Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Υπέρβαρα παιδιά: Πόσο κινδυνεύουν από υπέρταση

Δεν κινδυνεύουν μόνο τα υπέρβαρα παιδιά από υπέρταση και τις επιπτώσεις της στην ενήλικη ζωή, αλλά και αυτά που έχουν βάρος πάνω από το ανώτατο φυσιολογικό, σύμφωνα με νεότερα ερευνητικά δεδομένα.

Η έρευνα της αμερικανικής κοινοπραξίας ολοκληρωμένης διαχείρισης φροντίδας, Kaiser Permanente, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, σε 800.000 παιδιά 3 έως 17 ετών, έδειξε ότι όσα βρίσκονταν στο ανώτατο φυσιολογικό βάρος, αντιμετώπιζαν 26% μεγαλύτερο κίνδυνο υπέρτασης σε σχέση με όσα ήταν πιο κοντά στο μέσο βάρος.

Σύμφωνα με την γιατρό Corinna Koebnick, η υπέρταση στα πρώτα χρόνια της ζωής μάς ακολουθεί και στην ενήλικη ζωή και συνδέεται με καρδιαγγειακές βλάβες. Είναι συνεπώς ζωτικής σημασίας η πρόληψή της στα παιδιά.

Όπως έδειξε η μελέτη στα παιδιά της Νότιας Καλιφόρνιας, τα περιττά κιλά έχουν σημαντική επίδραση στην εμφάνιση υπέρτασης.

Η μελέτη εξέτασε ιατρικούς φακέλους 801.019 νέων. Οι ερευνητές συνέκριναν τον αρχικό ΔΜΣ με την αλλαγή του σε διάστημα 5 ετών.

Εξέτασαν επίσης την αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων για να διαπιστώσουν ποιοι είχαν υπέρταση.

Διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με παιδιά που βρίσκονταν κοντά στο μέσο εύρος βάρους, ο κίνδυνος ανάπτυξης υπέρτασης εντός 5 ετών ήταν 26% υψηλότερος για τα παιδιά που βρίσκονταν στο άνω άκρο του μέσου εύρους βάρους.

Για κάθε μονάδα αύξησης του ΔΜΣ, αυξανόταν και ο κίνδυνος υπέρτασης κατά 4%.

Τα αγόρια φάνηκε να επηρεάζονται περισσότερο από την υπέρταση συγκριτικά με τα κορίτσια.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η παχυσαρκία μπορεί να είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για υπέρταση στην παιδική ηλικία.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.


Πηγή