Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Υπέρταση κύησης: Οι επιπτώσεις στον εγκέφαλο των γυναικών

Η υψηλή αρτηριακή πίεση και η προεκλαμψία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στη ζωή των γυναικών, προκαλώντας χαμηλές επιδόσεις σε τεστ μνήμης και έκπτωση των νοητικών ικανοτήτων τους, σύμφωνα με Δανούς επιστήμονες.

Στην έρευνα συμμετείχαν σχεδόν 600 έγκυες, 481 εκ των οποίων είχαν φυσιολογικές τιμές πίεσης, ενώ 115 παρουσίασαν υπέρταση κατά τη διάρκεια της κύησης.

Από τις 115 γυναίκες το 70% είχαν υπέρταση κύησης (όταν η υπέρταση εμφανίζεται για πρώτη φορά μετά την 20ή εβδομάδα της κύησης) και το 30% είχαν προεκλαμψία (όταν η υψηλή πίεση εμφανίζεται μετά την 20ή εβδομάδα, αλλά σε συνδυασμό με αυξημένα επίπεδα πρωτεΐνης στα ούρα).

Οι γυναίκες και των δυο αυτών κατηγοριών (υπέρταση και προεκλαμψία) πρέπει να προβούν σε αλλαγές του τρόπου ζωής τους προκειμένου να απομακρύνουν τον κίνδυνο έκπτωσης της μνήμης και των νοητικών ικανοτήτων τους μετέπειτα στη ζωή τους, σύμφωνα με τη συγγραφέα της έρευνας Maria Adank από το Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Εράσμους του Ρότερνταμ.

Η Δρ Adank και οι συνεργάτες της εξέτασαν τις συμμετέχουσες στην έρευνα μετά από 15 χρόνια ζητώντας τους να ανακαλέσουν μια λίστα με 15 λέξεις άμεσα αλλά και μετά από 20 λεπτά.

Στο τεστ άμεσης ανάκλησης των λέξεων, στο οποίο εξετάστηκαν τρεις φορές, οι γυναίκες χωρίς προβλήματα υπέρτασης δεκαπέντε χρόνια νωρίτερα σημείωσαν κατά μέσο όρο σκορ 28 στα 45, ενώ οι γυναίκες με ιστορικό υπέρτασης κύησης σημείωσαν κατά μέσο όρο σκορ κάτω των 25 βαθμών.

Αφού λήφθηκαν υπόψιν παράγοντες όπως το βάρος των γυναικών πριν την εγκυμοσύνη, το μορφωτικό επίπεδο και η εθνικότητα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με υπέρταση κατά τη διάρκεια της κύησης είχαν χειρότερες επιδόσεις σε τεστ άμεσης και καθυστερημένης ανάκλησης πληροφοριών.

Δεν βρήκαν ωστόσο διαφορές ανάμεσα στις δυο ομάδες γυναικών σε ότι αφορά τις λεπτές κινητικές δεξιότητες, την ευφράδεια λόγου, την επεξεργασία του λόγου αλλά και την οπτικοκινητική ικανότητα.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η υπέρταση κύησης δεν αποτελεί ένα παροδικό πρόβλημα υγείας, αλλά μια κατάσταση που μπορεί να έχει επιπτώσεις στη μετέπειτα κατάσταση της υγείας της γυναίκας και να επηρεάσει τις νοητικές της λειτουργίες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Neurology.

Διαβάστε επίσης:

Επιπλοκές εγκυμοσύνης: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Υπέρταση στην εγκυμοσύνη: Ο κίνδυνος εμφράγματος & εγκεφαλικού για τη μητέρα 20 χρόνια μετά!

Προεκλαμψία: Ο θανάσιμος κίνδυνος για τις γυναίκες δεκαετίες μετά την εγκυμοσύνη

 


Πηγή