται από υψηλή πρόσληψη φυτικών ελαίων (κυρίως ελαιόλαδο), λαχανικά, ψάρια και όσπρια, με χαμηλή πρόσληψη σε ζάχαρη και πρόσθετο αλάτι. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση “Fertility and Sterility” έδειξε, ότι η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά κλινικής εγκυμοσύνης, παρά το γεγονός ότι από τους συμμετέχοντες στην μελέτη, εκείνοι που την ακολουθούσαν ήταν μεγαλύτερης ηλικίας από τον μέσο όρο των υπολοίπων.

Επίσης, η ίδια μελέτη έδειξε ότι μια θρεπτικά μη ισορροπημένη διατροφή που χαρακτηρίζεται από χαμηλή πρόσληψη μετάλλων και βιταμινών συνδέεται με αρνητικά αποτελέσματα γονιμότητας. Ειδικότερα, η χαμηλή πρόσληψη Β-βιταμινών, φυλλικού οξέος, βιταμίνης Β6 και βιταμίνης Β12 μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα. Όταν ακολουθείτε μια διατροφή με προϊόντα ολικής αλέσεως, παίρνετε όλες τις απαραίτητες βιταμίνες για την εγκυμοσύνη.

Γονιμότητα και διατροφή: Ποιες τροφές να αποφεύγετε

Ως πρώτο βήμα, περιορίστε τις φλεγμονώδεις τροφές. Ένας από τους παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην υπογονιμότητα είναι η φλεγμονή, η οποία αυξάνεται λόγω κακής διατροφής (μη-θρεπτικές τροφές, fast food, επεξεργασμένα κρέατα, πολύ αλάτι και πολύ ζάχαρη κλπ.) Η φλεγμονή πιστεύεται επίσης ότι είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει σε διάφορα ζητήματα υπογονιμότητας που προκαλούν προβλήματα, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ) και η ενδομητρίωση. Είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας, ιδίως ΣΠΩ, θα επωφεληθούν από μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και απλούς υδατάνθρακες. Σε αυτούς περιλαμβάνεται το λευκό ρύζι, το λευκό ψωμί και η προστιθέμενη ζάχαρη στις τροφές.

Άλλα φλεγμονώδη είδη που καταναλώνουμε συνήθως είναι η καφεΐνη και το αλκοόλ. Μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή κατανάλωση καφεΐνης συνδέεται με διαταραχές όπως αυξημένο άγχος, διαταραχή του ύπνου, υπέρταση, καρδιαγγειακή νόσος, εγκεφαλικό επεισόδιο και υπογονιμότητα, ή απώλεια εγκυμοσύνης. Επιπλέον μια άλλη μελέτη έδειξε, ότι ακόμη και όταν προσπαθεί μια γυναίκα να μείνει έγκυος, η κατανάλωση αλκοόλ από «ζευγάρια που μοιράζονται ένα μπουκάλι κρασί την εβδομάδα» μειώνει τις πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης κατά περισσότερο από 25%.

Τι πρέπει να αποφεύγετε

  • Ζάχαρη
  • Γλουτένη
  • Γαλακτοκομικά
  • Σόγια
  • Καφεΐνη
  • Αλκοόλ

Γονιμότητα και διατροφή: Ποιες τροφές να προτιμάτε

Σε γενικές γραμμές η κατανάλωση πιο περίπλοκων υδατανθράκων μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της γονιμότητάς σας. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο τύπος των υδατανθράκων είχε περισσότερο αντίκτυπο στην ωορρηκτική λειτουργία από τις ποσότητες των τροφών στην διατροφή. Ποιες τροφές βοηθούν; Τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια. Ποιες τροφές βλάπτουν; Οι χυμοί, τα γλυκά γιαούρτια και τα μπισκότα/βουτήματα. Σύμφωνα με τους καθηγητές του Harvard, οι γυναίκες που έκοψαν τα «κακά λίπη» (π.χ. κόκκινο κρέας) και τους εξευγενισμένους υδατάνθρακες μείωσαν τον κίνδυνο υπογονιμότητας κατά περισσότερο από 80%.

Η κατανάλωση φυλλικού οξέος είναι ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να γνωρίζετε. Μια μελέτη του 2013 σε Ισπανίδες γυναίκες έδειξε ότι η επαρκής πρόσληψη φυλλικού οξέος σχετίζεται με την γυναικεία γονιμότητα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έπαιρναν περισσότερο φυλλικό οξύ ήταν εκείνες που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή. Μια διατροφή με προϊόντα ολικής αλέσεως εξασφαλίζει ότι παίρνετε τις κατάλληλες ποσότητες βιταμινών και μετάλλων για να υποστηρίξετε την αναπαραγωγή.

Τι πρέπει να προτιμάτε

  • Πρωτεΐνες από βιολογικά τρόφιμα, λαχανικά και φρούτα
  • Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά: λαχανίδα (kale), μπρόκολα κλπ.
  • Ολόκληροι κόκκοι: καστανό ρύζι, κινόα, κριθάρι, φαγόπυρο, κεχρί, βρώμη
  • Όσον αφορά τα μαγειρικά έλαια: εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και λάδι καρύδας
  • Υγιεινά λίπη: ξηροί καρποί, αβοκάντο, όσπρια
  • Superfoods: σιτάρι, σπόροι κία (chia), μούρα goji και σπιρουλίνα

Μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, διατροφή με προϊόντα ολικής αλέσεως μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας! Ωστόσο, είναι σημαντικό να κάνετε τις όποιες αλλαγές με τον δικό σας ρυθμό. Παρακολουθήστε πώς αισθάνεστε, όταν καταναλώνετε ορισμένες τροφές για μερικές εβδομάδες και πώς αισθάνεστε όταν παίρνετε ορισμένα στοιχεία από τη διατροφή σας. Αφήστε περίπου τρεις εβδομάδες να περάσουν, για να πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Μην ξεχνάτε: Είμαστε ό,τι τρώμε. Με καλύτερη διατροφή, όχι μόνο βελτιώνετε την υγεία σας, αλλά δημιουργείτε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για να μείνετε έγκυος!

More info:

www.kοstaras.gr

https://www.facebook.com/KKostarasOBGYN

Τηλ. 210 6425949, 6944 366967 | Χαρ. Τρικούπη 171, Αθήνα

Σύντομο βιογραφικό

Ο Κωνσταντίνος Ευθ. Κωσταράς, MD, PhD είναι Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, ειδικευμένος στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και στην ενδοσκοπική χειρουργική. Είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και ιδρυτικό μέλος της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life ΙΑΣΩ. Εξειδικεύθηκε αρχικά στη Γυναικολογία, στο ογκολογικό νοσοκομείο «Μεταξά», και εν συνεχεία στη Μαιευτική, στην Α’ Μαιευτική-Γυναικολογική κλινική του νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλoυ». Εκπαιδεύθηκε κατόπιν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων γονιμότητας και τη χρήση του υπερηχογραφήματος στα αντίστοιχα κέντρα του νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου». Επίσης, εκπαιδεύθηκε σε θέματα παθολογίας του τραχήλου στο διακεκριμένο «Instituto Tumori Milano» στο Μιλάνο και αργότερα στην ενδοσκοπική/ λαπαροσκοπική χειρουργική στο κέντρο αναφοράς «MITU & Endoscopy Centre» του Royal Free Hospital στο Λονδίνο. Είναι μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών οργανισμών (ESHRE, ASRM, ISFP, SERGS) και κάτοχος πιστοποιήσεων ρομποτικής χειρουργικής, σε συνέχεια συμμετοχής αντίστοιχων σεμιναρίων στο Λαϊκό Νοσοκομείο και στο Μιλάνο.


Πηγή